informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Szałwiowe pierogi z bundzem, dynią piżmową i skwarkami z kabanosa

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Tym razem nie mam przygotowanej żadnej sentymentalnej historii, kiedy to za dziecka objadałem się podobnymi pierogami. Miałem wielką ochotę zrobić takie połączenie w postaci pierogów. Zrobiłem i okazało się to genialne. Możecie sobie tylko wyobrazić pierogi zatapiane w doprawionym węgierskim kabanosem maśle... No właśnie 🙂 Co do bundzu, jak wiadomo powinno się go robić z mleka owczego, dlatego z niecierpliwością oczekuję wiosny, kiedy powstanie ser z pierwszych wypasów. Poza tym okresem pozostaje nam używać różnych substytutów lub wariacji na temat twarogu. Polecam spróbować solankowy lub wędzony twaróg.

Składniki

Ciasto (ok. 20-25 pierogów)

  • 250 gramów mąki 450-500
  • 140 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka oleju

Farsz

  • 200 gramów upieczonej dyni piżmowej
  • 200 gramów bundzu owczego lub krowiego
  • 10 listków świeżej szałwii
  • sól i pieprz do smaku

Okrasa

  • kilka łyżek masła
  • 150 gramów pikantnego kabanosa, albo chorizo albo węgierskiej kiełbasy lub salami
  • garść świeżej szałwii
  • spora szczypta soli

Wykonanie

1. Zacznijmy od ciasta. Idealne będzie takie miękkie i sprężyste, czyli bez dodatku jajka. Przesiej do miski mąkę i dodaj wodę z solą i olejem. Połącz składniki wstępnie łyżką, a potem wyrabiaj kilka minut ręcznie na stole. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Wyciągnij i rozwałkuj podsypując mąką na grubość ok. 3 mm. Możesz też użyć do tego maszynki do makaronu, co rekomenduję. Przepuść ciasto z 10 razy na pierwszej grubości, a kiedy stanie się gładkie rozwałkuj na pożądaną grubość. Przed samym sklejaniem wykrój z ciasta okręgi o średnicy ok. 7 cm.
2. Farsz jest jeszcze bardziej prosty, ale nie oznacza to, że mniej smaczny. Upiecz dynię piżmową, z czego odmierz ok. 200 gramów miąższu. Z reszty możesz ugotować pyszną zupę czy zrobić coś innego. Przełóż do miski z pokruszonym bundzem. Może być inny ser o podobnej charakterystyce lub konsystencji. Dodaj posiekaną drobno szałwię, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj widelcem naciskając na farsz i rozcierając go o dno.
3. Na małej patelni rozpuść masło i dodaj pokrojone w kostkę kabanosy lub inną kiełbasę. Dodaj liście szałwii i trochę soli. Smaż do czasu uzyskania chrupkości kabanosa i szałwii.
4. Teraz napełnij krążki ciasta farszem. Na środek dodaj łyżeczkę-dwie farszu i sklej boki, tak żeby były szczelne. Pierogi ugotuj na osolonym wrzątku. Po 2 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię odcedź i podawaj z przygotowaną wcześniej okrasą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab