Drożdżowe ciastka z wędlinami
Wcześniej pisałem o tym jak zrobić swoje własne wędliny na święta czy inne przyjęcia. Czasami okazuje się, że takiego mięsa zostaje nam za dużo i nie za bardzo wiadomo co z nim zrobić. Tak samo sprawa się ma z wędlinami. Powstaje potrzeba żeby jakoś te specjały przechować albo zutylizować (w moim słowniku to słowo ma pozytywny wydźwięk i oznacza praktyczne wykorzystanie).
Wpadłem na pomysł, by ze Świąt płynnie przejść do Sylwestra. Na Święta wędliny kroi się i układa na półmisku. Sylwester to nie jest jednak impreza przy stole, dlatego potrzebujemy czegoś, co możemy wziąć w palce i zjeść na stojąco. Dlaczego wędliny miałyby się zmarnować? Wymyśliłem więc, by zrobić brioszki z wędlinami. Briosze to takie ciastka rodem z Francji, które robi się z ciasta drożdżowego z masłem. Takie mięsne zawijasy możecie zrobić też z tradycyjnego ciasta drożdżowego.
- Składniki
- Mąka pszenna: 500 gram
- Drożdże: 15 gram
- Mleko: 75 ml
- Jajka: 3 średnie (+1 roztrzepane)
- Masło: 150 gram
- Wędliny
- Sól
Wykonanie:
- Podgrzej mleko, tak by nie parzyło w palec. Dosyp pół łyżeczki cukru i 3 łyżeczki mąki. Dodaj drożdże i rozmieszaj wszystko dokładnie. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp mąkę, pół łyżeczki soli i wymieszaj wszystko. Dolej drożdże i wbij jajka. Wymieszaj wszystko łyżką. Następnie dodawaj po trochę miękkie masło i wyrabiaj ręką, aż osiągniesz gładkie ciasto. Wyłóż na stolnicę i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Przełóż do miski i poczekaj aż podwoi swoją objętość. Zawiń miskę folią i wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
- Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 2 części. Rozwałkuj prostokąty na grubość ok. 0,5 cm. Posmaruj wewnętrzną stronę roztrzepanym jajkiem i ułóż warstwę wędliny. Zawiń ciasto w roladę i pokrój na krążki. Ułóż na blasze pokrytej sylikonowym papierem i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Tuż przed włożeniem ciastek do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp np. sezamem lub rozmarynem. Piecz ok. 20 minut.






Komentarze