informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Krem z pieczonego buraka pod sufletem z koziego sera

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Największym plusem tego dania jest zaskoczenie. Przygotuj je dla swoich gości w tajemnicy i obserwuj ich reakcje, kiedy odkryją, znajduje  się kryje pod puszystym sufletem. Na pomysł przygotowania kremu z buraków wpadłem po wizycie we wrocławskiej Soczewce, gdzie dostaliśmy takowy jako czekadełko. Pewnie, kucharzowi za dużo zostało. Była to jednak prawdziwa uczta smaków. W swoim przepisie chciałem, żeby to był ciekawy starter, który można zrobić w parę chwil. Wystarczy oczywiście wcześniej upiec buraki, które w piekarniku stają się słodkie jak maliny 🙂

Btw. sprawdźcie mój inny przepis na pieczone buraki z serem kozim w formie sałatki oraz na suflet z ziemniaków.

Składniki

Składniki

  • pół kilograma czerwonych buraków (bo są też inne kolory)
  • 3 jajka
  • kubek miękkiego sera koziego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła do smarowania naczyń
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

1. Najlepiej dzień wcześniej upiecz buraki zawijając je w folię aluminiową. Pieką się dosyć długo. ok 1,5 - 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu obierz i pokrój na mniejsze części. Warto założyć gumowe rękawiczki, gdyż buraki bardzo barwią dłonie.
2. Za pomocą blendera zmiksuj buraki z dodatkiem octu, oliwy i przypraw. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możesz dodać trochę wody. Jeśli krem nie będzie zbyt gładki, możesz go dodatkowo przetrzeć przez sito.
3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj kozi ser, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj rózgą. Powoli i delikatnie dodawaj piany z białek. Wymieszaj na jednolitą, lekką masę.
4. Naczynia posmaruj masłem. Dno wypełnij ok. 4 łyżkami musu. Na górę dodaj ok. 4-5 łyżek masy sufletowej. Wszystkie naczynia wstaw do piekarnika w tym samym momencie. Piecz aż do momentu przyrumienienia się sufletu. Nie musi być płynny  w środku, gdyż tę rolę przejął mus z buraka. Podawaj przed posiłkiem do wina. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab