powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Sałatka z grillowanych buraków, malin i boczku

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Mieszkając na co dzień w Warszawie, pełnej betonu i zaprojektowanej z góry zieleni, brakuje mi trochę tej dzikości prowincji, na której się wychowałem. Korzystając z okazji wizyty w uroczym miejscu u podnóża sudetów postanowiłem pobuszować trochę w ogrodzie i połączyć to co znajdę w jakieś konkretne danie. Zerwałem młode buraki i maliny. Buraki oddzieliłem od liści, z których zrobiłem sałatkę, a korzenie i łodygi zawinąłem z oliwą w folię aluminiową i upiekłem na grillu. Gwóźdź programu stanowi mój (słynny już trochę) boczek tygodniowy, który zrobiłem na grillu przez 4 godziny. Boczek praktycznie rozpadał się w plaży. Wszystko lekko posolone, dopieprzone i posypane zgniecionymi malinami. Bardzo proste, a gościom którzy mieli okazję spróbować bardzo smakowało. Miła odmiana od kiełbasy czy karkówki z grilla 🙂

Składniki

Składniki

  • pęczek liści buraka tzw. botwiny
  • 10 młodych buraków lub 4 średnie buraki
  • 2 garści malin
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • garść posiekanej  mięty
  • ok. pół kilograma boczku z grilla

Wykonanie

Wykonanie:
0. Przygotuj boczek z tego przepisu tak, żeby zaczynając grillować buraki boczek już odpoczywał.

  1. Buraki oddzielić od liści i łodyg. Opłucz wszystko dokładnie. Liście osusz i posiekaj z grubsza. Przełóż do miski. Korzenie i łodygi poprzekrajaj na mniejsze części. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Zawiń w 4 warstwy grubej folii aluminiowej i wstaw na grilla na ok. 45 minut.
  2. Na liście połóż grillowanego buraka, porwany na mniejsze części boczek i rozgniecione ręką maliny. Wszystko posyp miętą i świeżym pieprzem.

Boczek z grilla z pieczonymi burakami-16 Boczek z grilla z pieczonymi burakami-13 Boczek z grilla z pieczonymi burakami-8 Boczek z grilla z pieczonymi burakami-3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab