powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Wegańska fasolka po bretońsku z musem z dyni i mlekiem kokosowym

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
4-6
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Choć to oczywiste, że kocham "klasyczny" przepis na fasolkę "po bretońsku", z kiełbasą, to postanowiłem zrobić równie pyszne danie bez krzty produktów odzwierzęcych. Nie bójcie się, nie przechodzę na weganizm, ale ostatnio "weganizowanie" sprawdzonych dań sprawia mi dużo przyjemności i stawia mnie przed wyzwaniem, a ja lubię takie wyzwania.

Z drugiej strony, podejście do jedzenia mięsa, które lansuję, czyli #DeliTarianism (o którym możecie przeczytać np. tutaj lub posłuchać w wywiadzie u Kulinarnie Niepoważnych tutaj) sprawia, że sam szukam na co dzień bezmięsnych rozwiązań, żeby przygotować się na mięsną ucztę, kiedy już zdobędę odpowiednie składniki. Może tym wyznaniem złamię serce weganom, ale dalej lubię mięso. Ale ja nie o tym...

Posłuchajcie! Moją fasolkę postanowiłem zrobić trochę niczym curry z dyni. Starałem się jednak nie przesadzać z przyprawami, żeby całość dalej przypominała starą, dobrą fasolkę. Wszystko to sprawdziłem, przetestowałem i wylizałem garnek do cna. Nie przeszkadzało mi, że nie ma kiełbaski, bo zrobiłem bardzo fajne boczniaki w papryce wędzonej, z resztą zobaczcie sami w przepisie.

Składniki

Wegańska fasolka po bretońsku z musem z dyni i mlekiem kokosowym:

  • 400 gramów fasoli Piękny Jaś
  • 1 kg dyni piżmowej lub innej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • i puszka pomidorów
  • 250-500 ml bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 250 ml dobrego mleka kokosowego
  • 500 g boczniaków
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka zmielonej kozeiradki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • kolendra i prażona cebulka do dekoracji

Wykonanie

  1. Fasolę namaczamy przez całą noc i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Fasolę trzeba ugotować wcześniej, ponieważ w kwasowym PH (od pomidorów) fasola będzie się bardzo długo gotowała. Trzeba też wstępnie ugotować lub upiec dynię. Ja preferuję gotowanie na parze. Kostki obranej dyni gotuję ok. 15 minut do całkowitej miękkości i blenduję na gładki mus. Jeśli będzie problem z miksowaniem, można dodać trochę bulionu warzywnego, który jest na liście składników.
  2. W garnku roztapiamy kilka łyżek oleju kokosowego i smażymy na nim pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie lekko brązowieć wtedy dodajemy starty imbir z czosnkiem i smażymy chwilę. Na to wlewamy połowę bulionu, ugotowaną fasolkę bez zalewy, mus z dyni, zmiksowaną puszkę pomidorów, przecier pomidorowy oraz mleko kokosowe. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i mieszamy od czasu do czasu przez pół godziny.
  3. W tym czasie podsmażamy boczniaki z papryką wędzoną. Kroimy je grubo i smażymy na złoto na oleju kokosowym. Pod koniec oprószamy porządnie papryką wędzoną i doprawiamy solą i pieprzem. Prażymy jeszcze chwilę i dodajemy do fasolki.
  4. Po upływie pół godziny sprawdzamy czy fasolka jest miękka oraz czy nie ma potrzeby dolania większej ilości bulionu. Doprawiamy ostatecznie solą, pieprzem, kozieradką i majerankiem. Balansujemy smak sokiem z cytryny i cukrem.
  5. Podajemy z kolendrą i prażoną cebulką.

 

Choć to oczywiste, że kocham "klasyczny" przepis na fasolkę "po bretońsku", z kiełbasą, to postanowiłem zrobić równie pyszne danie bez krzty produktów odzwierzęcych. Nie bójcie się, nie przechodzę na weganizm, ale ostatnio "weganizowanie" sprawdzonych dań sprawia mi dużo przyjemności i stawia mnie przed wyzwaniem, a ja lubię takie wyzwania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab