promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Bitters ziołowy na piołunie i skórkach cytrusów

Czas
przygotowania
3 tygodnie
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Przyznam się, że trochę w domu mieszam w shakerze. Zwykle jednak jest to już pora tak późna, że nie pomnę przepisów, które rodzą się wtedy w mojej głowie. Patrzę łapczywie na gablotę z alkoholami i z przerażeniem stwierdzam, że butelki prawie wychodzą zza szyby. Jest tego zdecydowanie za dużo i czas uszczuplić nieco zgromadzone zapasy. Drugim, lekko zamglonym okiem spoglądam na koszyk z owocami i w lot układa mi się pokrętny przepis na kolejny magiczny cocktail. Niestety okazuje się, że wszystko kończy się na znanej wariacji na temat kwaśnego drinka, czyli souera. Miarka mocnego alkoholu, miarka soku z cytrusów, trochę słodyczy, jakieś przyprawy, lód i tyle.

Zawsze jednak z podziwem patrzyłem na moich utalentowanych znajomych barmanów, takich jak Kamila Podlaska (aktualnie Shoku) czy Patryka Kowalskiego (współwłaściciel Wody Ognistej), którzy potrafią wyczarować alkoholowe cuda. Mi do tych cudów zawsze brakowało jednak składników. Żeby coś pomieszać bardziej skomplikowanego, przydały by się jeszcze przeróżne kolorowe likiery czy bitters ziołowy. W barku jednak miejsca brak, podobnie w portfelu. Postanowiłem więc zabrać się za temat od znanej mi strony, czyli od kuchni. W końcu mieszkanie cocktaili wiele ma wspólnego z gotowaniem. Przewertowałem pół internetu i kilka książek w domu, żeby dotrzeć do przepisów na bitters, czyli gorzką nalewkę na ziołach i przyprawach, która nada moim miksom dodatkowego poziomu smaku. Okazało się, że bittersy takie składają się z minimum kilkunastu składników. Niektóre bardzo ciężkie do zdobycia. Wyszedłem od przepisu na ziołowy wermut i moje testy zacząłem od zrobienia tego wzmacnianego wina. Większość potrzebnych ziół i korzeni są do zdobycia w sklepach zielarskich za dosłownie kilka złotych. Kiedy będziemy mieli dopracowany przepis, własny bitters możemy zrobić za ułamek kwoty wydany na markowe produkty. Oczywiście nie zachęcam do konsumenckiej anarchii. Ja po prostu lubię robić sam wszystko od podstaw.
Mój bitters powstaje bardzo prosto. Dobieram zioła i pozostałe składniki i zalewam je mocnym alkoholem, np. wódką. Taka nalewka infuzuje się przez 2 tygodnie, następnie dolewam do tego słodkiego wermutu (użyłem Martini Bianco) i trzymam w słoiku kolejny tydzień. Po tym czasie zlewamy do butelki i bitters gotowy. Kiedy spróbujecie swojego dzieła, zobaczycie, że było warto. Do tej pory zachwycam się bogatym aromatem mojego wyrobu.
Pierwsze co zrobiłem, to udoskonaliłem mój whisky sour o dodatek bittersa. Przepis jest bardzo prosty. Sok z połowy cytryny i limonki, 40 ml whisky/whiskey (w tym przypadku użyłem bourbona), 25 ml syropu cukrowego lub miodowego, 15 ml bittersa, białko z 1 jajka dla uzyskania pianki i sproszkowana skórka pomarańczowa do posypania. To wszystko ubiłem z lodem w shakerze i gotowe. Sour dzięki gorzkiej nucie jest leszcze lepszy. Spróbujcie.

Składniki

Bitters

  • 300 ml wódki
  • 500 ml martini bianco
  • torebka szałwii
  • 3 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 15 ziaren jałowca
  • 7 goździków
  • 2 kory cynamonu
  • łyżka tataraku
  • łyżka suszonej skórki z cytryny i pomarańczy (pół na pół)
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
  • pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • łyżka pąków róży
  • 3 gwiazdki anyżu
  • pół łyżeczki arcydzięgla
  • płaska łyżeczka piołunu
  • pół łyżeczki tysiącznika
  • pół łyżeczki drapacza









Wykonanie

  1. Zioła, które są sypkie takie jak piołun czy tysiącznik najlepiej po odmierzeniu przesypać do specjalnej torebki do parzenia herbaty, którą dostaniecie w sklepach z kawą i herbatą. Będzie później łatwiej filtrować. Wszystkie składniki przesyp do litrowego słoika i zalej 300 ml wódki lub innego mocnego alkoholu o mniej więcej neutralnym smaku. Ok, 50 ml trzeba liczyć na straty. Zakręć słoik i infuzuj gorzką nalewkę przez 2 tygodnie, codziennie mieszając.
  2. Następnie dodaj 500 ml słodkiego wermutu i maceruj kolejny tydzień. Po tym czasie przefiltruj z wykorzystaniem filtrów do kawy. Ja użyłem dripa Hario. Dzięki temu mam bardzo klarowny płyn, choć trochę to trwa. Bitters przelej do butelki minimum 700 ml i przechowuj bez dostępu światła słonecznego.

Przyznam się, że trochę w domu mieszam w shakerze. Zwykle jednak jest to już pora tak późna, że nie pomnę przepisów, które rodzą się wtedy w mojej głowie. Patrzę łapczywie na gablotę z alkoholami i z przerażeniem stwierdzam, że butelki prawie wychodzą zza szyby. Jest tego zdecydowanie za dużo i czas uszczuplić nieco zgromadzone zapasy. Drugim, lekko zamglonym okiem spoglądam na koszyk z owocami i w lot układa mi się pokrętny przepis na kolejny magiczny cocktail. Niestety okazuje się, że wszystko kończy się na znanej wariacji na temat kwaśnego drinka, czyli souera. Miarka mocnego alkoholu, miarka soku z cytrusów, trochę słodyczy, jakieś przyprawy, lód i tyle.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab