powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Krem z pieczonego buraka pod sufletem z koziego sera

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Największym plusem tego dania jest zaskoczenie. Przygotuj je dla swoich gości w tajemnicy i obserwuj ich reakcje, kiedy odkryją, znajduje  się kryje pod puszystym sufletem. Na pomysł przygotowania kremu z buraków wpadłem po wizycie we wrocławskiej Soczewce, gdzie dostaliśmy takowy jako czekadełko. Pewnie, kucharzowi za dużo zostało. Była to jednak prawdziwa uczta smaków. W swoim przepisie chciałem, żeby to był ciekawy starter, który można zrobić w parę chwil. Wystarczy oczywiście wcześniej upiec buraki, które w piekarniku stają się słodkie jak maliny 🙂

Btw. sprawdźcie mój inny przepis na pieczone buraki z serem kozim w formie sałatki oraz na suflet z ziemniaków.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Najlepiej dzień wcześniej upiecz buraki zawijając je w folię aluminiową. Pieką się dosyć długo. ok 1,5 - 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu obierz i pokrój na mniejsze części. Warto założyć gumowe rękawiczki, gdyż buraki bardzo barwią dłonie.
2. Za pomocą blendera zmiksuj buraki z dodatkiem octu, oliwy i przypraw. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możesz dodać trochę wody. Jeśli krem nie będzie zbyt gładki, możesz go dodatkowo przetrzeć przez sito.
3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj kozi ser, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj rózgą. Powoli i delikatnie dodawaj piany z białek. Wymieszaj na jednolitą, lekką masę.
4. Naczynia posmaruj masłem. Dno wypełnij ok. 4 łyżkami musu. Na górę dodaj ok. 4-5 łyżek masy sufletowej. Wszystkie naczynia wstaw do piekarnika w tym samym momencie. Piecz aż do momentu przyrumienienia się sufletu. Nie musi być płynny  w środku, gdyż tę rolę przejął mus z buraka. Podawaj przed posiłkiem do wina. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab