Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Wegetariański demi glace na kaszy gryczanej i grzybach

Czas
przygotowania
5 godzin
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Tak jak pisałem w przepisie na chrupiące kanie, pomysł na ten sos powstał z inspiracji Pana Tasaka czyli Wita Szychowskiego. Opowiadał on o sosie redukowanym na bazie demi-glace warzyw i kaszy gryczanej. Mój przepis na prawdziwy, mięsny demi-glace na palonych kościach znajdziecie tutaj. Potrzebowałem czegoś, co będzie pasowało do takich jesienno-zimowych dań na bazie warzyw, choć i do mięsa będzie pasował. W tym przepisie magicznym składnikiem jest kasza gryczana, która nie tyle nada smaku, co lepkości i konsystencji. Trzeba wyjaśnić, że nie jest to sos zawiesisty czy zagęszczany. Tutaj sos zagęszczamy poprzez odparowanie. Gęstość zapewnią nam cukry i skrobia wydobyta z gotowanych warzyw i kaszy. Dodatkowo na sam koniec możemy zagęścić zimnym masłem, które podczas energicznego mieszania da nam gęstszą i bardziej kremową konsystencję. Za smak odpowiedzialne będą suszone grzyby i piwo porter. Trzeba jednak uważać, żeby użyć jak najmniej goryczkowego, ponieważ chmiel, który zostanie po redukcji może być zbyt intensywny.


Składniki

500 ml sosu

  • 5l filtrowanej wody
  • 40 gramów suszonych borowików lub podgrzybków +500 ml wody
  • 200 g kaszy gryczanej prażonej
  • 1 średni seler (ok. 400 g)
  • 2 korzenie pietruszki (300-400 g)
  • 4 marchewki (400 g)
  • 1 por
  • 5 średnich cebul
  • 1 główka czosnku
  • 200 ml piwa porter lub koźlak (koźlaka można wlać więcej)
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 4 goździki
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki oleju









Wykonanie

Wykonanie:

  1. Kilka godzin wcześniej zalewamy w garnku suszone grzyby 500 ml wrzątku i przykrywamy.
  2. Warzywa płuczemy. Jeśli jest potrzeba, obieramy je (np. seler). Kroimy na mniejsze części i przekładamy do miski. Polewamy odrobiną oleju i mieszamy, żeby warzywa delikatnie pokryły się tłuszczem. Pozwoli to na lepszą karmelizację.
  3. Tak przygotowane warzywa rozkładamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nastawionym na 250 stopni przez około 20 minut do mocnego zarumienienia/przypalenia.
  4. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą razem z kaszą. Gotujemy przez 3 godziny bez pokrywki, po czym odcedzamy warzywa na sicie i dodajemy grzyby razem z zalewą.
  5. Gotujemy kolejne dwie godziny, aż zostanie ok 1 l płynu. Odcedzamy grzyby, które można użyć do czegoś innego i dalej redukujemy do około 500 ml. Następnie dolewamy 200 ml piwa i dalej redukujemy do ok. 400 ml.
  6. Sos na tym etapie powinien wrzeć i się pienić – dopiero w tym momencie doprawiamy solą. Zaczynamy od pół łyżeczki i próbujemy. Na koniec dorzucamy stopniowo po kawałku masła i energicznie mieszamy rózgą, żeby zagęścić sos. Gotowe! Można go przechowywać tydzień w lodówce lub zamrozić na później.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab