Sałatka z grillowanych buraków, malin i boczku

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Mieszkając na co dzień w Warszawie, pełnej betonu i zaprojektowanej z góry zieleni, brakuje mi trochę tej dzikości prowincji, na której się wychowałem. Korzystając z okazji wizyty w uroczym miejscu u podnóża sudetów postanowiłem pobuszować trochę w ogrodzie i połączyć to co znajdę w jakieś konkretne danie. Zerwałem młode buraki i maliny. Buraki oddzieliłem od liści, z których zrobiłem sałatkę, a korzenie i łodygi zawinąłem z oliwą w folię aluminiową i upiekłem na grillu. Gwóźdź programu stanowi mój (słynny już trochę) boczek tygodniowy, który zrobiłem na grillu przez 4 godziny. Boczek praktycznie rozpadał się w plaży. Wszystko lekko posolone, dopieprzone i posypane zgniecionymi malinami. Bardzo proste, a gościom którzy mieli okazję spróbować bardzo smakowało. Miła odmiana od kiełbasy czy karkówki z grilla 🙂


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
0. Przygotuj boczek z tego przepisu tak, żeby zaczynając grillować buraki boczek już odpoczywał.

  1. Buraki oddzielić od liści i łodyg. Opłucz wszystko dokładnie. Liście osusz i posiekaj z grubsza. Przełóż do miski. Korzenie i łodygi poprzekrajaj na mniejsze części. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Zawiń w 4 warstwy grubej folii aluminiowej i wstaw na grilla na ok. 45 minut.
  2. Na liście połóż grillowanego buraka, porwany na mniejsze części boczek i rozgniecione ręką maliny. Wszystko posyp miętą i świeżym pieprzem.

Boczek z grilla z pieczonymi burakami-16 Boczek z grilla z pieczonymi burakami-13 Boczek z grilla z pieczonymi burakami-8 Boczek z grilla z pieczonymi burakami-3



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab