promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Wegetariański demi glace na kaszy gryczanej i grzybach

Czas
przygotowania
5 godzin
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Tak jak pisałem w przepisie na chrupiące kanie, pomysł na ten sos powstał z inspiracji Pana Tasaka czyli Wita Szychowskiego. Opowiadał on o sosie redukowanym na bazie demi-glace warzyw i kaszy gryczanej. Mój przepis na prawdziwy, mięsny demi-glace na palonych kościach znajdziecie tutaj. Potrzebowałem czegoś, co będzie pasowało do takich jesienno-zimowych dań na bazie warzyw, choć i do mięsa będzie pasował. W tym przepisie magicznym składnikiem jest kasza gryczana, która nie tyle nada smaku, co lepkości i konsystencji. Trzeba wyjaśnić, że nie jest to sos zawiesisty czy zagęszczany. Tutaj sos zagęszczamy poprzez odparowanie. Gęstość zapewnią nam cukry i skrobia wydobyta z gotowanych warzyw i kaszy. Dodatkowo na sam koniec możemy zagęścić zimnym masłem, które podczas energicznego mieszania da nam gęstszą i bardziej kremową konsystencję. Za smak odpowiedzialne będą suszone grzyby i piwo porter. Trzeba jednak uważać, żeby użyć jak najmniej goryczkowego, ponieważ chmiel, który zostanie po redukcji może być zbyt intensywny.


Składniki

500 ml sosu

  • 5l filtrowanej wody
  • 40 gramów suszonych borowików lub podgrzybków +500 ml wody
  • 200 g kaszy gryczanej prażonej
  • 1 średni seler (ok. 400 g)
  • 2 korzenie pietruszki (300-400 g)
  • 4 marchewki (400 g)
  • 1 por
  • 5 średnich cebul
  • 1 główka czosnku
  • 200 ml piwa porter lub koźlak (koźlaka można wlać więcej)
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 4 goździki
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki oleju









Wykonanie

Wykonanie:

  1. Kilka godzin wcześniej zalewamy w garnku suszone grzyby 500 ml wrzątku i przykrywamy.
  2. Warzywa płuczemy. Jeśli jest potrzeba, obieramy je (np. seler). Kroimy na mniejsze części i przekładamy do miski. Polewamy odrobiną oleju i mieszamy, żeby warzywa delikatnie pokryły się tłuszczem. Pozwoli to na lepszą karmelizację.
  3. Tak przygotowane warzywa rozkładamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nastawionym na 250 stopni przez około 20 minut do mocnego zarumienienia/przypalenia.
  4. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą razem z kaszą. Gotujemy przez 3 godziny bez pokrywki, po czym odcedzamy warzywa na sicie i dodajemy grzyby razem z zalewą.
  5. Gotujemy kolejne dwie godziny, aż zostanie ok 1 l płynu. Odcedzamy grzyby, które można użyć do czegoś innego i dalej redukujemy do około 500 ml. Następnie dolewamy 200 ml piwa i dalej redukujemy do ok. 400 ml.
  6. Sos na tym etapie powinien wrzeć i się pienić - dopiero w tym momencie doprawiamy solą. Zaczynamy od pół łyżeczki i próbujemy. Na koniec dorzucamy stopniowo po kawałku masła i energicznie mieszamy rózgą, żeby zagęścić sos. Gotowe! Można go przechowywać tydzień w lodówce lub zamrozić na później.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab