Bazowy przepis na chrupiące podpłomyki (z kwiatami cukinii i kurkami)

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
4 podpłomyki
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Trzeba to sobie od razu jasno powiedzieć, że podpłomyk nie jest pizzą i nie dodaje się do niego drożdży. Jednak, co ciekawe, odpowiednio upieczone ciasto rośnie, zupełnie jak chlebek pita, ponieważ tworzą się pod wpływem temperatury kieszenie powietrzne. Polecam podpłomyki piec na kamieniu do pizzy, żeliwnej patelni lub bezpośrednio na rozgrzanej blaszce.

Mój przepis powstał w lecie, więc miałem dostęp do kwiatów cukinii i kurek, ale nie sugerujcie się tym, jeśli czytacie ten przepis w innej porze roku. Ciasto i sos powinny pozostać takie same, a to co dodasz na górę to jest już kwestia twojej fantazji.

Zapraszam też do obejrzenia filmu, gdzie krok po kroku, dosyć dokładnie pokazuję cały proces.


Składniki

Ciasto na 4 podpłomyki

  • 400 g mąki pszennej 500
  • 50 g mąki pszennej 2000
  • 130 ml wody
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 30 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • łyżeczka soli (10 g)
  • łyżeczka cukru

Sos

  • 200 ml śmietany 18%
  • 50 g startego, twardego sera, np. pecorino lub dziugas
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie gałka muszkatołowa, tymianek, etc.

Dodatki

Do jednego podpłomyka użyłem cukinii, kwiatów cukinii oraz porostu - solanki, do drugiego użyłem kurek, szczypioru i szałwii.





Wykonanie

Ciasto:
Połącz mąki ze sobą, dodaj soli i cukru i wymieszaj. Połącz jogurt z wodą, wymieszaj i dodaj do mąki. Dodaj oleju i wymieszaj wstępnie łyżką lub widelcem. Następnie wyrabiaj chwilę dłonią do momentu połączenia mąki z płynami. Utwórz kulę i przykryj folią. Odczekaj 30 minut. Wyciągnij ciasto na stolnicę i ugniataj 5-10 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykryj folią i odczekaj kolejne 30 minut. Podziel ciasto na 4 części i z każdej utwórz kulkę wtłaczając ciasto pod spód (patrz film). Przykryj kulki ciasta folią. Odczekaj 10 minut. Rozwałkuj ciasto cienko. Placek powinien mieć ok. 30 cm średnicy.

Sos:
Połącz śmietanę z jajkiem, startym serem i przyprawami.

Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik z blaszką do 230 stopni. Wyciągnij blaszkę i połóż na rozgrzanej powierzchni ciasto. Posmaruj kilkoma łyżkami sosu i ułóż ulubione dodatki. Piecz przez ok. 10 minut.


Polecam piec podpłomyki na kamieniu do pizzy, żeliwnej patelni lub bezpośrednio na rozgrzanej blaszce.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab