informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Kontekst

Tak naprawdę, szukałem pretekstu, by pokazać na zdjęciach mój piękny, marokański, ręcznie zdobiony tagine - czyli ceramiczne naczynie służące do delikatnego duszenia potraw. Tagine to też nazwa marokańskiego dania przygotowanego w tym naczyniu. Właściwie nie ma znaczenia, co będziemy w nim dusić (może poza wieprzowiną...). Może to być kurczak, indyk, wołowina, jagnięcina, a nawet po prostu warzywa. Lubię dania jednogarnkowe. Można je traktować jak magiczny kociołek, mieszając w nim różne smaki. Dodawać, odejmować, przyprawiać, redukować, kombinować...
Aby poszanować tę bogatą kulinarnie krainę, należy nasze danie odpowiednio przyprawić. Maroko to przyprawowa ziemia obiecana. Aby zacząć przygodę z tamtejszą kuchnią, z taginem, potrzebujesz kilku podstawowych smaków i aromatów. Będzie to na pewno cynamon, kumin (kmin rzymski), kurkuma, szafran, anyż, imbir, kolendra, a także częściej używane w naszych kuchniach: oliwa, czosnek, pietruszka czy chilli. Do tego dochodzą fantastyczne dodatki mięs: orzechy, migdały, oliwki, rodzynki, daktyle, marynowane cytryny. Same wspaniałości. Przed oczyma zaczyna krążyć feeria barw i produktów. Wszystko to sprawia, że kiedy po trzech godzinach otwierasz pokrywkę taginu, przenosisz się ze swoim nosem na wonny targ Maghrebu.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Mięso opłucz i wysusz papierowym ręcznikiem. Przełóż do miski. Bezpośrednio na mięso wlej oliwę i wsyp wszystkie przyprawy łącznie z solą i pieprzem. Wetrzyj dokładanie rękoma, także pod skórę. Posiekaj czosnek i imbir i także obtocz w tym mięso. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i również połącz z mięsem. Posiekaj cebulę w piórka i dodaj do miski. Posiekaj pietruszkę i kolendrę i wsyp połowę z łodyżkami. Pomieszaj wszystko, by składniki miały okazję się "zaprzyjaźnić". Odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut.
2. Jeśli posiadasz ceramiczny tagine jak ja, jest prawdopodobieństwo, że naczynie pęknie. Dlatego pamiętaj, by wkładać go do zimnego piekarnika, ponieważ wtedy rozgrzeje się razem z piecem i nie wystąpią niepożądane naprężenia. Danie możesz przygotować również w zwykłym naczyniu żaroodpornym, najlepiej z pokrywką.
3. Na dnie tagine rozprowadź łyżkę oliwy, po czym przełóż całą zawartość miski do ceramicznego naczynia. Pokrój paprykę ramiro w krążki i dodaj. Dosyp daktyli, oliwek, ciecierzycy i migdałów. Dodaj anyż i korę cynamonu, jeśli posiadasz. Pomidory obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i ułóż na górze dania. Wszystko można dodatkowo skropić oliwą i posypać solą i pieprzem.
4. Naczynie przykryj pokrywką, włącz piekarnik na 160 stopni i od razu wstaw tagine. Zapiekaj przez ok. 2 godziny. Po czym obierz jedną pomarańczę i cytrynę i rozsyp je na górze dania, najlepiej na mięsie. Wstaw tagine z powrotem do pieca i zapiekaj jeszcze przez 30 minut.
5. W tym czasie przygotuj kuskus lub kaszę bulgur, która jest ciekawym zamiennikiem kuskusu. Podawaj z jogurtem, arabskim, płaskim chlebem, harrisą, kolendrą. Do dania świetnie sprawdza się arabski, musujący napój z daktyli. Ten widoczny na zdjęciu otrzymałem od koleżanki, która podróżowała do Dubaju.

3 comments on “Tagine z drobiem, cytrusami i migdałami”

    1. Jeśli dodatkowo święty zaopatruje się w TKMaxx to jest większe prawdopodobieństwo. Kosztował jakieś 60 zł. Leżał kilka miesięcy, ale wiedziałem, że taka okazja może się nie powtórzyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab