promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z przetworami i przepisami w specjalnej cenie
tylko 29 zł zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Zupa miso, tylko lepsza! Dwa rodzaje
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…

Jabłka pieczone z estragonem flambirowane żubrówką

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Najprostszy i najpyszniejszy deser na świecie. Bierzesz kilka jabłek, doprawiasz, pieczesz i podpalasz. Prosty, aromatyczny i efektowny.
Jako, że miałem ostatnio 2 doniczki z estragonem, zastanawiałem się do czego go wykorzystać, gdyż nie gotowałem wcześniej za wiele z tym ziołem. Zacząłem go wąchać i smakować. Estragon skojarzył mi się w zapachu z trawą żubrową. Jak żubrówka, to oczywiście jabłka. Pobiegłem więc do pobliskiego Tesco i kupiłem twarde jabłka gloster. Przewagą tych jabłek nad innymi jest właśnie ich twarda struktura. Po upieczeniu będą miękkie na zewnątrz i chrupiące w środku.
Jabłka doprawiłem sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, brązowym cukrem dla karmelizacji oraz cynamonem, siekanym estragonem i szczyptą chilli. Po upieczeniu, ułóż jabłka na talerzu, dodaj łyżkę żubrówki i podpal przed podaniem. Czujesz to, widzisz to? Więc to zrób! 🙂


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Jabłka obierz i pokrój. Wyciśnij na nie sok z połowy cytryny. Posyp cukrem, cynamonem, estragonem i chilli. Dobrze wymieszaj.
2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu) na ok. 30-40 minut. Pod koniec delikatnie je pomieszaj, by karmel z cukru miał szansę znaleźć się na każdym jabłku.
3. Gorące jabłka przełóż do miseczek. Przed podaniem polej żubrówką i podpal. Do porcji dla dzieci nie dodawaj alkoholu, bo nie cały się utleni. Proste!
 



Koniecznie spróbuj

2 comments on “Jabłka pieczone z estragonem flambirowane żubrówką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab