promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Rostbef pieczony do kanapek

Czas
przygotowania
4 godziny
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Uwielbiam ideę samowystarczalności. Odkąd pamiętam, poza samym gotowaniem, starałem się robić samemu różne produkty spożywcze dostępne normalnie w sklepach. Zaczynając od przetworów, po wszelakie marynaty i kiszonki, suszone warzywa i owoce, grzyby. Swoje wina, nalewki, chleby, wędliny. Robię ostatnio też własny jogurt, suszoną wołowinę, pastrami, ach, długo by wymieniać...

Teraz, od kiedy pracuję z domu, robię takich wytworów coraz więcej. Bardzo rzadko kupuję chleb, bo piekę go sam. Uwielbiam też robić własne wędliny. Tak, jak nie ma dla mnie niczego lepszego od jeszcze ciepłego chleba zjedzonego z masłem lub serkiem twarogowym, to taka kromka zjedzona z kilkoma plastrami własnej pieczeni przenosi mnie na zupełnie inny poziom.
Mój przepis jest bajecznie prosty, wystarczy na niego spojrzeć. Podstawą jest dobra wołowina (ja użyłem sezonowany rostbef z Polskiego Angusa), świeży chleb na zakwasie i kremowy serek twarogowy. W tym przypadku Hochland, który poprosił mnie o stworzenie mojej propozycji na "męskie" śniadanie. Z całej różnorodności intensywnych smaków twarogowych serków Hochland Kanapkowy (są jeszcze m.in. ze szczypiorkiem, ogórkiem i koperkiem czy prażoną cebulką), wybrałem ten śmietankowy o pysznej, kremowej konsystencji. Myślę, że sprawdziłby się jeszcze ze szczypiorkiem lub prażoną cebulką, ale to następnym razem 🙂
Żeby jednak podkręcić kanapkę zrobiłem superintensywny sos chimichurri, który, np. w Argentynie jest podstawą jako dodatek do steków z wołowiny. Powiedział bym PETARDA, jeśli te słowo by się już dawno temu nie zdewaluowało. Zapraszam do pieczenia własnego rostbefu, chleba i smarowania obficie serkiem Hochland Kanapkowy 😉

Oczywiście mi bardzo smakowało, ale nic bardziej mylnego - damska część mojego życia wydawała się jeszcze bardziej zadowolona jedząc dokładnie te kanapki, które widzicie na zdjęciach.
Polecam <3


Składniki

Pieczeń i kanapki

  • 1 kg rostbefu i okrywą tłuszczu i z przerostami tłuszczu
  • mieszanka przypraw (2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach, 2 łyżeczki ziaren kuminu, 2 łyżki kolendry, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżeczki suszonego czosnku, 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego)
  • śmietankowy serek twarogowy, np. Hochland Kanapkowy
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki grubej soli morskiej
  • rzemieślniczy chleb pszenny na zakwasie typu pain au levain

Sos chimichurri

  • mały pęczek pietruszki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki chilli w płatkach lub posiekane świeże pepperoni
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  • pół łyżeczki soli morskiej







Wykonanie

  1. Dzień przed pieczeniem musimy zamarynować mięso. Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu lub w blenderze albo młynku do kawy. W mięso najpierw wetrzyj sól, która powinna być średniej grubości, żeby mięsa nie przesolić. Następnie wetrzyj resztę przypraw i zawiń szczelnie w folię spożywczą i odstaw do lodówki najlepiej na cały dzień. Najlepiej oczywiście zapakować mięso próżniowo. Wtedy przyprawy będą dokładniej przywierały.
  2. Wyciągnij rostbef z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem. Następnie rozgrzej masło na patelni i skarmelizuj każdą stronę mięsa przez ok 30 sekund do minuty. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz 1 kg kawałek mięsa ok. 50 minut lub do uzyskania temperatury 60-65 stopni. Wyciągnij rostbef, zawiń w filię aluminiową i daj zupełnie ostygnąć jakieś 2 godziny. Po tym czasie możesz już kroić na plastry twoje mięso. Ja robię też taką "pieczeń" w kąpieli wodnej (sous vide), podczas której trzymam mięso aż 22 godziny, a dopiero później, przed podaniem obsmażam na maśle. polecam spróbować.
  3. Teraz przyszedł czas na bardzo prosty sos chimichurri, który popularny jest w obu Amerykach, gdzie jest podstawą serwowania wołowiny. Jest wiele przepisów, ale w swojej prostocie składa się z pietruszki, oliwy, octu, czosnku, soli i pieprzu, można dodać też paprykę czy oregano. Przełóż wszystkie składniki do moździerza lub blendera i ukręć "rustykalny" sos, nie przejmując się zbytnio konsystencją. Ma być smacznie.
  4. Następnie upiecz lub kup dobry pszenny chleb na zakwasie. Posmaruj swoim ulubionym serkiem. Ja użyłem  naturalny, śmietankowy serek twarogowy Hochland Kanapkowy. Posmarowałem nim grubo chleb, na którym ułożyłem kilka satysfakcjonujących plastrów rostbefu i skropiłem moim sosem chimichurri. Tak chciałbym jeść śniadanie na co dzień 🙂

Uwielbiam ideę samowystarczalności. Odkąd pamiętam, poza samym gotowaniem, starałem się robić samemu różne produkty spożywcze dostępne normalnie w sklepach. Zaczynając od przetworów, po wszelakie marynaty i kiszonki, suszone warzywa i owoce, grzyby. Swoje wina, nalewki, chleby, wędliny. Robię ostatnio też własny jogurt, suszoną wołowinę, pastrami, ach, długo by wymieniać...

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab