informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Sałatka z grillowanych buraków, malin i boczku

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Mieszkając na co dzień w Warszawie, pełnej betonu i zaprojektowanej z góry zieleni, brakuje mi trochę tej dzikości prowincji, na której się wychowałem. Korzystając z okazji wizyty w uroczym miejscu u podnóża sudetów postanowiłem pobuszować trochę w ogrodzie i połączyć to co znajdę w jakieś konkretne danie. Zerwałem młode buraki i maliny. Buraki oddzieliłem od liści, z których zrobiłem sałatkę, a korzenie i łodygi zawinąłem z oliwą w folię aluminiową i upiekłem na grillu. Gwóźdź programu stanowi mój (słynny już trochę) boczek tygodniowy, który zrobiłem na grillu przez 4 godziny. Boczek praktycznie rozpadał się w plaży. Wszystko lekko posolone, dopieprzone i posypane zgniecionymi malinami. Bardzo proste, a gościom którzy mieli okazję spróbować bardzo smakowało. Miła odmiana od kiełbasy czy karkówki z grilla 🙂

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
0. Przygotuj boczek z tego przepisu tak, żeby zaczynając grillować buraki boczek już odpoczywał.

  1. Buraki oddzielić od liści i łodyg. Opłucz wszystko dokładnie. Liście osusz i posiekaj z grubsza. Przełóż do miski. Korzenie i łodygi poprzekrajaj na mniejsze części. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Zawiń w 4 warstwy grubej folii aluminiowej i wstaw na grilla na ok. 45 minut.
  2. Na liście połóż grillowanego buraka, porwany na mniejsze części boczek i rozgniecione ręką maliny. Wszystko posyp miętą i świeżym pieprzem.

Boczek z grilla z pieczonymi burakami-16 Boczek z grilla z pieczonymi burakami-13 Boczek z grilla z pieczonymi burakami-8 Boczek z grilla z pieczonymi burakami-3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab