informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Stek wołowy z gorącego kamienia

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Można jechać na wakacje i moczyć dupę w basenie. Można też uprawiać nordic walking w górach. Ja jednak wolę bardziej ekstremalne przygody. Czasami budzi się we mnie pierwotny człowiek, który ma ochotę rozpalić ogień i wrzucić coś na ruszt. Można rozpalić elektrycznego grilla na balkonie, ale można też wejść na szczyt góry, rozpalić ognisko i upiec sobie wołowego steka na rozgrzanym kamieniu.

Udało mi się to podczas ostatniej wizyty w Wałbrzychu. Pomimo niesprzyjającej pogody byłem bardzo zdeterminowany, żeby na jakąś górę wejść i zrealizować mój kulinarny pomysł. Na szczęście znalazła się dzielna ekipa, która swoim sceptycyzmem dodała mi otuchy, by pokazać, że mi się jednak uda (dzięki Julita, Monika, Piotrek, Piotrek). Kilkanaście minut jazdy od granic Wałbrzycha dotarliśmy do podnóża Gór Suchych, by po półgodzinnej drodze dotrzeć na szczyt Waligóry. Na miejscu okazało się, że jest dużo fajnych kamieni i jest też wydzielone miejsce do palenia ognisk. W sumie obawiałem się o to, że robiąc to na dziko, zestrzeli nas jakaś rakieta służby ochrony przyrody...
Zabawę rozpoczęliśmy od szukania suchych gałązek na start ogniska. Nie było to łatwe, gdyż w okolicy deszcz to częste zjawisko i wszystko było mokre. Wiedziałem jednak, że wystarczy mały ogień, żeby ognisko dalej wystartowało samo. Kiedy nazbierało się już trochę żaru, postawiłem na środku kamień i dołożyłem drewna po bokach, tak żeby dogrzać mój "ruszt". W tak zwanym międzyczasie mięso skropiłem oliwą i wtarłem w nie sól i pieprz. W takich warunkach i tak był to rarytas. Co ciekawe, mięso nie tylko idealnie się wysmażyło, ale dodatkowo uwędziło. W opinii mojej i współtowarzyszy, był to jeden z lepszych steków jaki jedliśmy. Polecam tę metodę. Trzeba sobie radzić 🙂

Zamiast tradycyjnego przepisu polecam fotostory:

 

Składniki

Wykonanie

4 comments on “Stek wołowy z gorącego kamienia”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab