promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Krem z pieczonego buraka pod sufletem z koziego sera

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Największym plusem tego dania jest zaskoczenie. Przygotuj je dla swoich gości w tajemnicy i obserwuj ich reakcje, kiedy odkryją, znajduje  się kryje pod puszystym sufletem. Na pomysł przygotowania kremu z buraków wpadłem po wizycie we wrocławskiej Soczewce, gdzie dostaliśmy takowy jako czekadełko. Pewnie, kucharzowi za dużo zostało. Była to jednak prawdziwa uczta smaków. W swoim przepisie chciałem, żeby to był ciekawy starter, który można zrobić w parę chwil. Wystarczy oczywiście wcześniej upiec buraki, które w piekarniku stają się słodkie jak maliny 🙂

Btw. sprawdźcie mój inny przepis na pieczone buraki z serem kozim w formie sałatki oraz na suflet z ziemniaków.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Najlepiej dzień wcześniej upiecz buraki zawijając je w folię aluminiową. Pieką się dosyć długo. ok 1,5 - 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu obierz i pokrój na mniejsze części. Warto założyć gumowe rękawiczki, gdyż buraki bardzo barwią dłonie.
2. Za pomocą blendera zmiksuj buraki z dodatkiem octu, oliwy i przypraw. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możesz dodać trochę wody. Jeśli krem nie będzie zbyt gładki, możesz go dodatkowo przetrzeć przez sito.
3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj kozi ser, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj rózgą. Powoli i delikatnie dodawaj piany z białek. Wymieszaj na jednolitą, lekką masę.
4. Naczynia posmaruj masłem. Dno wypełnij ok. 4 łyżkami musu. Na górę dodaj ok. 4-5 łyżek masy sufletowej. Wszystkie naczynia wstaw do piekarnika w tym samym momencie. Piecz aż do momentu przyrumienienia się sufletu. Nie musi być płynny  w środku, gdyż tę rolę przejął mus z buraka. Podawaj przed posiłkiem do wina. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab