Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta Ziemniaki

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Sorbet malinowy z tabasco i tajską bazylią

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Bogactwo smaku tego sorbetu powala. Zrobi ci się zimno, słodko, potem kwaśno, a na końcu jakby ktoś  zapalił zapałkę w twojej buzi, ale tylko na chwilę, bo zaraz znowu schłodzisz się kolejną łyżeczką. Nie będziesz chciał/a skończyć.
Przedstawiam przepis na klasyczny już u mnie sorbet ze świeżych malin i tabasco. Ostatnio zmodyfikowałem go i dodałem siekanych liści tajskiej bazylii od Baziółek. Liście tej bazylii nadają lodom lekko egzotycznego anyżowego posmaku. Polubicie!
Przepis wymaga posiadania maszynki do lodów. Można go zrobić też tradycyjny sposobem. Zobacz przepis na sorbet z ananasa >


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Maliny oczyść z nieświeżych owoców i opłucz. Wytrząśnij wodę. Przełóż do garnka, dolej wodę i wsyp cukier. Podgrzej aż do roztopienia cukru. Nie trzeba gotować.
2. Następnie przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się pestek. Odstaw mus do lodówki na kilka godzin.
3. Posiekaj drobno tajską bazylię i dodaj do zimnego musu. Dodaj łyżeczkę (lub mniej) tabasco i dokładnie wymieszaj.
4. Mus z malin przelej do maszynki i mieszaj aż do osiągnięcia konsystencji lodów. Przed podaniem schłódź minimum pół godziny w zamrażalniku.



Koniecznie spróbuj

2 comments on “Sorbet malinowy z tabasco i tajską bazylią”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab