promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Przepis na prosty domowy makaron

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Przepis na idealne ciasto na pizze - zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!
Jak każdy facet jestem gadżeciarzem. Nie stać mnie jeszcze na zbędna elektronikę czy samochody, więc inwestuję w kuchnie. Pisałem przed świętami 2013, o tym co każdy fan gotowania chciałby dostać jako prezent. Znalazła się tam maszynka do makaronu (pasta machine). Cudo to kosztowało tam ponad 3 paczki. Nawet zdrowy na umyśle, nie kupiłbym sobie gadżetu do kuchni za taka kasę. Kiedy więc zobaczyłem to urządzenie w TK Maxx (a było ostatnie na półce) w cenie 79 zł, nawet sekundę nie zastanawiałem się nad zakupem. Wyszarpałem z regału i rozglądałem się, czy ktoś nie czyha na moje życie. Na szczęście cały i zdrowy odszedłem od kasy. Lubię sam sobie robić prezenty. Wiedziałem, że ta maszynka będzie moim nowym przyjacielem. Makaron zamierzam jeść coraz rzadziej, więc będzie pretekst, by z tego prostego dania zrobić prawdziwe święto.
Maszynka rzeczywiście świetnie się sprawdza. Wydaje się nie do zdarcia. Niestety, nie pamiętam jakiej jest marki, bo karton wyrzuciłem, ale na pewno jest hand made z Włoch. Poniżej przytoczę prosty przepis na makaron z wykorzystaniem mąki z pszenicy durum (semolina) z jajkami. Jest to najprostszy przepis na świecie, a z pomocą rolek za każdym razem makaron się uda. Z pierwszej produkcji zrobiłem dla gości prosty sos pomodoro fresco i carbonara z czarną truflą. Wrażenia boskie. Nie żebym się przechwalał. Jeśli goście to czytają, niech potwierdzą 😉


Składniki

Makaron

  • Semolina drobna (mąka z pszenicy durum): 200 gram + do podsypywania
  • Mąka pszenna typu 500: 200 gramów
  • Jajka: 4 sztuki
  • Oliwa: 2 łyżki
  • Sól morska: pół łyżeczki









Wykonanie

  1. W misce połącz oba rodzaje mąki i sól. Jeśli chcesz zrobić kolorowy makaron dodaj ok 1/10 barwnika i bardzo dokładnie wymieszaj z mąką. Bardzo dokładnie. Wbij jajka i wlej oliwę. Rozrób wszystko widelcem lub zrób ciasto za pomocą miksera.
  2. Jeśli robisz ciasto ręcznie to po etapie mieszania widelcem ugniataj je ręką w misce, aż do uzyskania zwartej, acz chropowatej kulki. Taką kulkę przełóż na stolnicę (ewentualnie po prostu stół) i ugniataj rozciągając ciasto, aż do uzyskania gładkiej kulki. Przekrój na pół i zawiń do folię spożywczą. Jak mówią znawcy, gluten zawarty w mące musi się aktywować, dlatego trzeba zostawić ciasto na jakieś 30 minut.
  3. Przygotuj maszynkę. Przykręć ja do stołu. Ciasto wstępnie rozwałkuj do grubości jakiś 0,5 cm. Maszynkę ustaw na największej szparze. Przekręć tak ciasto, po czym złóż na pół i zrób to jeszcze kilkukrotnie. Następnie za każdym razem zmniejszaj otwór. Pamiętaj, by obficie podsypywać ciasto semoliną, bo inaczej się sklei. Ciatsto, które wydobywa się spod maszyny składaj co jakieś 20 cm, by nie uszkodziło się na stolnicy.
  4. Ciasto rozwałkowane do odpowiedniej grubości (u mnie przedostanie ustawienie) możesz albo pokroić na płaty do lasagne, albo przepuścić przez odpowiedni rozmiar noży (ja zrobiłem połowę spaghetti, a połowę tagiatelle). Paski przycinaj co 30-40 cm nożyczkami. Posyp semoliną i układaj koszyczki.
  5. Makaron można gotować na świeżo lub ususzyć. Świeży można przechowywać kilka dni w lodówce.


Koniecznie spróbuj

26 comments on “Przepis na prosty domowy makaron”

      1. hmm lightbox sam z siebie nie mógł psuć szablonu bo tworzy się zwykły div, który ma z-index wyższy niż reszta - ale coś na pewno znajdziesz - ew. nie linkuj zdjęć do zdjęc i po kłopocie 🙂 i tak są wystarczająco duże

  1. tez mam ta maszynke tylko ja jeszcze oprocz korbki mam silniczek,swietnie sie sprawdza tez do walkowania ciasta na pierogi:) pozdrawiam

    1. Moja kosztowała 50 zl. Korzystam kilka razy do roku więc mi wystarczy na korbkę. Pracowałem też na KitchenAid z przystawką. To jest dopiero wygoda! Uwielbiam ciasto z maszynki, jest takie elastyczne i mocne. Do Ravioli ostatnio wykorzystałem.

          1. Dokładnie :/ Od dawna nawiedzam mojego Tk Maxxa w Łodzi i ostatnio też będąc w Warszawie - zajrzałam i ani jednej maszynki do makaronu. Coś trafić nie mogę :/ A jesteś zadowolony ze swojej ?

          2. Raczej tak. Używałem jej 5 razy jak do tej pory. Wiedziałem, że nie będę częściej, więc nie chciałem jakiej s drogiej. Przy takim użytkowaniu nie przeszkadza mi ręczna korbka. Technicznie jest ok. Wałkuje równe placki, a jakie ravioli wychodzą....

  2. Gdzeciara to ja jestem a ze maz lubi jesc szarpnal mi sie na orginalna wloska Marcato Atlas Classic maszynke do makaronu z wymienna przystawka do ravioli. Maszynka jest stabilna z mozliwoscia dokrecania do stolu lub .... uwaga dokupienia (zamiast korbki) silniczka. Slilniczka nie chce ale marzy mi sie stojak do suszenia makaronu oraz przystawki na inne grubosci makaronu. Ech chyba bede musiala napisac do Mikolaja. Pozdrawiam Aleksandta

  3. Coś tu jest nie tak 😉 Jeśli semolina to co na zdjęciu robi nasza tortowa? Ciasta nie trzeba wstępnie rozwałkowywać, maszynka sobie poradzi. Przy jedynie słusznych proporcjach - 100g mąki na 1 jajko (a tylko takie są właściwe i dam się za to usmażyć na patelni grillowej), ciasto NIE MA PRAWA się kleić więc nijak podsypywać nie trzeba (no, chyba, że jajka były strusie). I, zdecydowanie sugeruję spróbować z mieszanką 50/50 semolina i kaszka makaronowa (tak, jest coś takiego - trzeba poszukać źródła w necie).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab