promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z przetworami i przepisami w specjalnej cenie
tylko 29 zł zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Zupa miso, tylko lepsza! Dwa rodzaje
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…

Chipsy z bekonu karmelizowanego w whisky

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Są takie osoby, których spytasz, jakie słodycze lubią, odpowiedzą, że śledzie i bekon. Osobnik taki wzgardzi misternie pieczonymi babeczkami czy innymi smakołykami. Jeśli pojawi się u Ciebie na imprezie, nie panikuj. Istnieje połączenie, którym żaden twardziel nie pogardzi. Wódka i śledź oraz whisky na lodzie i chipsy z bekonu. Wykonanie ich jest, jak życie drwala, bardzo proste. Maczasz plastry przedniego boczku w rudej z miodem przez godzinę, aż nasączą się piekielną słodyczą. Później hop na patelnię. Największą atrakcją dla twardziela jest ogień. Takie prymitywne atawizmy pozostały mu z jaskiniowych czasów. Kiedy bekon zrobi się złotobrązowy, wylewasz marynatę na patelnię i podpalasz. Poczekaj aż alkohol odparuje i pozostawi na bekonie świecący, boski karmel. Możesz zrobić też sos. Ściągnij boczek na bok, wlej keczup, dodaj szczyptę chilli i podsmaż kilka minut. Gotowe!
Zobaczcie też przepis na chipsy bekononowe z czekoladą!


Składniki

Bekon

  • Bekon w plastrach: ile dusza zapragnie
  • Whisky: kilka kieliszków, w tym jeden do buzi
  • Miód: 1 łyżka, resztę zlizać









Wykonanie



Koniecznie spróbuj

25 comments on “Chipsy z bekonu karmelizowanego w whisky”

      1. Jager to łowca, łowca poluje w lesie. Za cholere nie widzę związku między butelką jaka jest na zdjęciu, a whisky. Przepraszam nie czuję korelacji. A jeżeli Ty Tomku utożsamiasz (trudny wyraz w nawiązaniu do równie trudnego “korelacja”) likier ziołowy z whisky polecam nie dodawać Coli.

        1. Chyba źle przeczytałeś tytuł 😉 bekon W WHISKY a nie Z WHISKY wiem że to jedna literka ale zawsze :< a dla autora podziękowania za Przepis który już wiem że nie da mi spać! No i wielki + za Jagera :D!

      1. Butelczyna zakupiona dosłownie godzinę wcześniej. Mogę przysiąc, że schodząc z góry wypiłem łyk na odwagę 😉

      1. Tomku specjalnie pojechałem do Piotra i Pawła i jedyne co mieli (pytałem gdzie mogłem) to bekon w kostkach. Nie masz może jakiejś paczki w domu, żeby zrobić zdjęcie jak to wygląda?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab