Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Chipsy z bekonu karmelizowanego w whisky

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Są takie osoby, których spytasz, jakie słodycze lubią, odpowiedzą, że śledzie i bekon. Osobnik taki wzgardzi misternie pieczonymi babeczkami czy innymi smakołykami. Jeśli pojawi się u Ciebie na imprezie, nie panikuj. Istnieje połączenie, którym żaden twardziel nie pogardzi. Wódka i śledź oraz whisky na lodzie i chipsy z bekonu. Wykonanie ich jest, jak życie drwala, bardzo proste. Maczasz plastry przedniego boczku w rudej z miodem przez godzinę, aż nasączą się piekielną słodyczą. Później hop na patelnię. Największą atrakcją dla twardziela jest ogień. Takie prymitywne atawizmy pozostały mu z jaskiniowych czasów. Kiedy bekon zrobi się złotobrązowy, wylewasz marynatę na patelnię i podpalasz. Poczekaj aż alkohol odparuje i pozostawi na bekonie świecący, boski karmel. Możesz zrobić też sos. Ściągnij boczek na bok, wlej keczup, dodaj szczyptę chilli i podsmaż kilka minut. Gotowe!
Zobaczcie też przepis na chipsy bekononowe z czekoladą!


Składniki

Bekon

  • Bekon w plastrach: ile dusza zapragnie
  • Whisky: kilka kieliszków, w tym jeden do buzi
  • Miód: 1 łyżka, resztę zlizać









Wykonanie



Koniecznie spróbuj

25 comments on “Chipsy z bekonu karmelizowanego w whisky”

      1. Jager to łowca, łowca poluje w lesie. Za cholere nie widzę związku między butelką jaka jest na zdjęciu, a whisky. Przepraszam nie czuję korelacji. A jeżeli Ty Tomku utożsamiasz (trudny wyraz w nawiązaniu do równie trudnego “korelacja”) likier ziołowy z whisky polecam nie dodawać Coli.

        1. Chyba źle przeczytałeś tytuł 😉 bekon W WHISKY a nie Z WHISKY wiem że to jedna literka ale zawsze :< a dla autora podziękowania za Przepis który już wiem że nie da mi spać! No i wielki + za Jagera :D!

      1. Butelczyna zakupiona dosłownie godzinę wcześniej. Mogę przysiąc, że schodząc z góry wypiłem łyk na odwagę 😉

      1. Tomku specjalnie pojechałem do Piotra i Pawła i jedyne co mieli (pytałem gdzie mogłem) to bekon w kostkach. Nie masz może jakiejś paczki w domu, żeby zrobić zdjęcie jak to wygląda?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab