powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Pieczony kurczak z obłędnie chrupiącą skórką

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Stara zasada, już sam nie wiem gdzie zasłyszana brzmi: jeśli chcesz aby coś było dobre, dodaj masła. Ale jeśli chcesz aby było jeszcze lepsze, dodaj więcej masła. Otóż ja tej zasadzie hołduję wierniej niż mój znany kolega Marcin z Jaja w Kuchni z jego bekonem. Myślę, że jednak bekon nie do wszystkiego pasuje, a masło pasuje prawie do wszystkiego.

Co więc zrobiłem z kurczakiem, żeby jego skórka była super chrupiąca? Wtarłem w niego całą kostkę masła połączoną z odpowiednimi przyprawami. Kurczak wyszedł super soczysty, aromatyczny, a  skórka.... sami wiecie. Ale to nie wszystko, dzięki specjalnej kratce, przez cały czas pieczenia ten tłuszcze skapywał na ziemniaki, które piekły się razem z kurą. Czy to nie jest perwersja? Odpowiedzcie sobie sam.

Składniki

Pieczony kurczak

  • 1 spory kurczak, najlepiej wiejski
  • kostka miękkiego masła
  • łyżka soli  morskiej
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • łyżka wędzonej papryki
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • kilka sporych gałązek rozmarynu, tymianku i/lub cząbru

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Kurczaka opłucz i dokładnie osusz. Inaczej pasta będzie się zsuwała z kurczaka. Miękkie masło przełóż do miski (najlepiej zrobić to w misie do miksera i za jego pomocą wymieszać składniki) i dodaj wszystkie składniki z listy. Zioła, szczególnie rozmaryn wcześniej posiekaj. Wymieszaj tworząc jednolitą pastę.
  2. Natrzyj kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Na spód blaszki możesz dodać ziemniaki tak jak na filmie, nawet jeśli nie masz kratki. Po prostu kurczaka kładziesz na ziemniakach. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i włóż kurę na sam środek. Możesz włączyć termoobieg i piecz kurczaka przez ok, półtorej godziny. Pod koniec możesz usunąć zwęglone przyprawy i zioła i piec jeszcze przez chwilę do uzyskania chrupiącej skórki.

Zobacz przepis na pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką.

8 comments on “Pieczony kurczak z obłędnie chrupiącą skórką”

  1. Postanowilam skorzystac z tego przepisu. Wole maslo niz inne tluszcze do pieczenia mieska, tu gdzie mieszkam (Kalabria, Wlochy) zwykle wszystko "plywa" w oleju podczas pieczenia, albo kryte jest tlustym boczkiem, ktory z kurczakiem mi wcale nie pasuje.... Moze zdaze zrobic zdjecie....????

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab