powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Sycylia: Cytryny marynowane w morskiej soli

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

No i się stało. Obiecałem sobie, że ten przepis opublikuję dopiero, kiedy zjedzie ze mnie ostatni ślad wakacyjnej opalenizny. Opublikuję wtedy, kiedy dzień kończy się o 15:00. Wtedy, kiedy wino białe zamieni się w czerwone w moim kieliszku, kiedy grzyby się wysuszą, a dziką różę zaskoczą pierwsze przymrozki. Wspomnienia tej wyjątkowej sesji na Sycylii są dla mnie niczym Magdalenki dla Prusta. Czuję, że to odpowiedni moment, żeby wyciągnąć te zdjęcia i ten przepis, żeby zrobić wyłom w nieuniknionym - w zimie.
Historia przepisu na cytryny marynowane (kiszone) w soli morskiej rozpoczyna się na kilka tygodni przed naszą wrześniową podróżą. Zastanawiałem się, jak wykorzystać pobyt na Sycylii z pożytkiem dla bloga i czytelników. Już wiedziałem, że nie będę siedział całymi dniami tyłkiem na piasku. Nie wiem dlaczego, ale wpadł mi pomysł zrobienia marynowanych cytryn. Pomysł dziwny, gdyż marynowane, albo jak piszą inni, kiszone cytryny, nie należą wprost do kultury kulinarnej Włoch, a raczej są składnikiem kuchni Afryki Północnej i Indii. Wiedziałem tylko tyle, że dostanę na wyspie świetne, ekologiczne cytrusy i muszę z nich coś zrobić na bloga. Jak się później okazało, sezon na cytryny miał dopiero nastąpić, dlatego większość z nich była jeszcze zielona.
Co ciekawe, pomysł na sesję wpadł mi niczym ślepej kurze ziarno, gdyż spotkaliśmy dwie fajne dziewczyny z Gdańska, które zgodziły się nam pomóc. Cały prosty proces przygotowania pikli pokazała Sandra, którą widać na zdjęciach. Sesję zrobiliśmy podczas wspólnej wycieczki do Syrakuz. Wiedziałem, że to bardzo stare miasto o greckim rodowodzie. Nie wiedziałem tylko, że jest tam tak pięknie. Niewiele myśląc wskoczyliśmy do tej lazurowej wody, żeby się trochę zrelaksować przed sesją. Sandra weszła do morza, by nabrać morskiej wody, którą dodaliśmy do cytryn. Słoik z przetworami, który razem zrobiliśmy, jest tylko przykładem. Po pierwsze morska woda to świetny pomysł, ale czerpana na otwartym morzu, a nie w pobliżu portu. Po drugie, taką wodę trzeba jeszcze przegotować. Po trzecie, przed odlotem opróżniłem słoik, gdyż za wiele warzył. Kupiłem jeszcze jedną porcję cytryn, aby odtworzyć przepis w domu. Domowy słoik wzbogaciłem o trawę cytrynową i imbir. Miesiąc później spotkaliśmy się z Sandrą jeszcze raz, żeby tym razem przygotować wspólnie posiłek z tych marynowanych cytryn. Tak powstał marokański tagine z kurczaka z cytrynami, na który przepis znajdziecie tutaj.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
0. Pojechać na Sycylię... 😉
1. Cytryny powinny być ekologiczne i bez wosku. Jeśli nie masz jednak do takich dostępu, wyparz swoje owoce we wrzątku i wyszoruj porządnie pod ciepłą wodą.
2. Przygotuj ciepłą, przegotowaną wodę . Cytryny ponacinaj w krzyżyki prawie do końca. Możesz je też pokroić w ćwiartki lub ósemki.
3. Ułóż cytryny na przemian z liśćmi trawy cytrynowej i imbirem. Wsyp około jednej łyżki soli morskiej na warstwę. Wlej sok z cytryny i na koniec posyp dodatkową łyżką soli. Zalej wszystko ciepłą wodą.
4. Cytryny powinny marynować się (kisić) przez minimum miesiąc. Przez pierwszy tydzień potrząsaj sloikiem, żeby rozpuścić sól. Można przygotować solankę od razu, ale regularne potrząsanie pozwala smakom lepiej się wymieszać. Dodawać do długo gotowanych potraw w stylu arabskim lub na surowo do sałatek i dań z kaszami i kus kus.
Marynowane kiszone cytryny przepis-3
Marynowane kiszone cytryny przepis-2
Marynowane kiszone cytryny przepis-6
Marynowane kiszone cytryny przepis-7
Marynowane kiszone cytryny przepis-10
Marynowane kiszone cytryny przepis-11
Marynowane kiszone cytryny przepis-12
Marynowane kiszone cytryny przepis-13
Marynowane kiszone cytryny przepis-14
Marynowane kiszone cytryny przepis-16
Marynowane kiszone cytryny przepis-15
Jeśli spodobał ci się przepis, podziel się nim ze znajomymi!

One comment on “Sycylia: Cytryny marynowane w morskiej soli”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab