Będąc w Gruzji, chinkali spotkasz praktycznie w każdej restauracji - z nadzieniem mięsnym, z twarogiem oraz z ziemniakami. Najlepsze są jednak te mięsne, które je się specyficznie, chwytając za ten cały "sutek". Wysysa się cały płyn, dopiero po tym zabiera się za jedzenie reszty. Tajemnicą dobrego chinkali jest doprawione mięso wieprzowe. W moim przepisie wieprzowe jest pół na pół z wołowym. Radzę kupić kawał mięsa i własnoręcznie je zmielić. Nierozłącznym składnikiem jest świeża, siekana kolendra, która naprawdę robi różnicę.
Ciasto powinno być trochę bardziej elastyczne niż na polskie pierogi. Chodzi o to, by wykroić ok. 10 cm placki, położyć na środku 1 łyżkę mięsa i zawijać na zakładki. Zobaczcie na tym filmie jak pani to robi. Na górze trzeba uszczypnąć ciasto, by całość była szczelna i było za co złapać.
Zdjęcia zrobiła Aleksandra Świstow aka POJECHANA i pochodzą z warsztatów, które odbyłem w Gruzji w 2021 roku w Lagazi Wine Cellar. Wyjazd zorganizowała Gruzińska Organizacja Turystyczna, a reportaż z tego wyjazdu w gruzińskiej TV możecie zobaczyć tutaj.
ale mi narobiłeś "smaka" na Gruzję 🙂
cieszę się 🙂
Posiekany czosnek - czy czymś się on różni od wyciśniętego?
@shee, w sumie możesz go wycisnąć. Posiekany będzie bardziej wyczuwalny w strukturze dania.
wlaśnie zrobiłem , jadłem też w Gruzji .... podobne nie były :-))) .... jak DOKLADNIE zrobić , żeby w pierogu był oprucz nadzienia rosołek - to mi właśnie nie wyszło . Jak cienkie powinno być ciasto po wałkowaniu ?
Pozdrawiam
@disqus_zJIhdoxpbZ:disqus tajemnicą jest dodanie wody do mięsa. Wtedy naturalne soki z mięsa łączą się z wodą tworząc bulion. Co do ciasta to nie jestem ekspertem. Takie jak do naszych pierogów, tylko ciasto powinno być twardsze.
tak też robiłem ( coprawda nie wodę a rosołek ) - kwestia ile płynu na ile mięcha ? Pozdrawiam i dziękuję
Jest w przepisie 🙂
Sekretem jest ich gotowanie w rosole, a nie w wodzie;)))
...no i sumak.
to wina ciasta, dodaj jajko
Tak się zastanawiam jaka jest różnica w cieście z jajkiem a bez? W sieci są dwa rodzaje przepisów.
Bez jajka ciasto jest bardziej miękkie, ale z jakiem bardziej zwarte
Ubóstwiam je!
Mi wyszły fantastycznie. Wprawdzie nie byłam w Gruzji, ale jadłam w pierogarni w Gdańsku. Może były smaczniejsze, bo mniej słone. Rosołek wyszedł idealnie. Przepis pozostanie ze mną na dłużej.
Wow, jeszcze lepiej niż moje wyglądają 🙂
Dziękuję. To danie jest uzależniające.
Sandra, a w jakiej pierograni w Gdansku podaja chinkali? Chetnie posmakuje. Z gory dzieki 🙂
MANDU Teraz otworzyła się filia na Starówce. Ale zawsze kolejki. Polecam też białą herbatę. Też do kupienia w herbaciarni na Starówce.
Dziekuje 🙂 sprawdze
ile sztuk chinkali wyszło z tego przepisu?
Ok. 30 z tego co pamiętam.