promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Kontekst

Już od kilku lat moim świątecznym obowiązkiem jest pieczenie mięs. Mięsa te (najczęściej wieprzowy karczek i schab) zastępują nam kupowane wędliny, z których prawie w ogóle zrezygnowaliśmy. Żałuję tylko, że nie mam dostępu do wędzarni. Mógłbym poszaleć bardziej. Tradycyjnie już karczek nadziewamy suszonymi śliwkami, a schab morelami. W tym roku postanowiłem odejść od zwyczaju i dodałem do schabu suszonych fig i daktyli.
Wieprzowina była pekluje się przez kila dni, o czym napiszę później. Następnie mięsa nacinam i wciskam bakalie. Na koniec mięso smaruję oliwą i przyprawiam pieprzem, solą, czosnkiem i rozmarynem. Na zewnątrz wciskam jeszcze goździki, które nadadzą wędlinom korzennego aromatu. Na koniec układam gałązki rozmarynu i związuję wszystko nicią, by utrzymać kształt. Ważną sprawą w pieczeniu jest temperatura i czas pieczenia. Chcemy, aby wędlina była soczysta i różowa w środku, dlatego nie można doprowadzić do przesuszenia. Najbardziej podatny na wysuszenie jest schab, dlatego wybieraj taki z warstwą tłuszczu, który wytapiając się nawilży mięso. Można też na górę mięsa ułożyć boczek, który spełnia tę samą funkcję. Do kontroli pieczeni najlepiej sprawdzi się termometr, który wbijamy w najgrubszą część mięsa. W przypadku wieprzowiny temperatura powinna wynosić ponad 70 stopni.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
0. Kilka dni przed pieczeniem (ewentualnie można ten etap pominąć, jeśli wędlinę spożyje się w ciągu kilku dni) rozpuść sól peklową w kilku litrach wody. Dodaj kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Włóż mięso i trzymaj 3-4 dni w chłodnej temperaturze (może być na dworze, jeśli temperatura waha się od +8 do +2).
1. Mięso osusz z wody. Długim, cienkim nożem natnij mięso od środka wzdłuż włókien. Do tych otworów upchnij wybrane bakalie. Następnie mięso natrzyj delikatnie oliwą, tak by przyprawy nie zsuwały się z powierzchni. Natrzyj mięso pieprzem, solą, czosnkiem posiekanym w plastry oraz rozmarynem. Gałązki rozmarynu ułóż na górze mięsa i zwiąż nicią pętelkami co kilka centymetrów (by utrzymać kształt).
2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Włóż mięso i od razu zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Jeśli posiadasz termometr, zakończ pieczenie, gdy na skali pojawi się 70-75 stopni. Jeśli nie posiadasz termometru, przyjmij taką zasadę: 30 minut na każde 450 gram mięsa + 25 minut. Czyli jeśli kawałek mięsa ma 1,8 kg, to czas wyniesie 2 godziny i 25 minut.
3. Pozwól mięsu wystygnąć przez całą noc. Mięso powinno nadawać się do spożycia od tygodnia do dwóch.

One comment on “Pieczona wieprzowina nadziewana bakaliami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab