informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Bazowy przepis na chrupiące podpłomyki (z kwiatami cukinii i kurkami)

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
4 podpłomyki
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Trzeba to sobie od razu jasno powiedzieć, że podpłomyk nie jest pizzą i nie dodaje się do niego drożdży. Jednak, co ciekawe, odpowiednio upieczone ciasto rośnie, zupełnie jak chlebek pita, ponieważ tworzą się pod wpływem temperatury kieszenie powietrzne. Polecam podpłomyki piec na kamieniu do pizzy, żeliwnej patelni lub bezpośrednio na rozgrzanej blaszce.

Mój przepis powstał w lecie, więc miałem dostęp do kwiatów cukinii i kurek, ale nie sugerujcie się tym, jeśli czytacie ten przepis w innej porze roku. Ciasto i sos powinny pozostać takie same, a to co dodasz na górę to jest już kwestia twojej fantazji.

Zapraszam też do obejrzenia filmu, gdzie krok po kroku, dosyć dokładnie pokazuję cały proces.

Składniki

Ciasto na 4 podpłomyki

  • 400 g mąki pszennej 500
  • 50 g mąki pszennej 2000
  • 130 ml wody
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 30 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • łyżeczka soli (10 g)
  • łyżeczka cukru

Sos

  • 200 ml śmietany 18%
  • 50 g startego, twardego sera, np. pecorino lub dziugas
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie gałka muszkatołowa, tymianek, etc.

Dodatki

Do jednego podpłomyka użyłem cukinii, kwiatów cukinii oraz porostu - solanki, do drugiego użyłem kurek, szczypioru i szałwii.

Wykonanie

Ciasto:
Połącz mąki ze sobą, dodaj soli i cukru i wymieszaj. Połącz jogurt z wodą, wymieszaj i dodaj do mąki. Dodaj oleju i wymieszaj wstępnie łyżką lub widelcem. Następnie wyrabiaj chwilę dłonią do momentu połączenia mąki z płynami. Utwórz kulę i przykryj folią. Odczekaj 30 minut. Wyciągnij ciasto na stolnicę i ugniataj 5-10 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykryj folią i odczekaj kolejne 30 minut. Podziel ciasto na 4 części i z każdej utwórz kulkę wtłaczając ciasto pod spód (patrz film). Przykryj kulki ciasta folią. Odczekaj 10 minut. Rozwałkuj ciasto cienko. Placek powinien mieć ok. 30 cm średnicy.

Sos:
Połącz śmietanę z jajkiem, startym serem i przyprawami.

Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik z blaszką do 230 stopni. Wyciągnij blaszkę i połóż na rozgrzanej powierzchni ciasto. Posmaruj kilkoma łyżkami sosu i ułóż ulubione dodatki. Piecz przez ok. 10 minut.

Polecam piec podpłomyki na kamieniu do pizzy, żeliwnej patelni lub bezpośrednio na rozgrzanej blaszce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab