Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Rostbef pieczony do kanapek

Czas
przygotowania
4 godziny
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Uwielbiam ideę samowystarczalności. Odkąd pamiętam, poza samym gotowaniem, starałem się robić samemu różne produkty spożywcze dostępne normalnie w sklepach. Zaczynając od przetworów, po wszelakie marynaty i kiszonki, suszone warzywa i owoce, grzyby. Swoje wina, nalewki, chleby, wędliny. Robię ostatnio też własny jogurt, suszoną wołowinę, pastrami, ach, długo by wymieniać...

Teraz, od kiedy pracuję z domu, robię takich wytworów coraz więcej. Bardzo rzadko kupuję chleb, bo piekę go sam. Uwielbiam też robić własne wędliny. Tak, jak nie ma dla mnie niczego lepszego od jeszcze ciepłego chleba zjedzonego z masłem lub serkiem twarogowym, to taka kromka zjedzona z kilkoma plastrami własnej pieczeni przenosi mnie na zupełnie inny poziom.
Mój przepis jest bajecznie prosty, wystarczy na niego spojrzeć. Podstawą jest dobra wołowina (ja użyłem sezonowany rostbef z Polskiego Angusa), świeży chleb na zakwasie i kremowy serek twarogowy. W tym przypadku Hochland, który poprosił mnie o stworzenie mojej propozycji na “męskie” śniadanie. Z całej różnorodności intensywnych smaków twarogowych serków Hochland Kanapkowy (są jeszcze m.in. ze szczypiorkiem, ogórkiem i koperkiem czy prażoną cebulką), wybrałem ten śmietankowy o pysznej, kremowej konsystencji. Myślę, że sprawdziłby się jeszcze ze szczypiorkiem lub prażoną cebulką, ale to następnym razem 🙂
Żeby jednak podkręcić kanapkę zrobiłem superintensywny sos chimichurri, który, np. w Argentynie jest podstawą jako dodatek do steków z wołowiny. Powiedział bym PETARDA, jeśli te słowo by się już dawno temu nie zdewaluowało. Zapraszam do pieczenia własnego rostbefu, chleba i smarowania obficie serkiem Hochland Kanapkowy 😉

Oczywiście mi bardzo smakowało, ale nic bardziej mylnego – damska część mojego życia wydawała się jeszcze bardziej zadowolona jedząc dokładnie te kanapki, które widzicie na zdjęciach.
Polecam <3


Składniki

Pieczeń i kanapki

  • 1 kg rostbefu i okrywą tłuszczu i z przerostami tłuszczu
  • mieszanka przypraw (2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach, 2 łyżeczki ziaren kuminu, 2 łyżki kolendry, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżeczki suszonego czosnku, 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego)
  • śmietankowy serek twarogowy, np. Hochland Kanapkowy
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki grubej soli morskiej
  • rzemieślniczy chleb pszenny na zakwasie typu pain au levain

Sos chimichurri

  • mały pęczek pietruszki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki chilli w płatkach lub posiekane świeże pepperoni
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  • pół łyżeczki soli morskiej







Wykonanie

  1. Dzień przed pieczeniem musimy zamarynować mięso. Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu lub w blenderze albo młynku do kawy. W mięso najpierw wetrzyj sól, która powinna być średniej grubości, żeby mięsa nie przesolić. Następnie wetrzyj resztę przypraw i zawiń szczelnie w folię spożywczą i odstaw do lodówki najlepiej na cały dzień. Najlepiej oczywiście zapakować mięso próżniowo. Wtedy przyprawy będą dokładniej przywierały.
  2. Wyciągnij rostbef z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem. Następnie rozgrzej masło na patelni i skarmelizuj każdą stronę mięsa przez ok 30 sekund do minuty. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz 1 kg kawałek mięsa ok. 50 minut lub do uzyskania temperatury 60-65 stopni. Wyciągnij rostbef, zawiń w filię aluminiową i daj zupełnie ostygnąć jakieś 2 godziny. Po tym czasie możesz już kroić na plastry twoje mięso. Ja robię też taką “pieczeń” w kąpieli wodnej (sous vide), podczas której trzymam mięso aż 22 godziny, a dopiero później, przed podaniem obsmażam na maśle. polecam spróbować.
  3. Teraz przyszedł czas na bardzo prosty sos chimichurri, który popularny jest w obu Amerykach, gdzie jest podstawą serwowania wołowiny. Jest wiele przepisów, ale w swojej prostocie składa się z pietruszki, oliwy, octu, czosnku, soli i pieprzu, można dodać też paprykę czy oregano. Przełóż wszystkie składniki do moździerza lub blendera i ukręć “rustykalny” sos, nie przejmując się zbytnio konsystencją. Ma być smacznie.
  4. Następnie upiecz lub kup dobry pszenny chleb na zakwasie. Posmaruj swoim ulubionym serkiem. Ja użyłem  naturalny, śmietankowy serek twarogowy Hochland Kanapkowy. Posmarowałem nim grubo chleb, na którym ułożyłem kilka satysfakcjonujących plastrów rostbefu i skropiłem moim sosem chimichurri. Tak chciałbym jeść śniadanie na co dzień 🙂

Uwielbiam ideę samowystarczalności. Odkąd pamiętam, poza samym gotowaniem, starałem się robić samemu różne produkty spożywcze dostępne normalnie w sklepach. Zaczynając od przetworów, po wszelakie marynaty i kiszonki, suszone warzywa i owoce, grzyby. Swoje wina, nalewki, chleby, wędliny. Robię ostatnio też własny jogurt, suszoną wołowinę, pastrami, ach, długo by wymieniać...

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab