promocja produktowa
Zestaw specjalny - 4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis!
sprawdź zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na tajską mrożoną herbatę
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Przepis na prosty domowy makaron

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Przepis na idealne ciasto na pizze - zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!
Jak każdy facet jestem gadżeciarzem. Nie stać mnie jeszcze na zbędna elektronikę czy samochody, więc inwestuję w kuchnie. Pisałem przed świętami 2013, o tym co każdy fan gotowania chciałby dostać jako prezent. Znalazła się tam maszynka do makaronu (pasta machine). Cudo to kosztowało tam ponad 3 paczki. Nawet zdrowy na umyśle, nie kupiłbym sobie gadżetu do kuchni za taka kasę. Kiedy więc zobaczyłem to urządzenie w TK Maxx (a było ostatnie na półce) w cenie 79 zł, nawet sekundę nie zastanawiałem się nad zakupem. Wyszarpałem z regału i rozglądałem się, czy ktoś nie czyha na moje życie. Na szczęście cały i zdrowy odszedłem od kasy. Lubię sam sobie robić prezenty. Wiedziałem, że ta maszynka będzie moim nowym przyjacielem. Makaron zamierzam jeść coraz rzadziej, więc będzie pretekst, by z tego prostego dania zrobić prawdziwe święto.
Maszynka rzeczywiście świetnie się sprawdza. Wydaje się nie do zdarcia. Niestety, nie pamiętam jakiej jest marki, bo karton wyrzuciłem, ale na pewno jest hand made z Włoch. Poniżej przytoczę prosty przepis na makaron z wykorzystaniem mąki z pszenicy durum (semolina) z jajkami. Jest to najprostszy przepis na świecie, a z pomocą rolek za każdym razem makaron się uda. Z pierwszej produkcji zrobiłem dla gości prosty sos pomodoro fresco i carbonara z czarną truflą. Wrażenia boskie. Nie żebym się przechwalał. Jeśli goście to czytają, niech potwierdzą 😉

Składniki

Makaron

  • Semolina drobna (mąka z pszenicy durum): 200 gram + do podsypywania
  • Mąka pszenna typu 500: 200 gramów
  • Jajka: 4 sztuki
  • Oliwa: 2 łyżki
  • Sól morska: pół łyżeczki

Wykonanie

  1. W misce połącz oba rodzaje mąki i sól. Jeśli chcesz zrobić kolorowy makaron dodaj ok 1/10 barwnika i bardzo dokładnie wymieszaj z mąką. Bardzo dokładnie. Wbij jajka i wlej oliwę. Rozrób wszystko widelcem lub zrób ciasto za pomocą miksera.
  2. Jeśli robisz ciasto ręcznie to po etapie mieszania widelcem ugniataj je ręką w misce, aż do uzyskania zwartej, acz chropowatej kulki. Taką kulkę przełóż na stolnicę (ewentualnie po prostu stół) i ugniataj rozciągając ciasto, aż do uzyskania gładkiej kulki. Przekrój na pół i zawiń do folię spożywczą. Jak mówią znawcy, gluten zawarty w mące musi się aktywować, dlatego trzeba zostawić ciasto na jakieś 30 minut.
  3. Przygotuj maszynkę. Przykręć ja do stołu. Ciasto wstępnie rozwałkuj do grubości jakiś 0,5 cm. Maszynkę ustaw na największej szparze. Przekręć tak ciasto, po czym złóż na pół i zrób to jeszcze kilkukrotnie. Następnie za każdym razem zmniejszaj otwór. Pamiętaj, by obficie podsypywać ciasto semoliną, bo inaczej się sklei. Ciatsto, które wydobywa się spod maszyny składaj co jakieś 20 cm, by nie uszkodziło się na stolnicy.
  4. Ciasto rozwałkowane do odpowiedniej grubości (u mnie przedostanie ustawienie) możesz albo pokroić na płaty do lasagne, albo przepuścić przez odpowiedni rozmiar noży (ja zrobiłem połowę spaghetti, a połowę tagiatelle). Paski przycinaj co 30-40 cm nożyczkami. Posyp semoliną i układaj koszyczki.
  5. Makaron można gotować na świeżo lub ususzyć. Świeży można przechowywać kilka dni w lodówce.

26 comments on “Przepis na prosty domowy makaron”

      1. hmm lightbox sam z siebie nie mógł psuć szablonu bo tworzy się zwykły div, który ma z-index wyższy niż reszta - ale coś na pewno znajdziesz - ew. nie linkuj zdjęć do zdjęc i po kłopocie 🙂 i tak są wystarczająco duże

  1. tez mam ta maszynke tylko ja jeszcze oprocz korbki mam silniczek,swietnie sie sprawdza tez do walkowania ciasta na pierogi:) pozdrawiam

    1. Moja kosztowała 50 zl. Korzystam kilka razy do roku więc mi wystarczy na korbkę. Pracowałem też na KitchenAid z przystawką. To jest dopiero wygoda! Uwielbiam ciasto z maszynki, jest takie elastyczne i mocne. Do Ravioli ostatnio wykorzystałem.

          1. Dokładnie :/ Od dawna nawiedzam mojego Tk Maxxa w Łodzi i ostatnio też będąc w Warszawie - zajrzałam i ani jednej maszynki do makaronu. Coś trafić nie mogę :/ A jesteś zadowolony ze swojej ?

          2. Raczej tak. Używałem jej 5 razy jak do tej pory. Wiedziałem, że nie będę częściej, więc nie chciałem jakiej s drogiej. Przy takim użytkowaniu nie przeszkadza mi ręczna korbka. Technicznie jest ok. Wałkuje równe placki, a jakie ravioli wychodzą....

  2. Gdzeciara to ja jestem a ze maz lubi jesc szarpnal mi sie na orginalna wloska Marcato Atlas Classic maszynke do makaronu z wymienna przystawka do ravioli. Maszynka jest stabilna z mozliwoscia dokrecania do stolu lub .... uwaga dokupienia (zamiast korbki) silniczka. Slilniczka nie chce ale marzy mi sie stojak do suszenia makaronu oraz przystawki na inne grubosci makaronu. Ech chyba bede musiala napisac do Mikolaja. Pozdrawiam Aleksandta

  3. Coś tu jest nie tak 😉 Jeśli semolina to co na zdjęciu robi nasza tortowa? Ciasta nie trzeba wstępnie rozwałkowywać, maszynka sobie poradzi. Przy jedynie słusznych proporcjach - 100g mąki na 1 jajko (a tylko takie są właściwe i dam się za to usmażyć na patelni grillowej), ciasto NIE MA PRAWA się kleić więc nijak podsypywać nie trzeba (no, chyba, że jajka były strusie). I, zdecydowanie sugeruję spróbować z mieszanką 50/50 semolina i kaszka makaronowa (tak, jest coś takiego - trzeba poszukać źródła w necie).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab