powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Pielmieni z mięsem i dyniową emulsją z masła

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Pierwszy raz na pielmieni trafiłem w rosyjskiej knajpie w Warszawie. Stwierdziłem wtedy, że skądś znam ten smak.
Bo czym są pielmieni? To rodzaj pierogów z mięsem, które popularne są w Rosji, na Ukrainie, a także w Polsce oczywiście. Ba! Moi dziadkowie pochodzą z Kresów Wschodnich i na pewno objadali się nimi. W domu jednak królowały pierogi ruskie, z mięsem (ale wcześniej ugotowanym i zmielonym) oraz z grzybami i kapustą. Pamiętam, że jak babcia ugotowała całą ogromną miskę pierogów, to byłem pierwszy przy stole. Często zapraszałem kolegów z podwórka i robiliśmy zawody kto zje więcej...
Następnie dane mi było zjeść pielmieni z rosołem, co jest pomysłem tak dobrym, że mało co nie zjadłem przy okazji talerza...
Mi jednak pielmieni przywodzą na myśl gruzińskie chinkali, czyli pierogi z mięsem i kolendrą, z których wylewa się pyszny rosół. Co ciekawe pielmieni też robi się z surowego mięsa i dodaje się do niego bulionu, tylko forma jest inna. Zainspirowany chinkali zrobiłem wersję pielmieni trochę mocniej doprawione z dodatkiem siekanej kolendry, pietruszki i szczypiorku. Formę już mamy. Czas na wykończenie. Ostatnio w pewnej warszawskiej restauracji podano mi pielmieni po prostu z masłem. Przyjąłem to za dobry kierunek. Korzystając z sezonu na dynię ukręciłem taką sprytną maślaną emulsję, która jest super prosta, a podnosi codzienne danie do rangi wydarzenia kulinarnego.
Piękno kuchni polega na tym, że wędruje po świecie i nie zna granic. Was też zachęcam do odkrywania swoich kulinarnych korzeni i przepisów. Nie ma nic lepszego niż wspólny czas przy lepieniu pierogów, a później nad miską parujących pierogów i do tego szklanka Coca-Coli z plasterkiem cytryny. Gwarantuję, że wszyscy zbiegną się w oka mgnieniu 🙂

Składniki

Składniki

  • 400 gramów mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • 250 gramów mielonej wieprzowiny
  • 250 gramów mielonej wołowiny
  • 150 ml rosołu lub bulionu
  • po 3 łyżki siekanej drobno kolendry, pietruszki i szczypiorku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 100 gramów dyni, np. Hokkaido
  • 100 gramów masła
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Tajemnicą ciasta na pielmieni i inne pierogi jest odpowiednie wyrobienie, a nie mnożenie składników ponad miarę. Ja wyrabiam ciasto za pomocą miksera z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciężkiego ciasta. Podane proporcje są orientacyjne, bo powiem szczerze, zawsze to wychodzi trochę inaczej i trzeba albo dolać odrobinę wody albo dodać mąki. Można też wyrabiać ręcznie mieszając mąkę z solą i wodą w misce i wyrabiać dalej na stolnicy. Nie wałkuję jednak ciasta od razu, tylko odkładam na godzinę do lodówki zawinięty w folię spożywczą. Następnie wałkuję za pomocą maszynki do makaronu na grubość ok. 3 mm. Wykrajam krążki szklanką i napełniam farszem.
  2. Co do farszu to sprawa jest prosta. Mieszam razem mięso, posiekane zioła, przyprawy (sól i pieprz także) i rosół. Biorę jeden krążek. Delikatnie rozpłaszczam go w palcach i dodają małą łyżeczkę farszu. Zamykam pół okrąg i sklejam końcówki razem ze sobą w takie "uszko", ale bez dziurki. Później dodatkowo szczypię pieroga dookoła, żeby upewnić się, że nie rozklei się podczas gotowania. Nastawiam wielki gar osolonej wody i gotuję jeszcze 2 minuty po wypłynięciu pielmieni na powierzchnię.
  3. Sos też jest prosty. Wystarczy ugotować w małym garnku pokrojoną w kostkę dynię w 200 ml wody. Ok. 20 minut powinno wystarczyć. Następnie odkładam połowę dyni i dodaję masło, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz. Kiedy masło się roztopi blenduję na gładką emulsję, którą polewam nasze pielmieni. Można też podawać z kwaśną śmietaną.

pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-4pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-9pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-14pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-3pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab