Tatar z czarnym kawiorem i marynowanymi grzybami

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Kiedyś sądziłem, że dobry tatar powinien składać się wielu dodatków. Teraz wychodzę z założenia, że do dobrego tatara niezbędne jest najlepszej jakości mięso i dosłownie kilka świetnych dodatków. Taki tatar, z czarnym kawiorem i marynowanymi grzybami broni się wyśmienicie i wyglądem i smakiem. Spróbujcie!
Jednak prawdziwym “Magicznym Składnikiem” jest tutaj Karolina 🙂


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Mięso wypłucz i dokładnie osusz. Deskę do krojenia dokładnie wymyj i najlepiej wyparz we wrzątku. Polędwicę oczyść z wszelkich błonek, zostawiając sam mięsień. Pokrój wstępnie w poprzek włókien na 5 mm plastry, po czym każdy plaster pokrój w małą kostkę. Uzyskane mięso przesiekaj jeszcze kilka minut dla rozdrobnienia. Przełóż do miski.
  2. Dodaj musztardę i ¾ soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i przemieszaj dokładnie. Grzybki posiekaj w mniejsze części. Na talerzu za pomocą ringu ułóż kolejno warstwy grzybów, mięsa i kawioru. Dodaj kapary.
  3. Tatara możesz wzbogacić prostym sosem, który wykonuje się następująco. Do kurzego żółtka dodaj pozostały sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj trzepaczką, po czym dolewaj powoli olej lniany ciągle energicznie mieszając. Dzięki temu uzyskamy, bardzo lekki majonez. Tatara możesz podawać dodatkowo z surowym żółtkiem przepiórczym.

Przepis powstał we współpracy z magazynem Slow Life i był wcześniej opublikowany w wydaniu papierowym.
Tatar z kawiorem-11Tatar z kawiorem-16 Tatar z kawiorem-15 Tatar z kawiorem-14 Tatar z kawiorem-13 Tatar z kawiorem-12 Tatar z kawiorem-9 Tatar z kawiorem-8 Tatar z kawiorem-7 Tatar z kawiorem-6 Tatar z kawiorem-5 Tatar z kawiorem-2 Tatar z kawiorem-1



Koniecznie spróbuj

2 comments on “Tatar z czarnym kawiorem i marynowanymi grzybami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab