informacja
Nowy przepis: Jak smażyć frytki? Zobacz test odmian ziemniaków i technik smażenia
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…

Przepis na prosty domowy makaron

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Przepis na idealne ciasto na pizze - zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!
Jak każdy facet jestem gadżeciarzem. Nie stać mnie jeszcze na zbędna elektronikę czy samochody, więc inwestuję w kuchnie. Pisałem przed świętami 2013, o tym co każdy fan gotowania chciałby dostać jako prezent. Znalazła się tam maszynka do makaronu (pasta machine). Cudo to kosztowało tam ponad 3 paczki. Nawet zdrowy na umyśle, nie kupiłbym sobie gadżetu do kuchni za taka kasę. Kiedy więc zobaczyłem to urządzenie w TK Maxx (a było ostatnie na półce) w cenie 79 zł, nawet sekundę nie zastanawiałem się nad zakupem. Wyszarpałem z regału i rozglądałem się, czy ktoś nie czyha na moje życie. Na szczęście cały i zdrowy odszedłem od kasy. Lubię sam sobie robić prezenty. Wiedziałem, że ta maszynka będzie moim nowym przyjacielem. Makaron zamierzam jeść coraz rzadziej, więc będzie pretekst, by z tego prostego dania zrobić prawdziwe święto.
Maszynka rzeczywiście świetnie się sprawdza. Wydaje się nie do zdarcia. Niestety, nie pamiętam jakiej jest marki, bo karton wyrzuciłem, ale na pewno jest hand made z Włoch. Poniżej przytoczę prosty przepis na makaron z wykorzystaniem mąki z pszenicy durum (semolina) z jajkami. Jest to najprostszy przepis na świecie, a z pomocą rolek za każdym razem makaron się uda. Z pierwszej produkcji zrobiłem dla gości prosty sos pomodoro fresco i carbonara z czarną truflą. Wrażenia boskie. Nie żebym się przechwalał. Jeśli goście to czytają, niech potwierdzą 😉

Składniki

Makaron

  • Semolina drobna (mąka z pszenicy durum): 200 gram + do podsypywania
  • Mąka pszenna typu 500: 200 gramów
  • Jajka: 4 sztuki
  • Oliwa: 2 łyżki
  • Sól morska: pół łyżeczki

Wykonanie

  1. W misce połącz oba rodzaje mąki i sól. Jeśli chcesz zrobić kolorowy makaron dodaj ok 1/10 barwnika i bardzo dokładnie wymieszaj z mąką. Bardzo dokładnie. Wbij jajka i wlej oliwę. Rozrób wszystko widelcem lub zrób ciasto za pomocą miksera.
  2. Jeśli robisz ciasto ręcznie to po etapie mieszania widelcem ugniataj je ręką w misce, aż do uzyskania zwartej, acz chropowatej kulki. Taką kulkę przełóż na stolnicę (ewentualnie po prostu stół) i ugniataj rozciągając ciasto, aż do uzyskania gładkiej kulki. Przekrój na pół i zawiń do folię spożywczą. Jak mówią znawcy, gluten zawarty w mące musi się aktywować, dlatego trzeba zostawić ciasto na jakieś 30 minut.
  3. Przygotuj maszynkę. Przykręć ja do stołu. Ciasto wstępnie rozwałkuj do grubości jakiś 0,5 cm. Maszynkę ustaw na największej szparze. Przekręć tak ciasto, po czym złóż na pół i zrób to jeszcze kilkukrotnie. Następnie za każdym razem zmniejszaj otwór. Pamiętaj, by obficie podsypywać ciasto semoliną, bo inaczej się sklei. Ciatsto, które wydobywa się spod maszyny składaj co jakieś 20 cm, by nie uszkodziło się na stolnicy.
  4. Ciasto rozwałkowane do odpowiedniej grubości (u mnie przedostanie ustawienie) możesz albo pokroić na płaty do lasagne, albo przepuścić przez odpowiedni rozmiar noży (ja zrobiłem połowę spaghetti, a połowę tagiatelle). Paski przycinaj co 30-40 cm nożyczkami. Posyp semoliną i układaj koszyczki.
  5. Makaron można gotować na świeżo lub ususzyć. Świeży można przechowywać kilka dni w lodówce.

26 comments on “Przepis na prosty domowy makaron”

      1. hmm lightbox sam z siebie nie mógł psuć szablonu bo tworzy się zwykły div, który ma z-index wyższy niż reszta - ale coś na pewno znajdziesz - ew. nie linkuj zdjęć do zdjęc i po kłopocie 🙂 i tak są wystarczająco duże

  1. tez mam ta maszynke tylko ja jeszcze oprocz korbki mam silniczek,swietnie sie sprawdza tez do walkowania ciasta na pierogi:) pozdrawiam

    1. Moja kosztowała 50 zl. Korzystam kilka razy do roku więc mi wystarczy na korbkę. Pracowałem też na KitchenAid z przystawką. To jest dopiero wygoda! Uwielbiam ciasto z maszynki, jest takie elastyczne i mocne. Do Ravioli ostatnio wykorzystałem.

          1. Dokładnie :/ Od dawna nawiedzam mojego Tk Maxxa w Łodzi i ostatnio też będąc w Warszawie - zajrzałam i ani jednej maszynki do makaronu. Coś trafić nie mogę :/ A jesteś zadowolony ze swojej ?

          2. Raczej tak. Używałem jej 5 razy jak do tej pory. Wiedziałem, że nie będę częściej, więc nie chciałem jakiej s drogiej. Przy takim użytkowaniu nie przeszkadza mi ręczna korbka. Technicznie jest ok. Wałkuje równe placki, a jakie ravioli wychodzą....

  2. Gdzeciara to ja jestem a ze maz lubi jesc szarpnal mi sie na orginalna wloska Marcato Atlas Classic maszynke do makaronu z wymienna przystawka do ravioli. Maszynka jest stabilna z mozliwoscia dokrecania do stolu lub .... uwaga dokupienia (zamiast korbki) silniczka. Slilniczka nie chce ale marzy mi sie stojak do suszenia makaronu oraz przystawki na inne grubosci makaronu. Ech chyba bede musiala napisac do Mikolaja. Pozdrawiam Aleksandta

  3. Coś tu jest nie tak 😉 Jeśli semolina to co na zdjęciu robi nasza tortowa? Ciasta nie trzeba wstępnie rozwałkowywać, maszynka sobie poradzi. Przy jedynie słusznych proporcjach - 100g mąki na 1 jajko (a tylko takie są właściwe i dam się za to usmażyć na patelni grillowej), ciasto NIE MA PRAWA się kleić więc nijak podsypywać nie trzeba (no, chyba, że jajka były strusie). I, zdecydowanie sugeruję spróbować z mieszanką 50/50 semolina i kaszka makaronowa (tak, jest coś takiego - trzeba poszukać źródła w necie).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab