Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Jabłka pieczone z estragonem flambirowane żubrówką

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Najprostszy i najpyszniejszy deser na świecie. Bierzesz kilka jabłek, doprawiasz, pieczesz i podpalasz. Prosty, aromatyczny i efektowny.
Jako, że miałem ostatnio 2 doniczki z estragonem, zastanawiałem się do czego go wykorzystać, gdyż nie gotowałem wcześniej za wiele z tym ziołem. Zacząłem go wąchać i smakować. Estragon skojarzył mi się w zapachu z trawą żubrową. Jak żubrówka, to oczywiście jabłka. Pobiegłem więc do pobliskiego Tesco i kupiłem twarde jabłka gloster. Przewagą tych jabłek nad innymi jest właśnie ich twarda struktura. Po upieczeniu będą miękkie na zewnątrz i chrupiące w środku.
Jabłka doprawiłem sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, brązowym cukrem dla karmelizacji oraz cynamonem, siekanym estragonem i szczyptą chilli. Po upieczeniu, ułóż jabłka na talerzu, dodaj łyżkę żubrówki i podpal przed podaniem. Czujesz to, widzisz to? Więc to zrób! 🙂


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Jabłka obierz i pokrój. Wyciśnij na nie sok z połowy cytryny. Posyp cukrem, cynamonem, estragonem i chilli. Dobrze wymieszaj.
2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu) na ok. 30-40 minut. Pod koniec delikatnie je pomieszaj, by karmel z cukru miał szansę znaleźć się na każdym jabłku.
3. Gorące jabłka przełóż do miseczek. Przed podaniem polej żubrówką i podpal. Do porcji dla dzieci nie dodawaj alkoholu, bo nie cały się utleni. Proste!
 



Koniecznie spróbuj

2 comments on “Jabłka pieczone z estragonem flambirowane żubrówką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab