powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na pieczone morele z ricottą i migdałami
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Dekonstrukcja Beef Wellington

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Już od dawna nosiłem się z zamiarem pokazania wam jak robię beef wellington. Moje jedno z ulubionych dań kuchni brytyjskiej (tak, istnieje taka). Francuzi mają swoje boeuf bourguignonne w formie potrawki, a Anglicy wolą wszystko zapiekać pod ciastem. Biorą dorodny kawałek polędwicy wołowej. Obsmażają jak steaka z każdej strony. Na ciasto francuskie kładą posiekane, podsmażone grzyby i wszystko to zawinięte szczelnie pieką w piekarniku. W efekcie dostajemy bardzo aromatyczne i eleganckie danie. Ja jednak chciałem zamienić potrawę tą w imprezową przekąskę dla miłośników soczystej wołowiny. Biorę z oryginalnego przepisu to co najlepsze, usuwam to co zbędne. Rezygnuję z ciasta, a grzybami faszeruję środek polędwicy. Po wystygnięciu i stężeniu będzie świetnie prezentowało się podawane jako wędlina lub na chrupiącym spodzie z pieczywa.

Składniki

Dekonstrukcja BW

  • Polędwica wołowa: 500 gram
  • Grzyby suszone: 100 gram
  • Cebula: 1 mała
  • Oliwa: do smażenia
  • Sól, pieprz

Wykonanie

  1. Zacznij od namoczenia grzybów we wrzątku. Po przestygnięciu odcedź i posiekaj. Posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie razem z grzybami. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Weź polędwicę i długim, ostrym nożem zrób otwór w mięsie na całej długości. Uważaj, by nie naruszyć ścianek oraz drugiego końca polędwicy. Korzystając z otworu napełnij mięso farszem. W razie potrzeby zaszyj otwór nicią.
  3. Rozgrzej piekarnik (góra i dół) do 190 stopni. Rozgrzej patelnię (może być grillowa) i obsmaż polędwicę z każdej strony przez ok. 3 minuty. Przełóż mięso na blachę i wstaw do piekarnika na maksymalnie 15 minut. Mięso powinno być różowe w środku. Dla pewności w najgrubszą część mięsa wbij termometr, który powinien wskazywać ok. 65 stopni.
  4. Odstaw wołowinę na talerz i pozwól jej odpocząć kilka minut. Możesz zjeść od razu z puree ziemniaczanym lub odstawić na noc do lodówki i podawać jako zimną wędlinę.

4 comments on “Dekonstrukcja Beef Wellington”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab