powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Pielmieni z mięsem i dyniową emulsją z masła

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Pierwszy raz na pielmieni trafiłem w rosyjskiej knajpie w Warszawie. Stwierdziłem wtedy, że skądś znam ten smak.
Bo czym są pielmieni? To rodzaj pierogów z mięsem, które popularne są w Rosji, na Ukrainie, a także w Polsce oczywiście. Ba! Moi dziadkowie pochodzą z Kresów Wschodnich i na pewno objadali się nimi. W domu jednak królowały pierogi ruskie, z mięsem (ale wcześniej ugotowanym i zmielonym) oraz z grzybami i kapustą. Pamiętam, że jak babcia ugotowała całą ogromną miskę pierogów, to byłem pierwszy przy stole. Często zapraszałem kolegów z podwórka i robiliśmy zawody kto zje więcej...
Następnie dane mi było zjeść pielmieni z rosołem, co jest pomysłem tak dobrym, że mało co nie zjadłem przy okazji talerza...
Mi jednak pielmieni przywodzą na myśl gruzińskie chinkali, czyli pierogi z mięsem i kolendrą, z których wylewa się pyszny rosół. Co ciekawe pielmieni też robi się z surowego mięsa i dodaje się do niego bulionu, tylko forma jest inna. Zainspirowany chinkali zrobiłem wersję pielmieni trochę mocniej doprawione z dodatkiem siekanej kolendry, pietruszki i szczypiorku. Formę już mamy. Czas na wykończenie. Ostatnio w pewnej warszawskiej restauracji podano mi pielmieni po prostu z masłem. Przyjąłem to za dobry kierunek. Korzystając z sezonu na dynię ukręciłem taką sprytną maślaną emulsję, która jest super prosta, a podnosi codzienne danie do rangi wydarzenia kulinarnego.
Piękno kuchni polega na tym, że wędruje po świecie i nie zna granic. Was też zachęcam do odkrywania swoich kulinarnych korzeni i przepisów. Nie ma nic lepszego niż wspólny czas przy lepieniu pierogów, a później nad miską parujących pierogów i do tego szklanka Coca-Coli z plasterkiem cytryny. Gwarantuję, że wszyscy zbiegną się w oka mgnieniu 🙂

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Tajemnicą ciasta na pielmieni i inne pierogi jest odpowiednie wyrobienie, a nie mnożenie składników ponad miarę. Ja wyrabiam ciasto za pomocą miksera z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciężkiego ciasta. Podane proporcje są orientacyjne, bo powiem szczerze, zawsze to wychodzi trochę inaczej i trzeba albo dolać odrobinę wody albo dodać mąki. Można też wyrabiać ręcznie mieszając mąkę z solą i wodą w misce i wyrabiać dalej na stolnicy. Nie wałkuję jednak ciasta od razu, tylko odkładam na godzinę do lodówki zawinięty w folię spożywczą. Następnie wałkuję za pomocą maszynki do makaronu na grubość ok. 3 mm. Wykrajam krążki szklanką i napełniam farszem.
  2. Co do farszu to sprawa jest prosta. Mieszam razem mięso, posiekane zioła, przyprawy (sól i pieprz także) i rosół. Biorę jeden krążek. Delikatnie rozpłaszczam go w palcach i dodają małą łyżeczkę farszu. Zamykam pół okrąg i sklejam końcówki razem ze sobą w takie "uszko", ale bez dziurki. Później dodatkowo szczypię pieroga dookoła, żeby upewnić się, że nie rozklei się podczas gotowania. Nastawiam wielki gar osolonej wody i gotuję jeszcze 2 minuty po wypłynięciu pielmieni na powierzchnię.
  3. Sos też jest prosty. Wystarczy ugotować w małym garnku pokrojoną w kostkę dynię w 200 ml wody. Ok. 20 minut powinno wystarczyć. Następnie odkładam połowę dyni i dodaję masło, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz. Kiedy masło się roztopi blenduję na gładką emulsję, którą polewam nasze pielmieni. Można też podawać z kwaśną śmietaną.

pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-4pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-9pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-14pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-3pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab