promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Pielmieni z mięsem i dyniową emulsją z masła

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Pierwszy raz na pielmieni trafiłem w rosyjskiej knajpie w Warszawie. Stwierdziłem wtedy, że skądś znam ten smak.
Bo czym są pielmieni? To rodzaj pierogów z mięsem, które popularne są w Rosji, na Ukrainie, a także w Polsce oczywiście. Ba! Moi dziadkowie pochodzą z Kresów Wschodnich i na pewno objadali się nimi. W domu jednak królowały pierogi ruskie, z mięsem (ale wcześniej ugotowanym i zmielonym) oraz z grzybami i kapustą. Pamiętam, że jak babcia ugotowała całą ogromną miskę pierogów, to byłem pierwszy przy stole. Często zapraszałem kolegów z podwórka i robiliśmy zawody kto zje więcej...
Następnie dane mi było zjeść pielmieni z rosołem, co jest pomysłem tak dobrym, że mało co nie zjadłem przy okazji talerza...
Mi jednak pielmieni przywodzą na myśl gruzińskie chinkali, czyli pierogi z mięsem i kolendrą, z których wylewa się pyszny rosół. Co ciekawe pielmieni też robi się z surowego mięsa i dodaje się do niego bulionu, tylko forma jest inna. Zainspirowany chinkali zrobiłem wersję pielmieni trochę mocniej doprawione z dodatkiem siekanej kolendry, pietruszki i szczypiorku. Formę już mamy. Czas na wykończenie. Ostatnio w pewnej warszawskiej restauracji podano mi pielmieni po prostu z masłem. Przyjąłem to za dobry kierunek. Korzystając z sezonu na dynię ukręciłem taką sprytną maślaną emulsję, która jest super prosta, a podnosi codzienne danie do rangi wydarzenia kulinarnego.
Piękno kuchni polega na tym, że wędruje po świecie i nie zna granic. Was też zachęcam do odkrywania swoich kulinarnych korzeni i przepisów. Nie ma nic lepszego niż wspólny czas przy lepieniu pierogów, a później nad miską parujących pierogów i do tego szklanka Coca-Coli z plasterkiem cytryny. Gwarantuję, że wszyscy zbiegną się w oka mgnieniu 🙂


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Tajemnicą ciasta na pielmieni i inne pierogi jest odpowiednie wyrobienie, a nie mnożenie składników ponad miarę. Ja wyrabiam ciasto za pomocą miksera z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciężkiego ciasta. Podane proporcje są orientacyjne, bo powiem szczerze, zawsze to wychodzi trochę inaczej i trzeba albo dolać odrobinę wody albo dodać mąki. Można też wyrabiać ręcznie mieszając mąkę z solą i wodą w misce i wyrabiać dalej na stolnicy. Nie wałkuję jednak ciasta od razu, tylko odkładam na godzinę do lodówki zawinięty w folię spożywczą. Następnie wałkuję za pomocą maszynki do makaronu na grubość ok. 3 mm. Wykrajam krążki szklanką i napełniam farszem.
  2. Co do farszu to sprawa jest prosta. Mieszam razem mięso, posiekane zioła, przyprawy (sól i pieprz także) i rosół. Biorę jeden krążek. Delikatnie rozpłaszczam go w palcach i dodają małą łyżeczkę farszu. Zamykam pół okrąg i sklejam końcówki razem ze sobą w takie "uszko", ale bez dziurki. Później dodatkowo szczypię pieroga dookoła, żeby upewnić się, że nie rozklei się podczas gotowania. Nastawiam wielki gar osolonej wody i gotuję jeszcze 2 minuty po wypłynięciu pielmieni na powierzchnię.
  3. Sos też jest prosty. Wystarczy ugotować w małym garnku pokrojoną w kostkę dynię w 200 ml wody. Ok. 20 minut powinno wystarczyć. Następnie odkładam połowę dyni i dodaję masło, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz. Kiedy masło się roztopi blenduję na gładką emulsję, którą polewam nasze pielmieni. Można też podawać z kwaśną śmietaną.

pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-4pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-9pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-14pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-3pielmieni-z-miesem-i-sosem-maslanym-z-dyni-1



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab