Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Przepis na chinkali czyli gruzińskie pierogi z mięsem (Khinkali)

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
20
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Wyobraź sobie ten moment: bierzesz do ręki chinkali, chwytając palcami za końcówkę przypominającą sutek, przegryzasz i w Twoje usta tryska gorący i aromatyczny bulion. Cokolwiek sobie w tym momencie pomyślisz, tak właśnie rozpoczyna się przygoda z chinakali - gruzińskimi pierogami. Bulion ów bierze się z surowego mięsa oraz przypraw, którym nadziewa się to danie. Mięso podczas gotowania uwalnia naturalne soki, które zamieniają się w ciągu kilku minut w rosołek.

Będąc w Gruzji, chinkali spotkasz praktycznie w każdej restauracji – z nadzieniem mięsnym, z twarogiem oraz z ziemniakami. Najlepsze są jednak te mięsne, które je się specyficznie, chwytając za ten cały “sutek”. Wysysa się cały płyn, dopiero po tym zabiera się za jedzenie reszty. Tajemnicą dobrego chinkali jest doprawione mięso wieprzowe. W moim przepisie wieprzowe jest pół na pół z wołowym. Radzę kupić kawał mięsa i własnoręcznie je zmielić. Nierozłącznym składnikiem jest świeża, siekana kolendra, która naprawdę robi różnicę.
Ciasto powinno być trochę bardziej elastyczne niż na polskie pierogi. Chodzi o to, by wykroić ok. 10 cm placki, położyć na środku 1 łyżkę mięsa i zawijać na zakładki. Zobaczcie na tym filmie jak pani to robi. Na górze trzeba uszczypnąć ciasto, by całość była szczelna i było za co złapać.
Zdjęcia zrobiła Aleksandra Świstow aka POJECHANA i pochodzą z warsztatów, które odbyłem w Gruzji w 2021 roku w Lagazi Wine Cellar. Wyjazd zorganizowała Gruzińska Organizacja Turystyczna, a reportaż z tego wyjazdu w gruzińskiej TV możecie zobaczyć tutaj.


Składniki

Chinkali

  • mąka pszenna: 3 szklanki
  • woda: ok. 3/4 szklanki
  • mielona wieprzowina: 300 g
  • mielona wołowina: 300 g
  • bulion mięsny: 1 szklanka
  • czosnek: 1 ząbek
  • kolendra mielona: 2 łyżeczki
  • kolendra świeża: 4 łyżki posiekanej
  • sól, pieprz









Wykonanie

  1. Zacznijmy od przygotowania mięsa. Najlepiej jak je zmielisz lub zrobi to Twój rzeźnik. Wtedy masz pewność jakości mięsa. Zmieszaj oba typy mięsa ze sobą, dodaj drobno posiekany czosnku, mieloną i świeżą kolendrę, sól i pieprz. Samo mięso nie wystarczy, by wytworzyć wystarczającą ilość płynu wewnątrz chinkali, trzeba dolać do niego około szklanki bulionu. Może być też woda, lecz wtedy trzeba  mocniej doprawić mięso.
  2. Do mąki wsyp trochę soli i wlej wodę. Zagnieć ciasto. Jeśli potrzeba dodaj więcej wody lub mąki. Ciasto powinno się wyrabiać minimum 5 minut, aż do czasu, kiedy uzyska gładką i elastyczną konsystencję. Następnie ciasto należy rozwałkować na trochę większą grubośćniż na polskie pierogi.
  3. Wycinaj ok. 10 cm krążki. Na środek ciasta nałóż ok. łyżkę nadzienia. Teraz musisz zawinąć ciasto na swoiste zakładki do góry. Zakładek powinno być ok. 10-15. Ciasto na górze porządnie uszczypnij tworząc taki dzyndzel, za który będzie wygodnie złapać.
  4. Gotuj w osolonej wodzie o. 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Gaumardżos!

 


Wyobraź sobie ten moment: bierzesz do ręki chinkali, chwytając palcami za końcówkę przypominającą sutek, przegryzasz i w Twoje usta tryska gorący i aromatyczny bulion. Cokolwiek sobie w tym momencie pomyślisz, tak właśnie rozpoczyna się przygoda z chinakali - gruzińskimi pierogami. Bulion ów bierze się z surowego mięsa oraz przypraw, którym nadziewa się to danie. Mięso podczas gotowania uwalnia naturalne soki, które zamieniają się w ciągu kilku minut w rosołek.

Koniecznie spróbuj

22 comments on “Przepis na chinkali czyli gruzińskie pierogi z mięsem (Khinkali)”

  1. wlaśnie zrobiłem , jadłem też w Gruzji …. podobne nie były :-))) …. jak DOKLADNIE zrobić , żeby w pierogu był oprucz nadzienia rosołek – to mi właśnie nie wyszło . Jak cienkie powinno być ciasto po wałkowaniu ?
    Pozdrawiam

    1. @disqus_zJIhdoxpbZ:disqus tajemnicą jest dodanie wody do mięsa. Wtedy naturalne soki z mięsa łączą się z wodą tworząc bulion. Co do ciasta to nie jestem ekspertem. Takie jak do naszych pierogów, tylko ciasto powinno być twardsze.

  2. Mi wyszły fantastycznie. Wprawdzie nie byłam w Gruzji, ale jadłam w pierogarni w Gdańsku. Może były smaczniejsze, bo mniej słone. Rosołek wyszedł idealnie. Przepis pozostanie ze mną na dłużej.

          1. MANDU Teraz otworzyła się filia na Starówce. Ale zawsze kolejki. Polecam też białą herbatę. Też do kupienia w herbaciarni na Starówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab