Picanha pieczona z puree z ziemniaków i twarogu i ogórkami małosolnymi

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Takie pomysły powstają często bardzo spontanicznie w mojej głowie. Pierwszy raz spróbowałem zrobić wołowinę picanha w domu, ale nie miałem pomysłu na wyszukane dodatki. W spiżarce znalazłem jednak ziemniaki, dobry twaróg, cebulę i świeżo zrobione ogórki małosolne. Pomyślałem więc, że do mięsa świetnie nadadzą się zrobione na wzór farszu do ruskich ziemniaki. O tym, że pierogi ruskie kocham, pisałem już tutaj w przepisie na pierogi ruskie.  .

Kilka słów jeszcze o mięsie. Picanha pieczona to popularne w Ameryce Południowej cięcie wołowiny. W Polsce to praktycznie nieznany kawałek (część krzyżowej z zachowaną warstwą tłuszczu) i mylony z innymi mięśniami. W jednej krowie picanha znajduje się ok. 3 kg, a znajduje się ona na szczycie uda, nad ogonem. Dlaczego warto się zainteresować tym konkretnym kawałkiem? Chodzi o soczystość i delikatność mięsa. Do tego dochodzi wielka odporność na spartaczenie tego kawałka. Możesz ją zrobić na krwisto albo trochę przeciągnąć, a i tak będzie dobra. Po trzecie, ten cudowny, chrupiący tłuszcz, który okrywa steak. Po czwarte cena, która jest atrakcyjna, bo jego mięśnia nie trzeba zbyt długo sezonować i nikt się o nie nie zabija, jak o polędwicę czy rostbef. Ciekawe jest jednak to, że u nas praktycznie się jej nie wycina. Jak mówi Kamil Kołakowski, świetny rzeźnik z warszawskiego sklepu z mięsem Bucherie de Varsovie:

“Nikt picanha niestety nie znajdzie w sklepie. Chyba, że kupi cały udziec z częścią biodrową, bo cała istota tkwi w okrywie tłuszczowej. Niestety ten element jest zwykle pozbawiany tłuszczu przy normalnym rozbiorze”.

Jeśli chcecie dostać picanha poza tym miejscem, pokażcie ten film z kanału “Sous vide everythink” waszemu rzeźnikowi.
 .
 Jak zrobiłem mój kawałek mięsa? Oczywiście sous-vide! Odkąd mam to urządzenie, staram się często eksperymentować z czasami i temperaturami. Tym razem ugotowałem picanha próżniowo zapakowaną w 54 stopniach przez 5 godzin, a później skarmelizowałem skórkę za pomocą palnika. Oczywiście możecie picanha piec z wbitą sondą albo smażyć na patelni lub grillu jak normalny steak. Jak już wspomniałem, to bardzo odporne mięso i ciężko je spieprzyć.

Składniki

Dla 2 osób










Wykonanie

  1. Jeśli posiadasz urządzenie sous-vide, zapakuj mięso oprószone solą i pieprzem do worka próżniowego i ugotuj przez 5 godzin w 54 stopniach. Przed podaniem skarmelizuj na gorącej patelni lub za pomocą palnika.
    Jeśli nie dysponujesz sprzętem do sous-vide, nagrzej piekarnik do 200 stopni, wbij sondę w najgrubszą część mięsa i piecz do momentu osiągnięcia max. 60 stopni.
  2. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż na złoto posiekaną cebulę i dodaj do miski z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem. Za pomocą tłuczka do ziemniaków zrób puree. Dopraw pieprzem i solą jeśli potrzeba.
  3. Picanha podawaj z puree, grillowaną cukinią, ogórkami małosolnymi i sosem chimichurri.

Takie pomysły powstają często bardzo spontanicznie w mojej głowie. Pierwszy raz spróbowałem zrobić wołowinę picanha w domu, ale nie miałem pomysłu na wyszukane dodatki. W spiżarce znalazłem jednak ziemniaki, dobry twaróg, cebulę i świeżo zrobione ogórki małosolne. Pomyślałem więc, że do mięsa świetnie nadadzą się zrobione na wzór farszu do ruskich ziemniaki. O tym, że pierogi ruskie kocham, pisałem już tutaj w przepisie na pierogi ruskie.  .

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab