informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Kontekst

Już od kilku lat moim świątecznym obowiązkiem jest pieczenie mięs. Mięsa te (najczęściej wieprzowy karczek i schab) zastępują nam kupowane wędliny, z których prawie w ogóle zrezygnowaliśmy. Żałuję tylko, że nie mam dostępu do wędzarni. Mógłbym poszaleć bardziej. Tradycyjnie już karczek nadziewamy suszonymi śliwkami, a schab morelami. W tym roku postanowiłem odejść od zwyczaju i dodałem do schabu suszonych fig i daktyli.
Wieprzowina była pekluje się przez kila dni, o czym napiszę później. Następnie mięsa nacinam i wciskam bakalie. Na koniec mięso smaruję oliwą i przyprawiam pieprzem, solą, czosnkiem i rozmarynem. Na zewnątrz wciskam jeszcze goździki, które nadadzą wędlinom korzennego aromatu. Na koniec układam gałązki rozmarynu i związuję wszystko nicią, by utrzymać kształt. Ważną sprawą w pieczeniu jest temperatura i czas pieczenia. Chcemy, aby wędlina była soczysta i różowa w środku, dlatego nie można doprowadzić do przesuszenia. Najbardziej podatny na wysuszenie jest schab, dlatego wybieraj taki z warstwą tłuszczu, który wytapiając się nawilży mięso. Można też na górę mięsa ułożyć boczek, który spełnia tę samą funkcję. Do kontroli pieczeni najlepiej sprawdzi się termometr, który wbijamy w najgrubszą część mięsa. W przypadku wieprzowiny temperatura powinna wynosić ponad 70 stopni.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
0. Kilka dni przed pieczeniem (ewentualnie można ten etap pominąć, jeśli wędlinę spożyje się w ciągu kilku dni) rozpuść sól peklową w kilku litrach wody. Dodaj kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Włóż mięso i trzymaj 3-4 dni w chłodnej temperaturze (może być na dworze, jeśli temperatura waha się od +8 do +2).
1. Mięso osusz z wody. Długim, cienkim nożem natnij mięso od środka wzdłuż włókien. Do tych otworów upchnij wybrane bakalie. Następnie mięso natrzyj delikatnie oliwą, tak by przyprawy nie zsuwały się z powierzchni. Natrzyj mięso pieprzem, solą, czosnkiem posiekanym w plastry oraz rozmarynem. Gałązki rozmarynu ułóż na górze mięsa i zwiąż nicią pętelkami co kilka centymetrów (by utrzymać kształt).
2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Włóż mięso i od razu zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Jeśli posiadasz termometr, zakończ pieczenie, gdy na skali pojawi się 70-75 stopni. Jeśli nie posiadasz termometru, przyjmij taką zasadę: 30 minut na każde 450 gram mięsa + 25 minut. Czyli jeśli kawałek mięsa ma 1,8 kg, to czas wyniesie 2 godziny i 25 minut.
3. Pozwól mięsu wystygnąć przez całą noc. Mięso powinno nadawać się do spożycia od tygodnia do dwóch.

One comment on “Pieczona wieprzowina nadziewana bakaliami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab