informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Sorbet malinowy z tabasco i tajską bazylią

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Bogactwo smaku tego sorbetu powala. Zrobi ci się zimno, słodko, potem kwaśno, a na końcu jakby ktoś  zapalił zapałkę w twojej buzi, ale tylko na chwilę, bo zaraz znowu schłodzisz się kolejną łyżeczką. Nie będziesz chciał/a skończyć.
Przedstawiam przepis na klasyczny już u mnie sorbet ze świeżych malin i tabasco. Ostatnio zmodyfikowałem go i dodałem siekanych liści tajskiej bazylii od Baziółek. Liście tej bazylii nadają lodom lekko egzotycznego anyżowego posmaku. Polubicie!
Przepis wymaga posiadania maszynki do lodów. Można go zrobić też tradycyjny sposobem. Zobacz przepis na sorbet z ananasa >

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Maliny oczyść z nieświeżych owoców i opłucz. Wytrząśnij wodę. Przełóż do garnka, dolej wodę i wsyp cukier. Podgrzej aż do roztopienia cukru. Nie trzeba gotować.
2. Następnie przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się pestek. Odstaw mus do lodówki na kilka godzin.
3. Posiekaj drobno tajską bazylię i dodaj do zimnego musu. Dodaj łyżeczkę (lub mniej) tabasco i dokładnie wymieszaj.
4. Mus z malin przelej do maszynki i mieszaj aż do osiągnięcia konsystencji lodów. Przed podaniem schłódź minimum pół godziny w zamrażalniku.

2 comments on “Sorbet malinowy z tabasco i tajską bazylią”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab