Szałwiowe pierogi z bundzem, dynią piżmową i skwarkami z kabanosa

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Tym razem nie mam przygotowanej żadnej sentymentalnej historii, kiedy to za dziecka objadałem się podobnymi pierogami. Miałem wielką ochotę zrobić takie połączenie w postaci pierogów. Zrobiłem i okazało się to genialne. Możecie sobie tylko wyobrazić pierogi zatapiane w doprawionym węgierskim kabanosem maśle… No właśnie 🙂 Co do bundzu, jak wiadomo powinno się go robić z mleka owczego, dlatego z niecierpliwością oczekuję wiosny, kiedy powstanie ser z pierwszych wypasów. Poza tym okresem pozostaje nam używać różnych substytutów lub wariacji na temat twarogu. Polecam spróbować solankowy lub wędzony twaróg.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Zacznijmy od ciasta. Idealne będzie takie miękkie i sprężyste, czyli bez dodatku jajka. Przesiej do miski mąkę i dodaj wodę z solą i olejem. Połącz składniki wstępnie łyżką, a potem wyrabiaj kilka minut ręcznie na stole. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Wyciągnij i rozwałkuj podsypując mąką na grubość ok. 3 mm. Możesz też użyć do tego maszynki do makaronu, co rekomenduję. Przepuść ciasto z 10 razy na pierwszej grubości, a kiedy stanie się gładkie rozwałkuj na pożądaną grubość. Przed samym sklejaniem wykrój z ciasta okręgi o średnicy ok. 7 cm.
2. Farsz jest jeszcze bardziej prosty, ale nie oznacza to, że mniej smaczny. Upiecz dynię piżmową, z czego odmierz ok. 200 gramów miąższu. Z reszty możesz ugotować pyszną zupę czy zrobić coś innego. Przełóż do miski z pokruszonym bundzem. Może być inny ser o podobnej charakterystyce lub konsystencji. Dodaj posiekaną drobno szałwię, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj widelcem naciskając na farsz i rozcierając go o dno.
3. Na małej patelni rozpuść masło i dodaj pokrojone w kostkę kabanosy lub inną kiełbasę. Dodaj liście szałwii i trochę soli. Smaż do czasu uzyskania chrupkości kabanosa i szałwii.
4. Teraz napełnij krążki ciasta farszem. Na środek dodaj łyżeczkę-dwie farszu i sklej boki, tak żeby były szczelne. Pierogi ugotuj na osolonym wrzątku. Po 2 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię odcedź i podawaj z przygotowaną wcześniej okrasą.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab