Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta Ziemniaki

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Szarpana wieprzowina z cydrem (pulled pork)

Czas
przygotowania
10 godzin
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Zawsze chciałem to zrobić (szarpana wieprzowina, wyczesana wieprzowina, pulled pork). Jak zwal tak zwał. Nastawiasz w nocy kawałek mięsa natarty aromatycznymi przyprawami, podlewasz cydrem i idziesz spać. Mięso wyłącza się wtedy ok. 11-12 w południe, przykrywa się szczelnie folią aluminiową i mamy gotowe danie na niedzielny obiad. Pomysł na przepis przyszedł mi do głowy podczas przeglądania jednej z ostatnich książek Jamiego Olivera – Comfort Food. Jego przepis nazywa się “OVERNIGHT ROASTED PORK SHOULDER”. Jamie też dodaje cydru, jednak ja zrobiłem moje mięso bardziej “egzotycznie”. Zmieliłem cynamon, kumin, kolendrę w nasionach, goździki, paprykę wędzoną, sól morską i czarny pieprz. Powstał z tego tzw. “rub” czyli sucha marynata do pulled pork. Nacierasz i zostawiasz na godzinę-dwie. Zapach jaki cię budzi z rana jest fenomenalny.

Miałem to szczęście, że na niedzielny obiad zaprosiłem kilka fajnych dziewczyn, które pomogły mi to wszystko zjeść, a Karolina pokazała się nawet na zdjęciach. Jestem z nią umówiony na kolejne sesje, więc już myślę o następnych przepisach, które będzie mogła zjeść.
Mięso to jednak nie wszystko. Na talerzu znalazło się także purée z czerwonych ziemniaków z masłem i tymiankiem, sos gremolata (który okazał się hitem) i szybka sałatka z jabłek i natki pietruszki. Obiad, który chwiałbym częściej jeść. Mięso było idealnie delikatne i aromatyczne. Rozpadało się pod widelcem jak miękkie masło. Co ciekawe, to z pozostałości (musiałem je ukryć przed dziewczynami) zrobiłem jeszcze kanapkę z szarpaną wieprzowiną.


Składniki

Szarpana wieprzowina

  • łopatka wieprzowa ok. 1,5 kg
  • litr cydru
  • 4 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 jabłka
  • 1 główka czosnku
  • 10 plastrów boczku

Sucha marynata

  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kuminu
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki kolendry w nasionach
  • 3 goździki
  • łyżka soli morskiej
  • łyżeczka pieprzu w ziarenkach

Puree ziemniaczane

  • kilogram ziemniaków
  • łyżka masła
  • łyżeczka soli morskiej
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • łyżka listków świeżego tymianku

Sałatka z jabłek

  • pół kilograma twardych jabłek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy



Wykonanie

  1. Prace zaczyna się późną nocą dzień wcześniej lub skoro świt, jeśli jest 6-10 godzin czasu na upieczenie mięsa. Łopatkę wieprzową opłucz i osusz. Wetrzyj suchą marynatę powstałą przez zblendowanie następujących przypraw (łyżeczka cynamonu, łyżeczka pieprzu w ziarenkach, łyżeczka kuminu, 3 łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżeczki kolendry w nasionach, 3 goździki, łyżka soli morskiej). Mięso zawiń w folię spożywczą i odstaw na ok. 2 godziny.
  2. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę. Pokrój z grubsza wszystkie warzywa oraz jabłka, wrzuć do naczynia żaroodpornego i ułóż na nich łopatkę. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Wysoka temperatura zamknie pory i sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste. Po tym czasie wyciągnij pieczeń i nałóż na górę ok. 10 grubych plastrów boczku, który będzie nawilżał łopatkę tłuszczem i nie pozwoli jej się wysuszyć. Wstaw z powrotem do piekarnika i ustaw temperaturę 180 stopni. Piecz przez 45 minut po czym zmniejsz do 120 stopni. Dolej cydru polewając mięso po wierzchu. Piecz minimum 6, a maksymalnie 10 godzin. Jeśli masz możliwość, to polewaj od czasu do czasu mięso wypływającymi sokami zmieszanymi z cydrem.
  3. Na około godzinę przed podaniem dania upiecz ziemniaki. Piecz od 1 do 1,5 godziny do uzyskania twardej skórki i miękkiego środka. Efekt sprawdzaj patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Przed podaniem na talerz przekrój każdy ziemniak w pół, wydrąż miąższ do miski. Dodaj masło, sól, pieprz i tymianek i utłucz. Przełóż z powrotem do łupinki i tak podawaj. Można posypać boczkiem, z którym piekło się mięso.
  4. Na kilkanaście minut przed podaniem pokrój jabłka w grube (ok. 5 mm) zapałki aka julienne. Dodaj posiekaną pietruszkę, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj sól i przemieszaj wszystko delikatnie dłonią.
  5. Podawaj z sosem gremolata, na który przepis znajdziesz tutaj.


Koniecznie spróbuj

6 comments on “Szarpana wieprzowina z cydrem (pulled pork)”

  1. No, to wstawione, będzie akurat na Wielkanocny obiad 🙂 Do tego sałatka z kuskus, pieczonymi pomidorkami, przesmażaną ciecierzycą, bazylią i jajkami. Dzięki za przepis!
    (a jakbyś kiedyś coś chciał upichcić z kawą, daj znać, chętnie pomogę 🙂 Nie, nie sprzedaje niczego i nie handluję. Kawą zajmuje się z pasji 🙂 )
    Wesołych Świąt!

      1. Hej, Wesołych Świąt! 🙂
        Jeszcze nie, ale mam dodany do listy na najbliższy czas. Na pewno zrobię, bo jest to połączenie które musi być smaczne (zdarza mi się zrobić polędwiczki w sosie z czekolady, kawy, powidel i rozmarynu, pasuje świetnie).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab