promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Ravioli z szałwią, musem z bakłażana i posypką z chleba i kurek

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
4 porcje
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Pewnie tak samo jak wy wybieram się w podróże z kilku powodów. Najważniejszymi z nich to chęć choć na chwilę zmienić otoczenie, złapać perspektywę, pożyć innym życiem. Ważne są też inspiracje do późniejszego mojego działania jako twórcy kulinarnego. Wiele obiecywałem sobie po podróży autem do Toskanii, do relacji z której możecie dotrzeć tutaj. W kilku odwiedzanych miejscach, a w szczególności we florenckiej restauracji SymBIOsi, zauważyłem pomysł posypywania makaronu podsmażoną bułką tartą. Tam też do makaronu Pici (zobacz zdjęcia w przewodniku po Toskanii) dodano mus z bakłażana i okazało się to pysznym połączeniem. Tam też do makaronu Pici (zobacz zdjęcia w przewodniku po Toskanii) dodano mus z bakłażana i okazało się to pysznym połączeniem.

Mogę powiedzieć, że ten przepis to zapis moich doświadczeń z toskańskimi makaronami w jednej recepturze. Tak zapamiętam ten region.
Co do samej formy makaronu, czyli ravioli z szałwią to widziałem już kilka takich pomysłów z rożnymi ziołami, ale jakoś nie było wcześniej okazji. Jednak zauważyłem, że coś podobnego zaczyna robić chef Jarek Duda na jego instagramie. Zmotywowało mnie to, a do tego moja balkonowa szałwia wręcz płakała, żeby coś z niej zrobić.

Całość tego dania to ukłon dla delikatnych smaków mocno rozgrzanego masła z szałwią. Bakłażan, por i kurki są tutaj idealnym dopełnieniem, ale to masło z szałwia grają tutaj pierwsze skrzypce. Oczywiście takie ravioli możecie zrobić z innym sosem lub ten sos użyć do innego makaronu. Rozumiem, że to jest sporo pracy i pewnie nikomu nie będzie się chciało robić takiej pasty, ale tym niemniej będzie mi bardzo miło jeśli ktoś z was powtórzy mój przepis i do mnie napisze z opinią o nim 😉

Składniki

Ciasto na makaron (ok. 8 porcji)

  • 500 g drobnej semoliny
  • 150 g jajek (3 jajka w rozmiarze L)
  • 90 ml wody
  • 10 g oliwy
  • listki szałwii

Sos z bakłażana (4 porcje)

  • 1 średni bakłażan
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 50 gramów parmezanu
  • kilka łyżek wody z gotowania makaronu
  • sól i pieprz

Posypka z chleba i kurek (4 porcje)

  • 3 łyżki masła
  • 200 gramów kurek
  • 10 listków szałwii
  • kilka łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz

Sprzęt

  • miska
  • stolnica
  • maszynka do makaronu lub wałek

Wykonanie

Ciasto na makaron (ok. 8 porcji)

Ciasto na taki makaron, pomiędzy którym jest zaprasowany liść szałwii musi być bardzo elastyczne, czyli posiadać dobrze wykształcony gluten. Wyjściowym przepisem była receptura na makaron z kultowej książki-bliblii włoskiej kuchni czyli "Silver spoon". Tutaj muszę dodać, że trzeba pamiętać iż tak książka wydana został kilkadziesiąt lat temu i zaczyna być raczej takim artefaktem, więc przepisy trzeba traktować ostrożnie. Tak czy inaczej punktem wyjścia był makaron jajeczny na twardej mące czyli semolinie. Chciałem jednak zrobić coś pomiędzy makaronem jajecznym, który bardzo pęcznieje podczas gotowania, a makaronem na wodzie, który można później ugotować na al dente.
Ciasto robimy tak. Do miski wsyp mąkę. Utwórz wgłębienie, w które wlej odważone jajka (serio użyj wagi i jeśli jajka będzie za dużo to odejmij łyżką trochę białka, a jeśli za mało to dolej trochę wody. W te wgłębienie dolej też 80 ml wody i 10 gramów oliwy. Za pomocą widelca rozbij jajka i zacznij powoli łączyć z mąką. Kiedy mieszanie widelcem stanie się ciężkie użyj swoich dłoni, żeby dokładnie połączyć składniki i uformuj kulkę. Miskę przykryj folią i odstaw na 2-30 minut dla efektu hydrolizy, kiedy to zacznie się wytwarzać gluten. Po tym czasie wyciągnij ciasto na stolnicę i zacznij ugniatać maksymalnie 2-3 minuty do uzyskania bardziej gładkiego ciasta. Następnie uformuj kulkę posyp semoliną i zawiń folią. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Takie ciasto może być wykorzystane nawet kilka dni później.

Kiedy ciasto sobie odpoczywa trzeba zająć się szałwią, którą wprasujemy w makaron. Zrobiłem kilka testów wiem, że trzeba uważać na zdrewniałe łodygi, które mogą przerwać ciasto. Żeby temu przeciwdziałać trzeba odciąć wystające części łodygi razem z kawałkiem liścia. Można też zblanszować liście we wrzątku żeby je zmiękczyć, trzeba później jednak je osuszyć na papierowym ręczniku.
Pracę z ciastem zaczynamy od odkrojenia 100 g ciasta i kilkukrotnym przekręceniu go przez maszynkę na grubości 0. Za każdym razem ciasto składamy na pół lub na 4 części i przekręcamy kilkukrotnie. Następnie składamy ciasto tak, żeby miało połowę szerokości rolek i ostatecznie wałkujemy w maszynce osiągając grubość 6 lub 7. Taki płat kładziemy na podsypanej semoliną stolnicy. Uważamy, żeby górna część nie była podsypana. Na połowie ciasta układamy listki w kilkucentrymetrowych odstępach i przykrywamy drugą połową ciasta. Delikatnie dociskamy ciasto palcami, żeby powierzchnie się wstępnie skleiły. Następnie rozwałkujemy takie warstwy za pomocą wałka lub maszynki. Kroimy pomiędzy liśćmi i podsypujemy semoliną, żeby makaron się nie lepił do siebie.
Czas gotowania takiego makaronu zależy czy jest świeży czy wysuszony. Świeży gotujemy jakieś 2-3 minut w osolonej wodzie, natomiast wysuszony 10-12 minut.

Sos z bakłażana (4 porcje)

Sos jest bajecznie prosty i pyszny. Idealnie pokryje makaron. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy bakłażana przez 45 minut do godziny. Bakłażana najpierw nakłuwamy na górze widelcem kilka razy. W międzyczasie na maśle podsmażamy do miękkości  pokrojonego w plastry pora z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Przekładamy tłuszcz z porem i czosnkiem do wysokiego i wąskiego naczynia, w którym będziemy blendowali sos. Następnie dodajemy wydrążany, miękki miąższ z bakłażana i starty parmezan. Blendujemy na gładki mus i dodajmy kilka łyżek wody z gotowania makaronu i blendujemy dalej przez chwilę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i jeśli potrzeba to sokiem z cytryny.

Posypka z chleba i kurek (4 porcje)
Posypka jest jeszcze prostsza i nada ciekawej tekstury naszemu daniu. Na maśle podsmażamy liście szałwii oraz oczyszczone i pokrojone z grubsza kurki. Kiedy będą już zarumienione i chrupiące dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej, najlepiej samodzielnie wykonanej. Najlepsze będą takie grube okruszki. Podsmażamy kilka minut, aż całość nabierze chrupkości, po czym doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.

Podanie
Do miski przekładamy ugotowany makaron i od razu łączymy z naszym sosem, żeby oblepił każdą część. Następnie przekładamy makaron na talerze i posypujemy posypką z kurek i bułki.

Całość tego dania to ukłon dla delikatnych smaków mocno rozgrzanego masła z szałwią. Bakłażan, por i kurki są tutaj idealnym dopełnieniem, ale to masło z szałwia grają tutaj pierwsze skrzypce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab