Magia pieczonego buraka z kozim serem
Jakiś czas temu odkryłem, że pospolity polski burak ma więcej smacznych zastosowań niż świąteczna ćwikła z chrzanem lub barszcz ukraiński. Zwykłe warzywo podczas pieczenia koncentruje w sobie naturalną słodycz. Inaczej niż podczas gotowania – nic, co cenne, nie wypłukuje się wraz z wodą. Słodki smak buraka trzeba podkręcić solą morską i octem balsamicznym. Niewiarygodnie smaczne.
Sałatka jest niezmiernie prosta. Dodajemy krojonych w plasterki jabłek, które nabierają pięknego, czerwonego koloru. Wszystko to uszlachetnione moim ulubionym, kozim twarogiem.
- Składniki
Sałatka z pieczonego buraka, jabłek i koziego sera.
- Burak czerwony: 2 sztuki
- Jabłka: 2 sztuki
- Kozi ser do posypania
- Świeży szpinak
- Rucola
- Sos: oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz
- Kiełki do “garniszu”
Wykonanie:
1. Najpierw trzeba upiec buraki. Pieką się one długo, a w sałatce powinny być zimne, więc musisz zarezerwować sobie na to ok. 3 godzin albo przygotować dzień wcześniej. Buraki piecz owinięte w folię aluminiową jak ziemniaki przez około godzinę w średnio nagrzanym piekarniku.
2. Opłucz i osusz szpinak i rucolę. Ja mam specjalny młynek do wirowania płukanej sałaty i polecam zaopatrzyć się w podobny. Suche liście kładziemy na talerzach.
3. Pokrój buraki i jabłka w dosyć cienkie plastry.
4. Teraz przygotuj sos. Wlej 2 łyżki octu balsamicznego do naczynia i dodaj trochę soli. Dodaj tyle samo oliwy i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
5. Ułóż buraki i jabłka w miły dla oka sposób. Polej wszystko sosem. Posyp rozkruszonym serem kozim i ozdób kiełkami np. lucerny. Gotowe 🙂






Komentarze