Rostbef pieczony do kanapek
Uwielbiam ideę samowystarczalności. Odkąd pamiętam, poza samym gotowaniem, starałem się robić samemu różne produkty spożywcze dostępne normalnie w sklepach. Zaczynając od przetworów, po wszelakie marynaty i kiszonki, suszone warzywa i owoce, grzyby. Swoje wina, nalewki, chleby, wędliny. Robię ostatnio też własny jogurt, suszoną wołowinę, pastrami, ach, długo by wymieniać…
Teraz, od kiedy pracuję z domu, robię takich wytworów coraz więcej. Bardzo rzadko kupuję chleb, bo piekę go sam. Uwielbiam też robić własne wędliny. Tak, jak nie ma dla mnie niczego lepszego od jeszcze ciepłego chleba zjedzonego z masłem lub serkiem twarogowym, to taka kromka zjedzona z kilkoma plastrami własnej pieczeni przenosi mnie na zupełnie inny poziom.
Mój przepis jest bajecznie prosty, wystarczy na niego spojrzeć. Podstawą jest dobra wołowina (ja użyłem sezonowany rostbef z Polskiego Angusa), świeży chleb na zakwasie i kremowy serek twarogowy. W tym przypadku Hochland, który poprosił mnie o stworzenie mojej propozycji na “męskie” śniadanie. Z całej różnorodności intensywnych smaków twarogowych serków Hochland Kanapkowy (są jeszcze m.in. ze szczypiorkiem, ogórkiem i koperkiem czy prażoną cebulką), wybrałem ten śmietankowy o pysznej, kremowej konsystencji. Myślę, że sprawdziłby się jeszcze ze szczypiorkiem lub prażoną cebulką, ale to następnym razem 🙂
Żeby jednak podkręcić kanapkę zrobiłem superintensywny sos chimichurri, który, np. w Argentynie jest podstawą jako dodatek do steków z wołowiny. Powiedział bym PETARDA, jeśli te słowo by się już dawno temu nie zdewaluowało. Zapraszam do pieczenia własnego rostbefu, chleba i smarowania obficie serkiem Hochland Kanapkowy 😉
Oczywiście mi bardzo smakowało, ale nic bardziej mylnego – damska część mojego życia wydawała się jeszcze bardziej zadowolona jedząc dokładnie te kanapki, które widzicie na zdjęciach.
Polecam <3
- Składniki
- Sprzęt
Składniki na pieczeń i kanapki:
- 1 kg rostbefu i okrywą tłuszczu i z przerostami tłuszczu
- mieszanka przypraw (2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach, 2 łyżeczki ziaren kuminu, 2 łyżki kolendry, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżeczki suszonego czosnku, 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego)
- śmietankowy serek twarogowy, np. Hochland Kanapkowy
- 4 łyżki masła
- 2 łyżeczki grubej soli morskiej
- rzemieślniczy chleb pszenny na zakwasie typu pain au levain
Składniki na sos chimichurri:
- mały pęczek pietruszki
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- łyżka soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki chilli w płatkach lub posiekane świeże pepperoni
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- pół łyżeczki soli morskiej






Komentarze