promocja produktowa
4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis - było 172 zł, teraz tylko 137 zł
sprawdź zamknij informację

Sezon na Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Desery / Rabarbar

Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru

Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Kontekst

Tak naprawdę, szukałem pretekstu, by pokazać na zdjęciach mój piękny, marokański, ręcznie zdobiony tagine - czyli ceramiczne naczynie służące do delikatnego duszenia potraw. Tagine to też nazwa marokańskiego dania przygotowanego w tym naczyniu. Właściwie nie ma znaczenia, co będziemy w nim dusić (może poza wieprzowiną...). Może to być kurczak, indyk, wołowina, jagnięcina, a nawet po prostu warzywa. Lubię dania jednogarnkowe. Można je traktować jak magiczny kociołek, mieszając w nim różne smaki. Dodawać, odejmować, przyprawiać, redukować, kombinować...
Aby poszanować tę bogatą kulinarnie krainę, należy nasze danie odpowiednio przyprawić. Maroko to przyprawowa ziemia obiecana. Aby zacząć przygodę z tamtejszą kuchnią, z taginem, potrzebujesz kilku podstawowych smaków i aromatów. Będzie to na pewno cynamon, kumin (kmin rzymski), kurkuma, szafran, anyż, imbir, kolendra, a także częściej używane w naszych kuchniach: oliwa, czosnek, pietruszka czy chilli. Do tego dochodzą fantastyczne dodatki mięs: orzechy, migdały, oliwki, rodzynki, daktyle, marynowane cytryny. Same wspaniałości. Przed oczyma zaczyna krążyć feeria barw i produktów. Wszystko to sprawia, że kiedy po trzech godzinach otwierasz pokrywkę taginu, przenosisz się ze swoim nosem na wonny targ Maghrebu.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Mięso opłucz i wysusz papierowym ręcznikiem. Przełóż do miski. Bezpośrednio na mięso wlej oliwę i wsyp wszystkie przyprawy łącznie z solą i pieprzem. Wetrzyj dokładanie rękoma, także pod skórę. Posiekaj czosnek i imbir i także obtocz w tym mięso. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i również połącz z mięsem. Posiekaj cebulę w piórka i dodaj do miski. Posiekaj pietruszkę i kolendrę i wsyp połowę z łodyżkami. Pomieszaj wszystko, by składniki miały okazję się "zaprzyjaźnić". Odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut.
2. Jeśli posiadasz ceramiczny tagine jak ja, jest prawdopodobieństwo, że naczynie pęknie. Dlatego pamiętaj, by wkładać go do zimnego piekarnika, ponieważ wtedy rozgrzeje się razem z piecem i nie wystąpią niepożądane naprężenia. Danie możesz przygotować również w zwykłym naczyniu żaroodpornym, najlepiej z pokrywką.
3. Na dnie tagine rozprowadź łyżkę oliwy, po czym przełóż całą zawartość miski do ceramicznego naczynia. Pokrój paprykę ramiro w krążki i dodaj. Dosyp daktyli, oliwek, ciecierzycy i migdałów. Dodaj anyż i korę cynamonu, jeśli posiadasz. Pomidory obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i ułóż na górze dania. Wszystko można dodatkowo skropić oliwą i posypać solą i pieprzem.
4. Naczynie przykryj pokrywką, włącz piekarnik na 160 stopni i od razu wstaw tagine. Zapiekaj przez ok. 2 godziny. Po czym obierz jedną pomarańczę i cytrynę i rozsyp je na górze dania, najlepiej na mięsie. Wstaw tagine z powrotem do pieca i zapiekaj jeszcze przez 30 minut.
5. W tym czasie przygotuj kuskus lub kaszę bulgur, która jest ciekawym zamiennikiem kuskusu. Podawaj z jogurtem, arabskim, płaskim chlebem, harrisą, kolendrą. Do dania świetnie sprawdza się arabski, musujący napój z daktyli. Ten widoczny na zdjęciu otrzymałem od koleżanki, która podróżowała do Dubaju.

3 comments on “Tagine z drobiem, cytrusami i migdałami”

    1. Jeśli dodatkowo święty zaopatruje się w TKMaxx to jest większe prawdopodobieństwo. Kosztował jakieś 60 zł. Leżał kilka miesięcy, ale wiedziałem, że taka okazja może się nie powtórzyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab