Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Pielmieni z mięsem i dyniową emulsją z masła

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Pierwszy raz na pielmieni trafiłem w rosyjskiej knajpie w Warszawie. Stwierdziłem wtedy, że skądś znam ten smak.
Bo czym są pielmieni? To rodzaj pierogów z mięsem, które popularne są w Rosji, na Ukrainie, a także w Polsce oczywiście. Ba! Moi dziadkowie pochodzą z Kresów Wschodnich i na pewno objadali się nimi. W domu jednak królowały pierogi ruskie, z mięsem (ale wcześniej ugotowanym i zmielonym) oraz z grzybami i kapustą. Pamiętam, że jak babcia ugotowała całą ogromną miskę pierogów, to byłem pierwszy przy stole. Często zapraszałem kolegów z podwórka i robiliśmy zawody kto zje więcej…
Następnie dane mi było zjeść pielmieni z rosołem, co jest pomysłem tak dobrym, że mało co nie zjadłem przy okazji talerza…
Mi jednak pielmieni przywodzą na myśl gruzińskie chinkali, czyli pierogi z mięsem i kolendrą, z których wylewa się pyszny rosół. Co ciekawe pielmieni też robi się z surowego mięsa i dodaje się do niego bulionu, tylko forma jest inna. Zainspirowany chinkali zrobiłem wersję pielmieni trochę mocniej doprawione z dodatkiem siekanej kolendry, pietruszki i szczypiorku. Formę już mamy. Czas na wykończenie. Ostatnio w pewnej warszawskiej restauracji podano mi pielmieni po prostu z masłem. Przyjąłem to za dobry kierunek. Korzystając z sezonu na dynię ukręciłem taką sprytną maślaną emulsję, która jest super prosta, a podnosi codzienne danie do rangi wydarzenia kulinarnego.
Piękno kuchni polega na tym, że wędruje po świecie i nie zna granic. Was też zachęcam do odkrywania swoich kulinarnych korzeni i przepisów. Nie ma nic lepszego niż wspólny czas przy lepieniu pierogów, a później nad miską parujących pierogów i do tego szklanka Coca-Coli z plasterkiem cytryny. Gwarantuję, że wszyscy zbiegną się w oka mgnieniu 🙂


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Tajemnicą ciasta na pielmieni i inne pierogi jest odpowiednie wyrobienie, a nie mnożenie składników ponad miarę. Ja wyrabiam ciasto za pomocą miksera z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciężkiego ciasta. Podane proporcje są orientacyjne, bo powiem szczerze, zawsze to wychodzi trochę inaczej i trzeba albo dolać odrobinę wody albo dodać mąki. Można też wyrabiać ręcznie mieszając mąkę z solą i wodą w misce i wyrabiać dalej na stolnicy. Nie wałkuję jednak ciasta od razu, tylko odkładam na godzinę do lodówki zawinięty w folię spożywczą. Następnie wałkuję za pomocą maszynki do makaronu na grubość ok. 3 mm. Wykrajam krążki szklanką i napełniam farszem.
  2. Co do farszu to sprawa jest prosta. Mieszam razem mięso, posiekane zioła, przyprawy (sól i pieprz także) i rosół. Biorę jeden krążek. Delikatnie rozpłaszczam go w palcach i dodają małą łyżeczkę farszu. Zamykam pół okrąg i sklejam końcówki razem ze sobą w takie “uszko”, ale bez dziurki. Później dodatkowo szczypię pieroga dookoła, żeby upewnić się, że nie rozklei się podczas gotowania. Nastawiam wielki gar osolonej wody i gotuję jeszcze 2 minuty po wypłynięciu pielmieni na powierzchnię.
  3. Sos też jest prosty. Wystarczy ugotować w małym garnku pokrojoną w kostkę dynię w 200 ml wody. Ok. 20 minut powinno wystarczyć. Następnie odkładam połowę dyni i dodaję masło, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz. Kiedy masło się roztopi blenduję na gładką emulsję, którą polewam nasze pielmieni. Można też podawać z kwaśną śmietaną.

pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-4pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-9pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-14pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-3pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-1



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab