informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Sycylia: Karczochy marynowane w oliwie cytrynowej

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
1
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Karczochami na Sycylii byłem podekscytowany. Na targach ludzie mieli stragany, specjalizujące się np. w kwiatach cukinii, kasztanach albo karczochach właśnie. Niewiele myśląc, kupiłem kilka sztuk celem zamarynowania, bo tylko taką formę znałem z Polski. Oczywiście można spożywać karczochy w innej postaci, ale jak się okazało po obraniu warzywa, niewiele z niego da się zjeść. Postanowiłem więc, że te okruszki jakie mi zostaną zamarynuję w jakiś godny sposób.
Piszę ten przepis 2 tygodnie po zamknięciu słoika. Dam mu jeszcze tydzień i zrobię z niego jakąś sałatkę. Mogę tylko zgadywać jak to wszystko smakuje. Myślę, że będzie dobre. Karczochy najpierw upiekłem, wyjąłem serca i sporządziłem marynatę z sycylijskiej oliwy, soli morskiej, pieprzu, skórki cytrynowej i soku z cytryny. Do słoika włożyłem też zmiażdżony czosnek i gałązki oregano. Brzmi dobrze? Teoretycznie tak. Słoik pasteryzowałem, więc mógłbym zaczekać i kilka lat. Kto jednak się nie skusi?

Składniki

Składniki na słik 250 ml

  • 4 świeże karczochy
  • 1/4 szklanki oliwy extra vergine
  • łyżeczka grubej soli morskiej
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • oregano w gałązkach lub suszone
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie

Wykonanie:
1. Karczochy wstępnie obierz i odetnij twarde końcówki. Piecz owinięte w folię aluminiową przez ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni.
2. Po wystudzeniu przekrój karczochy na pół i wydobądź jasne serca.
3. Przygotuj marynatę z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Porządnie wymieszaj, aż do uzyskania emulsji.
4. Do słoika przełóż karczochy, czosnek, skórkę z cytryny i oregano. Połóż na górze plasterek cytryny i zalej wszystko marynatą. Zakręć słoik porządnie
5. Pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab