Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Dekonstrukcja Beef Wellington

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Już od dawna nosiłem się z zamiarem pokazania wam jak robię beef wellington. Moje jedno z ulubionych dań kuchni brytyjskiej (tak, istnieje taka). Francuzi mają swoje boeuf bourguignonne w formie potrawki, a Anglicy wolą wszystko zapiekać pod ciastem. Biorą dorodny kawałek polędwicy wołowej. Obsmażają jak steaka z każdej strony. Na ciasto francuskie kładą posiekane, podsmażone grzyby i wszystko to zawinięte szczelnie pieką w piekarniku. W efekcie dostajemy bardzo aromatyczne i eleganckie danie. Ja jednak chciałem zamienić potrawę tą w imprezową przekąskę dla miłośników soczystej wołowiny. Biorę z oryginalnego przepisu to co najlepsze, usuwam to co zbędne. Rezygnuję z ciasta, a grzybami faszeruję środek polędwicy. Po wystygnięciu i stężeniu będzie świetnie prezentowało się podawane jako wędlina lub na chrupiącym spodzie z pieczywa.


Składniki

Dekonstrukcja BW

  • Polędwica wołowa: 500 gram
  • Grzyby suszone: 100 gram
  • Cebula: 1 mała
  • Oliwa: do smażenia
  • Sól, pieprz









Wykonanie

  1. Zacznij od namoczenia grzybów we wrzątku. Po przestygnięciu odcedź i posiekaj. Posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie razem z grzybami. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Weź polędwicę i długim, ostrym nożem zrób otwór w mięsie na całej długości. Uważaj, by nie naruszyć ścianek oraz drugiego końca polędwicy. Korzystając z otworu napełnij mięso farszem. W razie potrzeby zaszyj otwór nicią.
  3. Rozgrzej piekarnik (góra i dół) do 190 stopni. Rozgrzej patelnię (może być grillowa) i obsmaż polędwicę z każdej strony przez ok. 3 minuty. Przełóż mięso na blachę i wstaw do piekarnika na maksymalnie 15 minut. Mięso powinno być różowe w środku. Dla pewności w najgrubszą część mięsa wbij termometr, który powinien wskazywać ok. 65 stopni.
  4. Odstaw wołowinę na talerz i pozwól jej odpocząć kilka minut. Możesz zjeść od razu z puree ziemniaczanym lub odstawić na noc do lodówki i podawać jako zimną wędlinę.


Koniecznie spróbuj

4 comments on “Dekonstrukcja Beef Wellington”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab