promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Sałatka grecka z arbuzem w słoiku

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Nie pamiętam już na ilu piknikach byłem, ale pamiętam jedno. Długie, kilkugodzinne przygotowania. Dzięki temu na takim pikniku nie chciało mi się już niczego. Byłem zmęczony. O co chodzi w pikniku? Żeby fajnie razem spędzić czas na zewnątrz. Dopóki jest dobra pogoda, zawsze chętniej wybiorę posiłek w plenerze niż w domu. Co jednak przygotować na piknik, żeby nie siedzieć godzinami w kuchni? Ja wybrałem sałatkę grecką, której jestem fanem! Z sałatką grecką jedynie może konkurować jeszcze prostsza sałatka gruzińska. Uwielbiam te smaki. Koniecznie z dobrymi oliwkami i dobrym serem feta. Moją wersję przygotowałem z arbuzem, który idealnie chłodzi w gorące dni. Spróbujcie zrobić tę sałatkę tak jak ja. Włóżcie wszystkie składniki do słoika, z którego możesz sałatkę jeść bezpośrednio lub wyłożyć na talerz. Pamiętaj jednak, żeby doprawić dressingiem dopiero na koniec!
Nie siedź w domu! Teraz dzięki specjalnej etykiecie na nowej butelce Coca-Cola możesz w kreatywny sposób zaprosić na wspólny piknik kogoś bliskiego! Smacznego! 🙂

Składniki

Sałatka

  • główka sałaty lodowej (można zrezygnować na rzecz innych warzyw)
  • 4 garści czarnych oliwek (mogą być z pestkami)
  • 200 gramów sera feta
  • 1 długi ogórek
  • 4 pomidory lub 4 garści małych pomidorków
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona lub 2 papryki ramiro
  • garść prażonych pestek dyni
  • garść natki pietruszki i mięty

Dressing

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki octu np. jabłkowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Sałatę wypłucz i osusz. Porwij na drobne części lub pokrój ostrym nożem. Resztę warzyw opłucz i pokrój w mniejsze części. Ser i arbuza pokrój w kostkę. W 1 l słoiku po kolei ułóż warstwy z sałaty, pomidorów, ogórków, oliwek, sera feta, arbuza, ziół i pokrojoną w talarki czerwoną cebulę. Zamknij i przechowuj w lodówce do czasu pikniku.
  2. Do słoika 250 ml wlej wszystkie składniki (czosnak starty bardzo drobno lub posiekany), dodaj oregano, sól i pieprz do smaku. Zakręć i roztrzep energicznie, do uzyskania emulsji (połączenia oliwy i octu).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab