Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Kontekst

Delicja. Delicja powiadam wam, jak już sam tego spróbowałem.
Przedstawiam wam przepis na pulled beef, czyli długo duszoną wołowinę, którą rozrywa się na poszczególne włókna i układa na kanapkach. Moja wersja to fusion wschodnich, aromatycznych przypraw, trochę miejscowych inspiracji (jałowiec) oraz nutka ekstrawagancji w postaci czekolady. Ten dodatek wypełnił moją kuchnię zapachem, którego jeszcze nie znałem. Dzięki czekoladzie, sos stał się bardziej maślany i orientalny, ale to połączenie było w punkt. Nie czułem, że zrobiłem coś na siłę. Wychodzi na to, że czekolada i wołowina dobrze się rozumieją. Spróbujcie sami. Zacznijcie od kilku kostek, ale gwarantuję wam, że będziecie chcieli wrzucić więcej.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Pokrój warzywa w kostkę. Mięso oczyść z nadmiaru tłuszczu i również pokrój w kostkę ok. 5 cm. Dodaj 2 całe ząbki czosnku. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury i wstaw tackę z luźno rozłożonymi warzywami i mięsem. Wszystko powinno się skarmelizować po ok. 20 minutach.
2. Przełóż całość do dużego garnka z grubym dnem. Dolej piwo i zmiksowane pomidory. Zagotuj i zmniejsz grzanie, żeby delikatnie dusiło się pod przykryciem. Dodaj jałowiec, liście laurowe, cynamon i anyż.
3. W razie potrzeby podlewaj bulionem. W garnku zawsze powinien być płyn, inaczej się przypali. Po ok. 2 godzinach dodaj najpierw 1/4 tabliczki czekolady i sprawdź smak. Możesz dodać więcej czekolady, żeby smak był bardziej wyczuwalny. Duś jeszcze przez 2 godziny lub do momentu, w którym mięso będzie się rozpadało.
4. W tak zwanym międzyczasie przygotuj masło tymiankowe. Utrzyj masło z listkami świeżego tymianku. Zrób tosty i posmaruj je nim. Wyciągnij kilka kawałków mięsa i trochę sosu. Widelcem rozerwij mięso na drobne włókna. Nałóż na tosty, posyp szczypiorkiem i pietruszką.



Koniecznie spróbuj

One comment on “Pulled beef z czekoladą i jałowcem”

  1. Co prawda bez jałowca i nie jako finger food tylko mięsny element obiadu, ale i tak wyszło całkiem zacnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab