Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Cielęcina po szwajcarsku z pieczarkami i chrupiącymi plackami hashbrowns

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Odkąd pamiętam, zawsze chciałem pojechać do Szwajcarii. Uwielbiam wysokie góry i towarzyszącą im surową naturę. Powiem jednak szczerze, że do tej pory niewiele wiedziałem o szwajcarskiej kuchni. Wyobrażałem sobie Szwajcarów, którzy garściami czerpali z kulinarnej kultury Włoch, Francji czy Niemiec, a już na pewno znałem ich zamiłowanie do serów. Kiedy zacząłem research i przeglądałem książki kucharskie, zdałem sobie sprawę, że kuchnia szwajcarska jest dużo prostsza niż mi się wydawało. Jeśli miałbym opisać ją w jednym zdaniu, to królują tam ziemniaki i sery. Pyszne połączenie, prawda? Żeby nabrać autentyczności zapytałem kilkoro moich znajomych, którzy mieszkali w Szwajcarii, co się tam jada na co dzień? Nie zdziwiło mnie to, kiedy usłyszałem, że na co dzień jadali pizzę i wszelakie makarony.
Ja jednak zamierzałem dotrzeć do sedna sprawy i dobrze wykonać zadanie, jakie postawił przede mną Victorinox (zobacz mój poradnik dotyczący noży) – przybliżyć czytelnikom mojego bloga bogactwo kulinarne Szwajcarii. Zdałem sobie jednak sprawę, że większość potraw obraca się dookoła serów i ziemniaków, co do których nie wymaga się biegłości w krojeniu. Mamy np. serowe uczty jak Founde i Raclette. Tutaj, jak się uprzemy, noża nie potrzeba. Idąc dalej, natrafiłem na jednogarnkowe danie Papet vaudois składające się ziemniaków, kiełbasy i innych warzyw – tutaj już wszystkie składniki należy pokroić, ale nie stanowiło to dla mnie należytego wyzwania.
victorinox-santoku-1-2
Znalazłem jednak danie, które pozwoli wam poczuć ducha Szwajcarii oraz będzie stanowiło pewne wyzwanie dla waszych umiejętności krojenia. Jest to mianowicie potrawka z cielęciny i pieczarek Zürcher Geschnetzeltes (plasterki mięsa po zurysku), czyli coś w stylu Boeuf Stroganow, tylko z cielęciny podlanej białym winem i wykończonej śmietaną. Wyzwaniem jest tutaj pokrojenie mięsa w równe i cienkie plastry, ponieważ smażymy je tylko chwilę i nie można go przeciągnąć. Musimy mieć dobry, ostry nóż szefa kuchni. Żeby podnieść poprzeczkę wpadłem na pomysł, żeby zrobić placki ziemniaczane. Nie zwykłe placki, ale super cienkie i obłędnie chrupiące hashbrowns. Tutaj też przychodzi z pomocą kuchnia szwajcarska i ich Rösti, czyli placki z surowych tartych ziemniaków. Ja jednak postanowiłem zrobić je o wiele cieńsze, żeby całe były chrupiące. To jednak nie wszystko. Używając mojego noża santoku pokroiłem ziemniaki w bardzo cienkie słupki (fr. julienne) i to z nich usmażyłem placki w stylu hashbrowns. Wszystko wykończyłem startym serem, pietruszką i szczypiorem. Pokochacie kuchnię szwajcarską. Gwarantuję 🙂


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Obierz ziemniaki za pomocą obieraczki. Pokrój ostrym nożem santoku na cienkie, 3 mm plastry. Ułóż kilka plastrów jeden na drugim i pokrój w bardzo cienkie słupki julienne. Im cieńsze tym lepsze. Wypłucz kilka razy w zimnej wodzie, żeby pozbyć się skrobi. Ziemniaki bez skrobi będą bardziej chrupiące. Przed smażeniem dokładnie odciśnij ziemniaki z wody i jeszcze dodatkowo osusz je na ręcznikach papierowych.
  2. Mięso opłucz, wysusz i pozbądź się błonek i ścięgien. Pokrój ostrym nożem na cienkie plastry i oprósz 2 łyżkami mąki pszennej. Pokrój szalotkę w półplastry, a pieczarki w ćwiartki i połówki.
  3. Na jednej patelni podsmaż szalotkę i pieczarki na maśle, a na drugiej, też na maśle (najlepiej klarowanym) podsmaż oprószone w mące kawałki mięsa. Dodaj tylko kilka kawałków, żeby nie zaczęły się dusić i po zarumienieniu przełóż do pieczarek. Następnie dolej wino i śmietanę. Duś przez 5 minut. Dopraw tymiankiem, kurkumą, solą i pieprzem. Wyłącz grzanie i przykryj pokrywką.
  4. Przetrzyj jedną patelnię, wlej olej i usmaż kilka cienkich placków dociskając łopatką. Placki przerzuć na drugą stronę dopiero, kiedy będą sztywne i chrupiące (ale nie spalone). Następnie każdy placek dokładnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj z sosem z cielęciny. Zetrzyj trochę dojrzewającego sera i posyp pietruszką i szczypiorkiem.

cielecina-po-zuryskucielecina-po-zurysku2placki-hashbrowns-z-sosem-z-cieleciny-i-pieczarek-kuchnia-szwajcarska-10
Odwiedź mój poradnik “6 podstawowych noży w mojej kuchni”, który stworzyłem razem z marką VICTORINOX.
noze-victorinox-22



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab