informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Pieczony kurczak z obłędnie chrupiącą skórką

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Stara zasada, już sam nie wiem gdzie zasłyszana brzmi: jeśli chcesz aby coś było dobre, dodaj masła. Ale jeśli chcesz aby było jeszcze lepsze, dodaj więcej masła. Otóż ja tej zasadzie hołduję wierniej niż mój znany kolega Marcin z Jaja w Kuchni z jego bekonem. Myślę, że jednak bekon nie do wszystkiego pasuje, a masło pasuje prawie do wszystkiego.

Co więc zrobiłem z kurczakiem, żeby jego skórka była super chrupiąca? Wtarłem w niego całą kostkę masła połączoną z odpowiednimi przyprawami. Kurczak wyszedł super soczysty, aromatyczny, a  skórka.... sami wiecie. Ale to nie wszystko, dzięki specjalnej kratce, przez cały czas pieczenia ten tłuszcze skapywał na ziemniaki, które piekły się razem z kurą. Czy to nie jest perwersja? Odpowiedzcie sobie sam.

Składniki

Pieczony kurczak

  • 1 spory kurczak, najlepiej wiejski
  • kostka miękkiego masła
  • łyżka soli  morskiej
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • łyżka wędzonej papryki
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • kilka sporych gałązek rozmarynu, tymianku i/lub cząbru

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Kurczaka opłucz i dokładnie osusz. Inaczej pasta będzie się zsuwała z kurczaka. Miękkie masło przełóż do miski (najlepiej zrobić to w misie do miksera i za jego pomocą wymieszać składniki) i dodaj wszystkie składniki z listy. Zioła, szczególnie rozmaryn wcześniej posiekaj. Wymieszaj tworząc jednolitą pastę.
  2. Natrzyj kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Na spód blaszki możesz dodać ziemniaki tak jak na filmie, nawet jeśli nie masz kratki. Po prostu kurczaka kładziesz na ziemniakach. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i włóż kurę na sam środek. Możesz włączyć termoobieg i piecz kurczaka przez ok, półtorej godziny. Pod koniec możesz usunąć zwęglone przyprawy i zioła i piec jeszcze przez chwilę do uzyskania chrupiącej skórki.

Zobacz przepis na pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką.

8 comments on “Pieczony kurczak z obłędnie chrupiącą skórką”

  1. Postanowilam skorzystac z tego przepisu. Wole maslo niz inne tluszcze do pieczenia mieska, tu gdzie mieszkam (Kalabria, Wlochy) zwykle wszystko "plywa" w oleju podczas pieczenia, albo kryte jest tlustym boczkiem, ktory z kurczakiem mi wcale nie pasuje.... Moze zdaze zrobic zdjecie....????

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab