Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Szałwiowe pierogi z bundzem, dynią piżmową i skwarkami z kabanosa

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Tym razem nie mam przygotowanej żadnej sentymentalnej historii, kiedy to za dziecka objadałem się podobnymi pierogami. Miałem wielką ochotę zrobić takie połączenie w postaci pierogów. Zrobiłem i okazało się to genialne. Możecie sobie tylko wyobrazić pierogi zatapiane w doprawionym węgierskim kabanosem maśle… No właśnie 🙂 Co do bundzu, jak wiadomo powinno się go robić z mleka owczego, dlatego z niecierpliwością oczekuję wiosny, kiedy powstanie ser z pierwszych wypasów. Poza tym okresem pozostaje nam używać różnych substytutów lub wariacji na temat twarogu. Polecam spróbować solankowy lub wędzony twaróg.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Zacznijmy od ciasta. Idealne będzie takie miękkie i sprężyste, czyli bez dodatku jajka. Przesiej do miski mąkę i dodaj wodę z solą i olejem. Połącz składniki wstępnie łyżką, a potem wyrabiaj kilka minut ręcznie na stole. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Wyciągnij i rozwałkuj podsypując mąką na grubość ok. 3 mm. Możesz też użyć do tego maszynki do makaronu, co rekomenduję. Przepuść ciasto z 10 razy na pierwszej grubości, a kiedy stanie się gładkie rozwałkuj na pożądaną grubość. Przed samym sklejaniem wykrój z ciasta okręgi o średnicy ok. 7 cm.
2. Farsz jest jeszcze bardziej prosty, ale nie oznacza to, że mniej smaczny. Upiecz dynię piżmową, z czego odmierz ok. 200 gramów miąższu. Z reszty możesz ugotować pyszną zupę czy zrobić coś innego. Przełóż do miski z pokruszonym bundzem. Może być inny ser o podobnej charakterystyce lub konsystencji. Dodaj posiekaną drobno szałwię, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj widelcem naciskając na farsz i rozcierając go o dno.
3. Na małej patelni rozpuść masło i dodaj pokrojone w kostkę kabanosy lub inną kiełbasę. Dodaj liście szałwii i trochę soli. Smaż do czasu uzyskania chrupkości kabanosa i szałwii.
4. Teraz napełnij krążki ciasta farszem. Na środek dodaj łyżeczkę-dwie farszu i sklej boki, tak żeby były szczelne. Pierogi ugotuj na osolonym wrzątku. Po 2 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię odcedź i podawaj z przygotowaną wcześniej okrasą.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab