Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Kontekst

Tak naprawdę, szukałem pretekstu, by pokazać na zdjęciach mój piękny, marokański, ręcznie zdobiony tagine – czyli ceramiczne naczynie służące do delikatnego duszenia potraw. Tagine to też nazwa marokańskiego dania przygotowanego w tym naczyniu. Właściwie nie ma znaczenia, co będziemy w nim dusić (może poza wieprzowiną…). Może to być kurczak, indyk, wołowina, jagnięcina, a nawet po prostu warzywa. Lubię dania jednogarnkowe. Można je traktować jak magiczny kociołek, mieszając w nim różne smaki. Dodawać, odejmować, przyprawiać, redukować, kombinować…
Aby poszanować tę bogatą kulinarnie krainę, należy nasze danie odpowiednio przyprawić. Maroko to przyprawowa ziemia obiecana. Aby zacząć przygodę z tamtejszą kuchnią, z taginem, potrzebujesz kilku podstawowych smaków i aromatów. Będzie to na pewno cynamon, kumin (kmin rzymski), kurkuma, szafran, anyż, imbir, kolendra, a także częściej używane w naszych kuchniach: oliwa, czosnek, pietruszka czy chilli. Do tego dochodzą fantastyczne dodatki mięs: orzechy, migdały, oliwki, rodzynki, daktyle, marynowane cytryny. Same wspaniałości. Przed oczyma zaczyna krążyć feeria barw i produktów. Wszystko to sprawia, że kiedy po trzech godzinach otwierasz pokrywkę taginu, przenosisz się ze swoim nosem na wonny targ Maghrebu.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Mięso opłucz i wysusz papierowym ręcznikiem. Przełóż do miski. Bezpośrednio na mięso wlej oliwę i wsyp wszystkie przyprawy łącznie z solą i pieprzem. Wetrzyj dokładanie rękoma, także pod skórę. Posiekaj czosnek i imbir i także obtocz w tym mięso. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i również połącz z mięsem. Posiekaj cebulę w piórka i dodaj do miski. Posiekaj pietruszkę i kolendrę i wsyp połowę z łodyżkami. Pomieszaj wszystko, by składniki miały okazję się “zaprzyjaźnić”. Odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut.
2. Jeśli posiadasz ceramiczny tagine jak ja, jest prawdopodobieństwo, że naczynie pęknie. Dlatego pamiętaj, by wkładać go do zimnego piekarnika, ponieważ wtedy rozgrzeje się razem z piecem i nie wystąpią niepożądane naprężenia. Danie możesz przygotować również w zwykłym naczyniu żaroodpornym, najlepiej z pokrywką.
3. Na dnie tagine rozprowadź łyżkę oliwy, po czym przełóż całą zawartość miski do ceramicznego naczynia. Pokrój paprykę ramiro w krążki i dodaj. Dosyp daktyli, oliwek, ciecierzycy i migdałów. Dodaj anyż i korę cynamonu, jeśli posiadasz. Pomidory obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i ułóż na górze dania. Wszystko można dodatkowo skropić oliwą i posypać solą i pieprzem.
4. Naczynie przykryj pokrywką, włącz piekarnik na 160 stopni i od razu wstaw tagine. Zapiekaj przez ok. 2 godziny. Po czym obierz jedną pomarańczę i cytrynę i rozsyp je na górze dania, najlepiej na mięsie. Wstaw tagine z powrotem do pieca i zapiekaj jeszcze przez 30 minut.
5. W tym czasie przygotuj kuskus lub kaszę bulgur, która jest ciekawym zamiennikiem kuskusu. Podawaj z jogurtem, arabskim, płaskim chlebem, harrisą, kolendrą. Do dania świetnie sprawdza się arabski, musujący napój z daktyli. Ten widoczny na zdjęciu otrzymałem od koleżanki, która podróżowała do Dubaju.



Koniecznie spróbuj

3 comments on “Tagine z drobiem, cytrusami i migdałami”

    1. Jeśli dodatkowo święty zaopatruje się w TKMaxx to jest większe prawdopodobieństwo. Kosztował jakieś 60 zł. Leżał kilka miesięcy, ale wiedziałem, że taka okazja może się nie powtórzyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab