Mój przepis powstał w lecie, więc miałem dostęp do kwiatów cukinii i kurek, ale nie sugerujcie się tym, jeśli czytacie ten przepis w innej porze roku. Ciasto i sos powinny pozostać takie same, a to co dodasz na górę to jest już kwestia twojej fantazji.
Zapraszam też do obejrzenia filmu, gdzie krok po kroku, dosyć dokładnie pokazuję cały proces.
Ciasto:
Połącz mąki ze sobą, dodaj soli i cukru i wymieszaj. Połącz jogurt z wodą, wymieszaj i dodaj do mąki. Dodaj oleju i wymieszaj wstępnie łyżką lub widelcem. Następnie wyrabiaj chwilę dłonią do momentu połączenia mąki z płynami. Utwórz kulę i przykryj folią. Odczekaj 30 minut. Wyciągnij ciasto na stolnicę i ugniataj 5-10 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykryj folią i odczekaj kolejne 30 minut. Podziel ciasto na 4 części i z każdej utwórz kulkę wtłaczając ciasto pod spód (patrz film). Przykryj kulki ciasta folią. Odczekaj 10 minut. Rozwałkuj ciasto cienko. Placek powinien mieć ok. 30 cm średnicy.
Sos:
Połącz śmietanę z jajkiem, startym serem i przyprawami.
Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik z blaszką do 230 stopni. Wyciągnij blaszkę i połóż na rozgrzanej powierzchni ciasto. Posmaruj kilkoma łyżkami sosu i ułóż ulubione dodatki. Piecz przez ok. 10 minut.