promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Dekonstrukcja Beef Wellington

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Już od dawna nosiłem się z zamiarem pokazania wam jak robię beef wellington. Moje jedno z ulubionych dań kuchni brytyjskiej (tak, istnieje taka). Francuzi mają swoje boeuf bourguignonne w formie potrawki, a Anglicy wolą wszystko zapiekać pod ciastem. Biorą dorodny kawałek polędwicy wołowej. Obsmażają jak steaka z każdej strony. Na ciasto francuskie kładą posiekane, podsmażone grzyby i wszystko to zawinięte szczelnie pieką w piekarniku. W efekcie dostajemy bardzo aromatyczne i eleganckie danie. Ja jednak chciałem zamienić potrawę tą w imprezową przekąskę dla miłośników soczystej wołowiny. Biorę z oryginalnego przepisu to co najlepsze, usuwam to co zbędne. Rezygnuję z ciasta, a grzybami faszeruję środek polędwicy. Po wystygnięciu i stężeniu będzie świetnie prezentowało się podawane jako wędlina lub na chrupiącym spodzie z pieczywa.

Składniki

Dekonstrukcja BW

  • Polędwica wołowa: 500 gram
  • Grzyby suszone: 100 gram
  • Cebula: 1 mała
  • Oliwa: do smażenia
  • Sól, pieprz

Wykonanie

  1. Zacznij od namoczenia grzybów we wrzątku. Po przestygnięciu odcedź i posiekaj. Posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie razem z grzybami. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Weź polędwicę i długim, ostrym nożem zrób otwór w mięsie na całej długości. Uważaj, by nie naruszyć ścianek oraz drugiego końca polędwicy. Korzystając z otworu napełnij mięso farszem. W razie potrzeby zaszyj otwór nicią.
  3. Rozgrzej piekarnik (góra i dół) do 190 stopni. Rozgrzej patelnię (może być grillowa) i obsmaż polędwicę z każdej strony przez ok. 3 minuty. Przełóż mięso na blachę i wstaw do piekarnika na maksymalnie 15 minut. Mięso powinno być różowe w środku. Dla pewności w najgrubszą część mięsa wbij termometr, który powinien wskazywać ok. 65 stopni.
  4. Odstaw wołowinę na talerz i pozwól jej odpocząć kilka minut. Możesz zjeść od razu z puree ziemniaczanym lub odstawić na noc do lodówki i podawać jako zimną wędlinę.

4 comments on “Dekonstrukcja Beef Wellington”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab