informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Mus z topinambura z sosem boeuf bourguignon

Czas
przygotowania
30
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Smakowity starter, który pokochacie. Rzecz składa się  z topinambura, ziemniaków i masła. Sam topinambur ma na tyle ciekawy i charakterystyczny smak, że do musu wystarczy dodać 1/3 bulwy. Ziemniaki i masło sprawią, że mus będzie delikatny i gładki. Danie można potraktować jako starter do dobrego białego wina. Niewielka ilość sprawi, że goście będą mieli ochotę na danie główne. Można też podać go do mięs albo potrawy takiej jak aromatyczny boeuf bourguignon.

Składniki

Składniki

  • 200 g topinambura
  • 400 g jesiennych ziemniaków typu C lub B
  • 5 łyżek masła
  • gorąca woda lub kremówka, dosłownie kila łyżek do kontroli konsystencji
  • biały pieprz i sól do smaku

Wykonanie

1. Topinambur pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki pokrój w większą kostkę, gdyż szybciej się ugotują niż topinambur. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Bulwy odcedź i w tym samym, gorącym jeszcze garnku, dodaj 5 solidnych łyżek masła. Rozgnieć tłuczkiem żeby połączyć wszystkie składniki. Przełóż do innego pojemnika (najlepiej wysokiej miski) i zblenduj na gładki mus. Całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęste, dolej kremówki lub gorącej wody.
3. Podawaj w towarzystwie dobrego sosu pieczeniowego.

One comment on “Mus z topinambura z sosem boeuf bourguignon”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab