powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Wegańska fasolka po bretońsku z musem z dyni i mlekiem kokosowym

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
4-6
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Choć to oczywiste, że kocham "klasyczny" przepis na fasolkę "po bretońsku", z kiełbasą, to postanowiłem zrobić równie pyszne danie bez krzty produktów odzwierzęcych. Nie bójcie się, nie przechodzę na weganizm, ale ostatnio "weganizowanie" sprawdzonych dań sprawia mi dużo przyjemności i stawia mnie przed wyzwaniem, a ja lubię takie wyzwania.

Z drugiej strony, podejście do jedzenia mięsa, które lansuję, czyli #DeliTarianism (o którym możecie przeczytać np. tutaj lub posłuchać w wywiadzie u Kulinarnie Niepoważnych tutaj) sprawia, że sam szukam na co dzień bezmięsnych rozwiązań, żeby przygotować się na mięsną ucztę, kiedy już zdobędę odpowiednie składniki. Może tym wyznaniem złamię serce weganom, ale dalej lubię mięso. Ale ja nie o tym...

Posłuchajcie! Moją fasolkę postanowiłem zrobić trochę niczym curry z dyni. Starałem się jednak nie przesadzać z przyprawami, żeby całość dalej przypominała starą, dobrą fasolkę. Wszystko to sprawdziłem, przetestowałem i wylizałem garnek do cna. Nie przeszkadzało mi, że nie ma kiełbaski, bo zrobiłem bardzo fajne boczniaki w papryce wędzonej, z resztą zobaczcie sami w przepisie.

Składniki

Wegańska fasolka po bretońsku z musem z dyni i mlekiem kokosowym:

  • 400 gramów fasoli Piękny Jaś
  • 1 kg dyni piżmowej lub innej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • i puszka pomidorów
  • 250-500 ml bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 250 ml dobrego mleka kokosowego
  • 500 g boczniaków
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka zmielonej kozeiradki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • kolendra i prażona cebulka do dekoracji

Wykonanie

  1. Fasolę namaczamy przez całą noc i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Fasolę trzeba ugotować wcześniej, ponieważ w kwasowym PH (od pomidorów) fasola będzie się bardzo długo gotowała. Trzeba też wstępnie ugotować lub upiec dynię. Ja preferuję gotowanie na parze. Kostki obranej dyni gotuję ok. 15 minut do całkowitej miękkości i blenduję na gładki mus. Jeśli będzie problem z miksowaniem, można dodać trochę bulionu warzywnego, który jest na liście składników.
  2. W garnku roztapiamy kilka łyżek oleju kokosowego i smażymy na nim pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie lekko brązowieć wtedy dodajemy starty imbir z czosnkiem i smażymy chwilę. Na to wlewamy połowę bulionu, ugotowaną fasolkę bez zalewy, mus z dyni, zmiksowaną puszkę pomidorów, przecier pomidorowy oraz mleko kokosowe. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i mieszamy od czasu do czasu przez pół godziny.
  3. W tym czasie podsmażamy boczniaki z papryką wędzoną. Kroimy je grubo i smażymy na złoto na oleju kokosowym. Pod koniec oprószamy porządnie papryką wędzoną i doprawiamy solą i pieprzem. Prażymy jeszcze chwilę i dodajemy do fasolki.
  4. Po upływie pół godziny sprawdzamy czy fasolka jest miękka oraz czy nie ma potrzeby dolania większej ilości bulionu. Doprawiamy ostatecznie solą, pieprzem, kozieradką i majerankiem. Balansujemy smak sokiem z cytryny i cukrem.
  5. Podajemy z kolendrą i prażoną cebulką.

 

Choć to oczywiste, że kocham "klasyczny" przepis na fasolkę "po bretońsku", z kiełbasą, to postanowiłem zrobić równie pyszne danie bez krzty produktów odzwierzęcych. Nie bójcie się, nie przechodzę na weganizm, ale ostatnio "weganizowanie" sprawdzonych dań sprawia mi dużo przyjemności i stawia mnie przed wyzwaniem, a ja lubię takie wyzwania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab