informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Szarpana wieprzowina z cydrem (pulled pork)

Czas
przygotowania
10 godzin
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Zawsze chciałem to zrobić (szarpana wieprzowina, wyczesana wieprzowina, pulled pork). Jak zwal tak zwał. Nastawiasz w nocy kawałek mięsa natarty aromatycznymi przyprawami, podlewasz cydrem i idziesz spać. Mięso wyłącza się wtedy ok. 11-12 w południe, przykrywa się szczelnie folią aluminiową i mamy gotowe danie na niedzielny obiad. Pomysł na przepis przyszedł mi do głowy podczas przeglądania jednej z ostatnich książek Jamiego Olivera - Comfort Food. Jego przepis nazywa się "OVERNIGHT ROASTED PORK SHOULDER". Jamie też dodaje cydru, jednak ja zrobiłem moje mięso bardziej "egzotycznie". Zmieliłem cynamon, kumin, kolendrę w nasionach, goździki, paprykę wędzoną, sól morską i czarny pieprz. Powstał z tego tzw. "rub" czyli sucha marynata do pulled pork. Nacierasz i zostawiasz na godzinę-dwie. Zapach jaki cię budzi z rana jest fenomenalny.

Miałem to szczęście, że na niedzielny obiad zaprosiłem kilka fajnych dziewczyn, które pomogły mi to wszystko zjeść, a Karolina pokazała się nawet na zdjęciach. Jestem z nią umówiony na kolejne sesje, więc już myślę o następnych przepisach, które będzie mogła zjeść.
Mięso to jednak nie wszystko. Na talerzu znalazło się także purée z czerwonych ziemniaków z masłem i tymiankiem, sos gremolata (który okazał się hitem) i szybka sałatka z jabłek i natki pietruszki. Obiad, który chwiałbym częściej jeść. Mięso było idealnie delikatne i aromatyczne. Rozpadało się pod widelcem jak miękkie masło. Co ciekawe, to z pozostałości (musiałem je ukryć przed dziewczynami) zrobiłem jeszcze kanapkę z szarpaną wieprzowiną.

Składniki

Szarpana wieprzowina

  • łopatka wieprzowa ok. 1,5 kg
  • litr cydru
  • 4 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 jabłka
  • 1 główka czosnku
  • 10 plastrów boczku

Sucha marynata

  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kuminu
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki kolendry w nasionach
  • 3 goździki
  • łyżka soli morskiej
  • łyżeczka pieprzu w ziarenkach

Puree ziemniaczane

  • kilogram ziemniaków
  • łyżka masła
  • łyżeczka soli morskiej
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • łyżka listków świeżego tymianku

Sałatka z jabłek

  • pół kilograma twardych jabłek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie

  1. Prace zaczyna się późną nocą dzień wcześniej lub skoro świt, jeśli jest 6-10 godzin czasu na upieczenie mięsa. Łopatkę wieprzową opłucz i osusz. Wetrzyj suchą marynatę powstałą przez zblendowanie następujących przypraw (łyżeczka cynamonu, łyżeczka pieprzu w ziarenkach, łyżeczka kuminu, 3 łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżeczki kolendry w nasionach, 3 goździki, łyżka soli morskiej). Mięso zawiń w folię spożywczą i odstaw na ok. 2 godziny.
  2. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę. Pokrój z grubsza wszystkie warzywa oraz jabłka, wrzuć do naczynia żaroodpornego i ułóż na nich łopatkę. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Wysoka temperatura zamknie pory i sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste. Po tym czasie wyciągnij pieczeń i nałóż na górę ok. 10 grubych plastrów boczku, który będzie nawilżał łopatkę tłuszczem i nie pozwoli jej się wysuszyć. Wstaw z powrotem do piekarnika i ustaw temperaturę 180 stopni. Piecz przez 45 minut po czym zmniejsz do 120 stopni. Dolej cydru polewając mięso po wierzchu. Piecz minimum 6, a maksymalnie 10 godzin. Jeśli masz możliwość, to polewaj od czasu do czasu mięso wypływającymi sokami zmieszanymi z cydrem.
  3. Na około godzinę przed podaniem dania upiecz ziemniaki. Piecz od 1 do 1,5 godziny do uzyskania twardej skórki i miękkiego środka. Efekt sprawdzaj patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Przed podaniem na talerz przekrój każdy ziemniak w pół, wydrąż miąższ do miski. Dodaj masło, sól, pieprz i tymianek i utłucz. Przełóż z powrotem do łupinki i tak podawaj. Można posypać boczkiem, z którym piekło się mięso.
  4. Na kilkanaście minut przed podaniem pokrój jabłka w grube (ok. 5 mm) zapałki aka julienne. Dodaj posiekaną pietruszkę, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj sól i przemieszaj wszystko delikatnie dłonią.
  5. Podawaj z sosem gremolata, na który przepis znajdziesz tutaj.

6 comments on “Szarpana wieprzowina z cydrem (pulled pork)”

  1. No, to wstawione, będzie akurat na Wielkanocny obiad 🙂 Do tego sałatka z kuskus, pieczonymi pomidorkami, przesmażaną ciecierzycą, bazylią i jajkami. Dzięki za przepis!
    (a jakbyś kiedyś coś chciał upichcić z kawą, daj znać, chętnie pomogę 🙂 Nie, nie sprzedaje niczego i nie handluję. Kawą zajmuje się z pasji 🙂 )
    Wesołych Świąt!

      1. Hej, Wesołych Świąt! 🙂
        Jeszcze nie, ale mam dodany do listy na najbliższy czas. Na pewno zrobię, bo jest to połączenie które musi być smaczne (zdarza mi się zrobić polędwiczki w sosie z czekolady, kawy, powidel i rozmarynu, pasuje świetnie).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab