Kontekst

Delicja. Delicja powiadam wam, jak już sam tego spróbowałem.
Przedstawiam wam przepis na pulled beef, czyli długo duszoną wołowinę, którą rozrywa się na poszczególne włókna i układa na kanapkach. Moja wersja to fusion wschodnich, aromatycznych przypraw, trochę miejscowych inspiracji (jałowiec) oraz nutka ekstrawagancji w postaci czekolady. Ten dodatek wypełnił moją kuchnię zapachem, którego jeszcze nie znałem. Dzięki czekoladzie, sos stał się bardziej maślany i orientalny, ale to połączenie było w punkt. Nie czułem, że zrobiłem coś na siłę. Wychodzi na to, że czekolada i wołowina dobrze się rozumieją. Spróbujcie sami. Zacznijcie od kilku kostek, ale gwarantuję wam, że będziecie chcieli wrzucić więcej.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Pokrój warzywa w kostkę. Mięso oczyść z nadmiaru tłuszczu i również pokrój w kostkę ok. 5 cm. Dodaj 2 całe ząbki czosnku. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury i wstaw tackę z luźno rozłożonymi warzywami i mięsem. Wszystko powinno się skarmelizować po ok. 20 minutach.
2. Przełóż całość do dużego garnka z grubym dnem. Dolej piwo i zmiksowane pomidory. Zagotuj i zmniejsz grzanie, żeby delikatnie dusiło się pod przykryciem. Dodaj jałowiec, liście laurowe, cynamon i anyż.
3. W razie potrzeby podlewaj bulionem. W garnku zawsze powinien być płyn, inaczej się przypali. Po ok. 2 godzinach dodaj najpierw 1/4 tabliczki czekolady i sprawdź smak. Możesz dodać więcej czekolady, żeby smak był bardziej wyczuwalny. Duś jeszcze przez 2 godziny lub do momentu, w którym mięso będzie się rozpadało.
4. W tak zwanym międzyczasie przygotuj masło tymiankowe. Utrzyj masło z listkami świeżego tymianku. Zrób tosty i posmaruj je nim. Wyciągnij kilka kawałków mięsa i trochę sosu. Widelcem rozerwij mięso na drobne włókna. Nałóż na tosty, posyp szczypiorkiem i pietruszką.



Koniecznie spróbuj

One comment on “Pulled beef z czekoladą i jałowcem”

  1. Co prawda bez jałowca i nie jako finger food tylko mięsny element obiadu, ale i tak wyszło całkiem zacnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab