powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Sycylia: Cytryny marynowane w morskiej soli

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
1
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

No i się stało. Obiecałem sobie, że ten przepis opublikuję dopiero, kiedy zjedzie ze mnie ostatni ślad wakacyjnej opalenizny. Opublikuję wtedy, kiedy dzień kończy się o 15:00. Wtedy, kiedy wino białe zamieni się w czerwone w moim kieliszku, kiedy grzyby się wysuszą, a dziką różę zaskoczą pierwsze przymrozki. Wspomnienia tej wyjątkowej sesji na Sycylii są dla mnie niczym Magdalenki dla Prusta. Czuję, że to odpowiedni moment, żeby wyciągnąć te zdjęcia i ten przepis, żeby zrobić wyłom w nieuniknionym - w zimie.
Historia przepisu na cytryny marynowane (kiszone) w soli morskiej rozpoczyna się na kilka tygodni przed naszą wrześniową podróżą. Zastanawiałem się, jak wykorzystać pobyt na Sycylii z pożytkiem dla bloga i czytelników. Już wiedziałem, że nie będę siedział całymi dniami tyłkiem na piasku. Nie wiem dlaczego, ale wpadł mi pomysł zrobienia marynowanych cytryn. Pomysł dziwny, gdyż marynowane, albo jak piszą inni, kiszone cytryny, nie należą wprost do kultury kulinarnej Włoch, a raczej są składnikiem kuchni Afryki Północnej i Indii. Wiedziałem tylko tyle, że dostanę na wyspie świetne, ekologiczne cytrusy i muszę z nich coś zrobić na bloga. Jak się później okazało, sezon na cytryny miał dopiero nastąpić, dlatego większość z nich była jeszcze zielona.
Co ciekawe, pomysł na sesję wpadł mi niczym ślepej kurze ziarno, gdyż spotkaliśmy dwie fajne dziewczyny z Gdańska, które zgodziły się nam pomóc. Cały prosty proces przygotowania pikli pokazała Sandra, którą widać na zdjęciach. Sesję zrobiliśmy podczas wspólnej wycieczki do Syrakuz. Wiedziałem, że to bardzo stare miasto o greckim rodowodzie. Nie wiedziałem tylko, że jest tam tak pięknie. Niewiele myśląc wskoczyliśmy do tej lazurowej wody, żeby się trochę zrelaksować przed sesją. Sandra weszła do morza, by nabrać morskiej wody, którą dodaliśmy do cytryn. Słoik z przetworami, który razem zrobiliśmy, jest tylko przykładem. Po pierwsze morska woda to świetny pomysł, ale czerpana na otwartym morzu, a nie w pobliżu portu. Po drugie, taką wodę trzeba jeszcze przegotować. Po trzecie, przed odlotem opróżniłem słoik, gdyż za wiele warzył. Kupiłem jeszcze jedną porcję cytryn, aby odtworzyć przepis w domu. Domowy słoik wzbogaciłem o trawę cytrynową i imbir. Miesiąc później spotkaliśmy się z Sandrą jeszcze raz, żeby tym razem przygotować wspólnie posiłek z tych marynowanych cytryn. Tak powstał marokański tagine z kurczaka z cytrynami, na który przepis znajdziecie tutaj.

Składniki

Składniki

  • 5 – 10 cytryn ekologicznych bez wosku
  • ok. pół szklanki grubej soli morskiej
  • sok z 3 – 4 cytryn
  • 4 gałązki trawy cytrynowej
  • ok. 50 gramów świeżego imbiru w plasterkach
  • można też dodać bardziej odważne składniki: korę cynamonu, anyż, kardamon, wanilię

Wykonanie

Wykonanie:
0. Pojechać na Sycylię... 😉
1. Cytryny powinny być ekologiczne i bez wosku. Jeśli nie masz jednak do takich dostępu, wyparz swoje owoce we wrzątku i wyszoruj porządnie pod ciepłą wodą.
2. Przygotuj ciepłą, przegotowaną wodę . Cytryny ponacinaj w krzyżyki prawie do końca. Możesz je też pokroić w ćwiartki lub ósemki.
3. Ułóż cytryny na przemian z liśćmi trawy cytrynowej i imbirem. Wsyp około jednej łyżki soli morskiej na warstwę. Wlej sok z cytryny i na koniec posyp dodatkową łyżką soli. Zalej wszystko ciepłą wodą.
4. Cytryny powinny marynować się (kisić) przez minimum miesiąc. Przez pierwszy tydzień potrząsaj sloikiem, żeby rozpuścić sól. Można przygotować solankę od razu, ale regularne potrząsanie pozwala smakom lepiej się wymieszać. Dodawać do długo gotowanych potraw w stylu arabskim lub na surowo do sałatek i dań z kaszami i kus kus.
Marynowane kiszone cytryny przepis-3
Marynowane kiszone cytryny przepis-2
Marynowane kiszone cytryny przepis-6
Marynowane kiszone cytryny przepis-7
Marynowane kiszone cytryny przepis-10
Marynowane kiszone cytryny przepis-11
Marynowane kiszone cytryny przepis-12
Marynowane kiszone cytryny przepis-13
Marynowane kiszone cytryny przepis-14
Marynowane kiszone cytryny przepis-16
Marynowane kiszone cytryny przepis-15
Jeśli spodobał ci się przepis, podziel się nim ze znajomymi!

One comment on “Sycylia: Cytryny marynowane w morskiej soli”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab