informacja
Nowy przepis: Jak smażyć frytki? Zobacz test odmian ziemniaków i technik smażenia
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…

Przepis na chinkali czyli gruzińskie pierogi z mięsem (Khinkali)

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
20
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Wyobraź sobie ten moment: bierzesz do ręki chinkali, chwytając palcami za końcówkę przypominającą sutek, przegryzasz i w Twoje usta tryska gorący i aromatyczny bulion. Cokolwiek sobie w tym momencie pomyślisz, tak właśnie rozpoczyna się przygoda z chinakali - gruzińskimi pierogami. Bulion ów bierze się z surowego mięsa oraz przypraw, którym nadziewa się to danie. Mięso podczas gotowania uwalnia naturalne soki, które zamieniają się w ciągu kilku minut w rosołek.

Będąc w Gruzji, chinkali spotkasz praktycznie w każdej restauracji - z nadzieniem mięsnym, z twarogiem oraz z ziemniakami. Najlepsze są jednak te mięsne, które je się specyficznie, chwytając za ten cały "sutek". Wysysa się cały płyn, dopiero po tym zabiera się za jedzenie reszty. Tajemnicą dobrego chinkali jest doprawione mięso wieprzowe. W moim przepisie wieprzowe jest pół na pół z wołowym. Radzę kupić kawał mięsa i własnoręcznie je zmielić. Nierozłącznym składnikiem jest świeża, siekana kolendra, która naprawdę robi różnicę.
Ciasto powinno być trochę bardziej elastyczne niż na polskie pierogi. Chodzi o to, by wykroić ok. 10 cm placki, położyć na środku 1 łyżkę mięsa i zawijać na zakładki. Zobaczcie na tym filmie jak pani to robi. Na górze trzeba uszczypnąć ciasto, by całość była szczelna i było za co złapać.
Zdjęcia zrobiła Aleksandra Świstow aka POJECHANA i pochodzą z warsztatów, które odbyłem w Gruzji w 2021 roku w Lagazi Wine Cellar. Wyjazd zorganizowała Gruzińska Organizacja Turystyczna, a reportaż z tego wyjazdu w gruzińskiej TV możecie zobaczyć tutaj.

Składniki

Chinkali

  • mąka pszenna: 3 szklanki
  • woda: ok. 3/4 szklanki
  • mielona wieprzowina: 300 g
  • mielona wołowina: 300 g
  • bulion mięsny: 1 szklanka
  • czosnek: 1 ząbek
  • kolendra mielona: 2 łyżeczki
  • kolendra świeża: 4 łyżki posiekanej
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Zacznijmy od przygotowania mięsa. Najlepiej jak je zmielisz lub zrobi to Twój rzeźnik. Wtedy masz pewność jakości mięsa. Zmieszaj oba typy mięsa ze sobą, dodaj drobno posiekany czosnku, mieloną i świeżą kolendrę, sól i pieprz. Samo mięso nie wystarczy, by wytworzyć wystarczającą ilość płynu wewnątrz chinkali, trzeba dolać do niego około szklanki bulionu. Może być też woda, lecz wtedy trzeba  mocniej doprawić mięso.
  2. Do mąki wsyp trochę soli i wlej wodę. Zagnieć ciasto. Jeśli potrzeba dodaj więcej wody lub mąki. Ciasto powinno się wyrabiać minimum 5 minut, aż do czasu, kiedy uzyska gładką i elastyczną konsystencję. Następnie ciasto należy rozwałkować na trochę większą grubośćniż na polskie pierogi.
  3. Wycinaj ok. 10 cm krążki. Na środek ciasta nałóż ok. łyżkę nadzienia. Teraz musisz zawinąć ciasto na swoiste zakładki do góry. Zakładek powinno być ok. 10-15. Ciasto na górze porządnie uszczypnij tworząc taki dzyndzel, za który będzie wygodnie złapać.
  4. Gotuj w osolonej wodzie o. 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Gaumardżos!

 

Wyobraź sobie ten moment: bierzesz do ręki chinkali, chwytając palcami za końcówkę przypominającą sutek, przegryzasz i w Twoje usta tryska gorący i aromatyczny bulion. Cokolwiek sobie w tym momencie pomyślisz, tak właśnie rozpoczyna się przygoda z chinakali - gruzińskimi pierogami. Bulion ów bierze się z surowego mięsa oraz przypraw, którym nadziewa się to danie. Mięso podczas gotowania uwalnia naturalne soki, które zamieniają się w ciągu kilku minut w rosołek.

22 comments on “Przepis na chinkali czyli gruzińskie pierogi z mięsem (Khinkali)”

  1. wlaśnie zrobiłem , jadłem też w Gruzji .... podobne nie były :-))) .... jak DOKLADNIE zrobić , żeby w pierogu był oprucz nadzienia rosołek - to mi właśnie nie wyszło . Jak cienkie powinno być ciasto po wałkowaniu ?
    Pozdrawiam

    1. @disqus_zJIhdoxpbZ:disqus tajemnicą jest dodanie wody do mięsa. Wtedy naturalne soki z mięsa łączą się z wodą tworząc bulion. Co do ciasta to nie jestem ekspertem. Takie jak do naszych pierogów, tylko ciasto powinno być twardsze.

  2. Mi wyszły fantastycznie. Wprawdzie nie byłam w Gruzji, ale jadłam w pierogarni w Gdańsku. Może były smaczniejsze, bo mniej słone. Rosołek wyszedł idealnie. Przepis pozostanie ze mną na dłużej.

          1. MANDU Teraz otworzyła się filia na Starówce. Ale zawsze kolejki. Polecam też białą herbatę. Też do kupienia w herbaciarni na Starówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab