promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Jabłka pieczone z estragonem flambirowane żubrówką

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Najprostszy i najpyszniejszy deser na świecie. Bierzesz kilka jabłek, doprawiasz, pieczesz i podpalasz. Prosty, aromatyczny i efektowny.
Jako, że miałem ostatnio 2 doniczki z estragonem, zastanawiałem się do czego go wykorzystać, gdyż nie gotowałem wcześniej za wiele z tym ziołem. Zacząłem go wąchać i smakować. Estragon skojarzył mi się w zapachu z trawą żubrową. Jak żubrówka, to oczywiście jabłka. Pobiegłem więc do pobliskiego Tesco i kupiłem twarde jabłka gloster. Przewagą tych jabłek nad innymi jest właśnie ich twarda struktura. Po upieczeniu będą miękkie na zewnątrz i chrupiące w środku.
Jabłka doprawiłem sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, brązowym cukrem dla karmelizacji oraz cynamonem, siekanym estragonem i szczyptą chilli. Po upieczeniu, ułóż jabłka na talerzu, dodaj łyżkę żubrówki i podpal przed podaniem. Czujesz to, widzisz to? Więc to zrób! 🙂

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Jabłka obierz i pokrój. Wyciśnij na nie sok z połowy cytryny. Posyp cukrem, cynamonem, estragonem i chilli. Dobrze wymieszaj.
2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu) na ok. 30-40 minut. Pod koniec delikatnie je pomieszaj, by karmel z cukru miał szansę znaleźć się na każdym jabłku.
3. Gorące jabłka przełóż do miseczek. Przed podaniem polej żubrówką i podpal. Do porcji dla dzieci nie dodawaj alkoholu, bo nie cały się utleni. Proste!
 

2 comments on “Jabłka pieczone z estragonem flambirowane żubrówką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab