powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Tatar z czarnym kawiorem i marynowanymi grzybami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
3
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kiedyś sądziłem, że dobry tatar powinien składać się wielu dodatków. Teraz wychodzę z założenia, że do dobrego tatara niezbędne jest najlepszej jakości mięso i dosłownie kilka świetnych dodatków. Taki tatar, z czarnym kawiorem i marynowanymi grzybami broni się wyśmienicie i wyglądem i smakiem. Spróbujcie!
Jednak prawdziwym "Magicznym Składnikiem" jest tutaj Karolina 🙂

Składniki

Składniki

  • 300 gramów świeżej polędwicy wołowej
  • mała puszka czarnego kawioru (ok. łyżka stołowa na danie)
  • mały słoik marynowanych grzybów, np. kurek
  • 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 żółtko kurze
  • 3 żółtka przepiórcze
  • 5 łyżek oleju lnianego
  • sól i pieprz do smaku
  • kapar

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Mięso wypłucz i dokładnie osusz. Deskę do krojenia dokładnie wymyj i najlepiej wyparz we wrzątku. Polędwicę oczyść z wszelkich błonek, zostawiając sam mięsień. Pokrój wstępnie w poprzek włókien na 5 mm plastry, po czym każdy plaster pokrój w małą kostkę. Uzyskane mięso przesiekaj jeszcze kilka minut dla rozdrobnienia. Przełóż do miski.
  2. Dodaj musztardę i ¾ soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i przemieszaj dokładnie. Grzybki posiekaj w mniejsze części. Na talerzu za pomocą ringu ułóż kolejno warstwy grzybów, mięsa i kawioru. Dodaj kapary.
  3. Tatara możesz wzbogacić prostym sosem, który wykonuje się następująco. Do kurzego żółtka dodaj pozostały sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj trzepaczką, po czym dolewaj powoli olej lniany ciągle energicznie mieszając. Dzięki temu uzyskamy, bardzo lekki majonez. Tatara możesz podawać dodatkowo z surowym żółtkiem przepiórczym.

Przepis powstał we współpracy z magazynem Slow Life i był wcześniej opublikowany w wydaniu papierowym.
Tatar z kawiorem-11Tatar z kawiorem-16 Tatar z kawiorem-15 Tatar z kawiorem-14 Tatar z kawiorem-13 Tatar z kawiorem-12 Tatar z kawiorem-9 Tatar z kawiorem-8 Tatar z kawiorem-7 Tatar z kawiorem-6 Tatar z kawiorem-5 Tatar z kawiorem-2 Tatar z kawiorem-1

2 comments on “Tatar z czarnym kawiorem i marynowanymi grzybami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab