informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Stek wołowy z gorącego kamienia

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Można jechać na wakacje i moczyć dupę w basenie. Można też uprawiać nordic walking w górach. Ja jednak wolę bardziej ekstremalne przygody. Czasami budzi się we mnie pierwotny człowiek, który ma ochotę rozpalić ogień i wrzucić coś na ruszt. Można rozpalić elektrycznego grilla na balkonie, ale można też wejść na szczyt góry, rozpalić ognisko i upiec sobie wołowego steka na rozgrzanym kamieniu.

Udało mi się to podczas ostatniej wizyty w Wałbrzychu. Pomimo niesprzyjającej pogody byłem bardzo zdeterminowany, żeby na jakąś górę wejść i zrealizować mój kulinarny pomysł. Na szczęście znalazła się dzielna ekipa, która swoim sceptycyzmem dodała mi otuchy, by pokazać, że mi się jednak uda (dzięki Julita, Monika, Piotrek, Piotrek). Kilkanaście minut jazdy od granic Wałbrzycha dotarliśmy do podnóża Gór Suchych, by po półgodzinnej drodze dotrzeć na szczyt Waligóry. Na miejscu okazało się, że jest dużo fajnych kamieni i jest też wydzielone miejsce do palenia ognisk. W sumie obawiałem się o to, że robiąc to na dziko, zestrzeli nas jakaś rakieta służby ochrony przyrody...
Zabawę rozpoczęliśmy od szukania suchych gałązek na start ogniska. Nie było to łatwe, gdyż w okolicy deszcz to częste zjawisko i wszystko było mokre. Wiedziałem jednak, że wystarczy mały ogień, żeby ognisko dalej wystartowało samo. Kiedy nazbierało się już trochę żaru, postawiłem na środku kamień i dołożyłem drewna po bokach, tak żeby dogrzać mój "ruszt". W tak zwanym międzyczasie mięso skropiłem oliwą i wtarłem w nie sól i pieprz. W takich warunkach i tak był to rarytas. Co ciekawe, mięso nie tylko idealnie się wysmażyło, ale dodatkowo uwędziło. W opinii mojej i współtowarzyszy, był to jeden z lepszych steków jaki jedliśmy. Polecam tę metodę. Trzeba sobie radzić 🙂

Zamiast tradycyjnego przepisu polecam fotostory:

 

Składniki

Wykonanie

4 comments on “Stek wołowy z gorącego kamienia”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab