Mrożona Piña colada, czyli sorbet anasowy
Nie jestem wielkim fanem deserów, ale uwielbiam tego typu pyszne, proste i w sumie zdrowe przepisy. Zamiast deseru chętnie obżeram się owocami, a ananas (poza mango i truskawkami) należy do moich ulubionych. Mój przepis na sorbet to właściwie mrożony drink Piña colada. Dodaję do niego trochę Malibu i trochę białego rumu. W połączeniu z mrożonym musem ananasowym daje nam przyjemną, delikatną mgiełkę also known as – małą banię w stylu karaibskim 😉
Jeśli myśleliście, że zrobienie sorbetu w domowych warunkach jest niewykonalne, przekonajcie się sami jakie to proste!
- Składniki
- Ananas: 1 duży i dojrzały
- Woda: 1 szklanka
- Cukier: 1 szklanka
- Malibu: 2 kieliszki
- Biały rum: 2 kieliszki
Wykonanie:
1. Upewnij się, że Twój ananas jest dojrzały. Obierz go dokładnie nożem i wytnij rdzeń. Pokrój go na mniejsze kawałki i zblenduj bardzo dokładnie na gładki mus.
2. Zagotuj szklankę wody i rozpuść w niej szklankę cukru.
3. Przelej zawartość do musu i dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem.
4. Kiedy całość ostygnie, dolej alkohol i wymieszaj. Alkohol, poza oczywistymi skutkami, razem z cukrem zapobiegnie całkowitemu zamarznięciu sorbetu – czego byśmy nie chcieli.
5. Powstały mus przelej do płaskiego naczynia i umieść w zamrażalniku. Wyjmij naczynie po godzinie-dwóch i wymieszaj zaczynający ścinać się płyn. Powtarzaj tę czynność aż do zamarznięcia. Sorbet powinien dzięki temu mieć sypką konsystencję i łatwo nakładać się łyżką.
Smacznego… 😉






Komentarze