powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Kontekst

Delicja. Delicja powiadam wam, jak już sam tego spróbowałem.
Przedstawiam wam przepis na pulled beef, czyli długo duszoną wołowinę, którą rozrywa się na poszczególne włókna i układa na kanapkach. Moja wersja to fusion wschodnich, aromatycznych przypraw, trochę miejscowych inspiracji (jałowiec) oraz nutka ekstrawagancji w postaci czekolady. Ten dodatek wypełnił moją kuchnię zapachem, którego jeszcze nie znałem. Dzięki czekoladzie, sos stał się bardziej maślany i orientalny, ale to połączenie było w punkt. Nie czułem, że zrobiłem coś na siłę. Wychodzi na to, że czekolada i wołowina dobrze się rozumieją. Spróbujcie sami. Zacznijcie od kilku kostek, ale gwarantuję wam, że będziecie chcieli wrzucić więcej.

Składniki

Składniki

  • ok. 1 kilogram wołowiny, np. pręga, krzyżowa, goleń
  • 1 marchewka, 1 pietruszka, pół małego selera lub 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula
  • litr bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 2 butelki ciemnego piwa (np. Dubbel Cieszyński)
  • pół tabliczki czekolady min. 70% kakao
  • 10 ziaren jałowca
  • 1 kora cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • masło i świeży tymianek na masło tymiankowe
  • chleb
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Wykonanie:
1. Pokrój warzywa w kostkę. Mięso oczyść z nadmiaru tłuszczu i również pokrój w kostkę ok. 5 cm. Dodaj 2 całe ząbki czosnku. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury i wstaw tackę z luźno rozłożonymi warzywami i mięsem. Wszystko powinno się skarmelizować po ok. 20 minutach.
2. Przełóż całość do dużego garnka z grubym dnem. Dolej piwo i zmiksowane pomidory. Zagotuj i zmniejsz grzanie, żeby delikatnie dusiło się pod przykryciem. Dodaj jałowiec, liście laurowe, cynamon i anyż.
3. W razie potrzeby podlewaj bulionem. W garnku zawsze powinien być płyn, inaczej się przypali. Po ok. 2 godzinach dodaj najpierw 1/4 tabliczki czekolady i sprawdź smak. Możesz dodać więcej czekolady, żeby smak był bardziej wyczuwalny. Duś jeszcze przez 2 godziny lub do momentu, w którym mięso będzie się rozpadało.
4. W tak zwanym międzyczasie przygotuj masło tymiankowe. Utrzyj masło z listkami świeżego tymianku. Zrób tosty i posmaruj je nim. Wyciągnij kilka kawałków mięsa i trochę sosu. Widelcem rozerwij mięso na drobne włókna. Nałóż na tosty, posyp szczypiorkiem i pietruszką.

One comment on “Pulled beef z czekoladą i jałowcem”

  1. Co prawda bez jałowca i nie jako finger food tylko mięsny element obiadu, ale i tak wyszło całkiem zacnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab