Smakowity starter, który pokochacie. Rzecz składa się z topinambura, ziemniaków i masła. Sam topinambur ma na tyle ciekawy i charakterystyczny smak, że do musu wystarczy dodać 1/3 bulwy. Ziemniaki i masło sprawią, że mus będzie delikatny i gładki. Danie można potraktować jako starter do dobrego białego wina. Niewielka ilość sprawi, że goście będą mieli ochotę na danie główne. Można też podać go do mięs albo potrawy takiej jak aromatyczny boeuf bourguignon.
Wykonanie:
1. Topinambur pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki pokrój w większą kostkę, gdyż szybciej się ugotują niż topinambur. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Bulwy odcedź i w tym samym, gorącym jeszcze garnku, dodaj 5 solidnych łyżek masła. Rozgnieć tłuczkiem żeby połączyć wszystkie składniki. Przełóż do innego pojemnika (najlepiej wysokiej miski) i zblenduj na gładki mus. Całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęste, dolej kremówki lub gorącej wody.
3. Podawaj w towarzystwie dobrego sosu pieczeniowego.
Chcę podzielić się z Wami filmem, który jest rzekomo przesłaniem od pozaziemskiej cywilizacji na temat tego, czy chcemy żeby się ujawnili:
https://www.youtube.com/watch?v=DJ7SEKNVQng
Życzę Wam wszystkim otwartych umysłów! 😀