powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Rostbef pieczony do kanapek

Czas
przygotowania
4 godziny
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Uwielbiam ideę samowystarczalności. Odkąd pamiętam, poza samym gotowaniem, starałem się robić samemu różne produkty spożywcze dostępne normalnie w sklepach. Zaczynając od przetworów, po wszelakie marynaty i kiszonki, suszone warzywa i owoce, grzyby. Swoje wina, nalewki, chleby, wędliny. Robię ostatnio też własny jogurt, suszoną wołowinę, pastrami, ach, długo by wymieniać...

Teraz, od kiedy pracuję z domu, robię takich wytworów coraz więcej. Bardzo rzadko kupuję chleb, bo piekę go sam. Uwielbiam też robić własne wędliny. Tak, jak nie ma dla mnie niczego lepszego od jeszcze ciepłego chleba zjedzonego z masłem lub serkiem twarogowym, to taka kromka zjedzona z kilkoma plastrami własnej pieczeni przenosi mnie na zupełnie inny poziom.
Mój przepis jest bajecznie prosty, wystarczy na niego spojrzeć. Podstawą jest dobra wołowina (ja użyłem sezonowany rostbef z Polskiego Angusa), świeży chleb na zakwasie i kremowy serek twarogowy. W tym przypadku Hochland, który poprosił mnie o stworzenie mojej propozycji na "męskie" śniadanie. Z całej różnorodności intensywnych smaków twarogowych serków Hochland Kanapkowy (są jeszcze m.in. ze szczypiorkiem, ogórkiem i koperkiem czy prażoną cebulką), wybrałem ten śmietankowy o pysznej, kremowej konsystencji. Myślę, że sprawdziłby się jeszcze ze szczypiorkiem lub prażoną cebulką, ale to następnym razem 🙂
Żeby jednak podkręcić kanapkę zrobiłem superintensywny sos chimichurri, który, np. w Argentynie jest podstawą jako dodatek do steków z wołowiny. Powiedział bym PETARDA, jeśli te słowo by się już dawno temu nie zdewaluowało. Zapraszam do pieczenia własnego rostbefu, chleba i smarowania obficie serkiem Hochland Kanapkowy 😉

Oczywiście mi bardzo smakowało, ale nic bardziej mylnego - damska część mojego życia wydawała się jeszcze bardziej zadowolona jedząc dokładnie te kanapki, które widzicie na zdjęciach.
Polecam <3

Składniki

Pieczeń i kanapki

  • 1 kg rostbefu i okrywą tłuszczu i z przerostami tłuszczu
  • mieszanka przypraw (2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach, 2 łyżeczki ziaren kuminu, 2 łyżki kolendry, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżeczki suszonego czosnku, 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego)
  • śmietankowy serek twarogowy, np. Hochland Kanapkowy
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki grubej soli morskiej
  • rzemieślniczy chleb pszenny na zakwasie typu pain au levain

Sos chimichurri

  • mały pęczek pietruszki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki chilli w płatkach lub posiekane świeże pepperoni
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  • pół łyżeczki soli morskiej

Wykonanie

  1. Dzień przed pieczeniem musimy zamarynować mięso. Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu lub w blenderze albo młynku do kawy. W mięso najpierw wetrzyj sól, która powinna być średniej grubości, żeby mięsa nie przesolić. Następnie wetrzyj resztę przypraw i zawiń szczelnie w folię spożywczą i odstaw do lodówki najlepiej na cały dzień. Najlepiej oczywiście zapakować mięso próżniowo. Wtedy przyprawy będą dokładniej przywierały.
  2. Wyciągnij rostbef z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem. Następnie rozgrzej masło na patelni i skarmelizuj każdą stronę mięsa przez ok 30 sekund do minuty. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz 1 kg kawałek mięsa ok. 50 minut lub do uzyskania temperatury 60-65 stopni. Wyciągnij rostbef, zawiń w filię aluminiową i daj zupełnie ostygnąć jakieś 2 godziny. Po tym czasie możesz już kroić na plastry twoje mięso. Ja robię też taką "pieczeń" w kąpieli wodnej (sous vide), podczas której trzymam mięso aż 22 godziny, a dopiero później, przed podaniem obsmażam na maśle. polecam spróbować.
  3. Teraz przyszedł czas na bardzo prosty sos chimichurri, który popularny jest w obu Amerykach, gdzie jest podstawą serwowania wołowiny. Jest wiele przepisów, ale w swojej prostocie składa się z pietruszki, oliwy, octu, czosnku, soli i pieprzu, można dodać też paprykę czy oregano. Przełóż wszystkie składniki do moździerza lub blendera i ukręć "rustykalny" sos, nie przejmując się zbytnio konsystencją. Ma być smacznie.
  4. Następnie upiecz lub kup dobry pszenny chleb na zakwasie. Posmaruj swoim ulubionym serkiem. Ja użyłem  naturalny, śmietankowy serek twarogowy Hochland Kanapkowy. Posmarowałem nim grubo chleb, na którym ułożyłem kilka satysfakcjonujących plastrów rostbefu i skropiłem moim sosem chimichurri. Tak chciałbym jeść śniadanie na co dzień 🙂

Uwielbiam ideę samowystarczalności. Odkąd pamiętam, poza samym gotowaniem, starałem się robić samemu różne produkty spożywcze dostępne normalnie w sklepach. Zaczynając od przetworów, po wszelakie marynaty i kiszonki, suszone warzywa i owoce, grzyby. Swoje wina, nalewki, chleby, wędliny. Robię ostatnio też własny jogurt, suszoną wołowinę, pastrami, ach, długo by wymieniać...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab