Jabłka pieczone z estragonem flambirowane żubrówką

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Najprostszy i najpyszniejszy deser na świecie. Bierzesz kilka jabłek, doprawiasz, pieczesz i podpalasz. Prosty, aromatyczny i efektowny.
Jako, że miałem ostatnio 2 doniczki z estragonem, zastanawiałem się do czego go wykorzystać, gdyż nie gotowałem wcześniej za wiele z tym ziołem. Zacząłem go wąchać i smakować. Estragon skojarzył mi się w zapachu z trawą żubrową. Jak żubrówka, to oczywiście jabłka. Pobiegłem więc do pobliskiego Tesco i kupiłem twarde jabłka gloster. Przewagą tych jabłek nad innymi jest właśnie ich twarda struktura. Po upieczeniu będą miękkie na zewnątrz i chrupiące w środku.
Jabłka doprawiłem sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, brązowym cukrem dla karmelizacji oraz cynamonem, siekanym estragonem i szczyptą chilli. Po upieczeniu, ułóż jabłka na talerzu, dodaj łyżkę żubrówki i podpal przed podaniem. Czujesz to, widzisz to? Więc to zrób! 🙂


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Jabłka obierz i pokrój. Wyciśnij na nie sok z połowy cytryny. Posyp cukrem, cynamonem, estragonem i chilli. Dobrze wymieszaj.
2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu) na ok. 30-40 minut. Pod koniec delikatnie je pomieszaj, by karmel z cukru miał szansę znaleźć się na każdym jabłku.
3. Gorące jabłka przełóż do miseczek. Przed podaniem polej żubrówką i podpal. Do porcji dla dzieci nie dodawaj alkoholu, bo nie cały się utleni. Proste!
 



Koniecznie spróbuj

2 comments on “Jabłka pieczone z estragonem flambirowane żubrówką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab