promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z najlepszymi przepisami w promocji
tylko 33 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…

Wegańska fasolka po bretońsku z musem z dyni i mlekiem kokosowym

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
4-6
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Choć to oczywiste, że kocham "klasyczny" przepis na fasolkę "po bretońsku", z kiełbasą, to postanowiłem zrobić równie pyszne danie bez krzty produktów odzwierzęcych. Nie bójcie się, nie przechodzę na weganizm, ale ostatnio "weganizowanie" sprawdzonych dań sprawia mi dużo przyjemności i stawia mnie przed wyzwaniem, a ja lubię takie wyzwania.

Z drugiej strony, podejście do jedzenia mięsa, które lansuję, czyli #DeliTarianism (o którym możecie przeczytać np. tutaj lub posłuchać w wywiadzie u Kulinarnie Niepoważnych tutaj) sprawia, że sam szukam na co dzień bezmięsnych rozwiązań, żeby przygotować się na mięsną ucztę, kiedy już zdobędę odpowiednie składniki. Może tym wyznaniem złamię serce weganom, ale dalej lubię mięso. Ale ja nie o tym...

Posłuchajcie! Moją fasolkę postanowiłem zrobić trochę niczym curry z dyni. Starałem się jednak nie przesadzać z przyprawami, żeby całość dalej przypominała starą, dobrą fasolkę. Wszystko to sprawdziłem, przetestowałem i wylizałem garnek do cna. Nie przeszkadzało mi, że nie ma kiełbaski, bo zrobiłem bardzo fajne boczniaki w papryce wędzonej, z resztą zobaczcie sami w przepisie.


Składniki

Wegańska fasolka po bretońsku z musem z dyni i mlekiem kokosowym:

  • 400 gramów fasoli Piękny Jaś
  • 1 kg dyni piżmowej lub innej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • i puszka pomidorów
  • 250-500 ml bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 250 ml dobrego mleka kokosowego
  • 500 g boczniaków
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka zmielonej kozeiradki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • kolendra i prażona cebulka do dekoracji









Wykonanie

  1. Fasolę namaczamy przez całą noc i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Fasolę trzeba ugotować wcześniej, ponieważ w kwasowym PH (od pomidorów) fasola będzie się bardzo długo gotowała. Trzeba też wstępnie ugotować lub upiec dynię. Ja preferuję gotowanie na parze. Kostki obranej dyni gotuję ok. 15 minut do całkowitej miękkości i blenduję na gładki mus. Jeśli będzie problem z miksowaniem, można dodać trochę bulionu warzywnego, który jest na liście składników.
  2. W garnku roztapiamy kilka łyżek oleju kokosowego i smażymy na nim pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie lekko brązowieć wtedy dodajemy starty imbir z czosnkiem i smażymy chwilę. Na to wlewamy połowę bulionu, ugotowaną fasolkę bez zalewy, mus z dyni, zmiksowaną puszkę pomidorów, przecier pomidorowy oraz mleko kokosowe. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i mieszamy od czasu do czasu przez pół godziny.
  3. W tym czasie podsmażamy boczniaki z papryką wędzoną. Kroimy je grubo i smażymy na złoto na oleju kokosowym. Pod koniec oprószamy porządnie papryką wędzoną i doprawiamy solą i pieprzem. Prażymy jeszcze chwilę i dodajemy do fasolki.
  4. Po upływie pół godziny sprawdzamy czy fasolka jest miękka oraz czy nie ma potrzeby dolania większej ilości bulionu. Doprawiamy ostatecznie solą, pieprzem, kozieradką i majerankiem. Balansujemy smak sokiem z cytryny i cukrem.
  5. Podajemy z kolendrą i prażoną cebulką.

 


Choć to oczywiste, że kocham "klasyczny" przepis na fasolkę "po bretońsku", z kiełbasą, to postanowiłem zrobić równie pyszne danie bez krzty produktów odzwierzęcych. Nie bójcie się, nie przechodzę na weganizm, ale ostatnio "weganizowanie" sprawdzonych dań sprawia mi dużo przyjemności i stawia mnie przed wyzwaniem, a ja lubię takie wyzwania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab