powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Kontekst

Tatar to właściwie jedna z niewielu perwersyjnych przyjemności kulinarnych Polaków. W sensie ogólnym. Jakkolwiek dziwne może wydawać się jedzenie surowego mięsa, jest to dosyć powszechne na świecie. Dajmy na to ryby czy owoce morza. Najlepiej smakują w ekstremalnie świeżej postaci, czyli jeszcze żyjące. Nikt nie każe ci jeść żywej krowy, ale zjedzenie świeżej polędwicy wołowej równa się z duchowym, rytualnym przeżyciem. Rytuał ten potęguje sposób spożywania tatara. Niepisana zasada stanowi, by surowiznę popić wysokoprocentowym trunkiem. Oczywiście, żeby ubić ewentualne bakterie czyhające w wołowinie. Nie będę zasady tej obalał, bo sam jej hołduję, dlatego do tatara zalecam mocno zakropić. W tym tkwi magia i rytuał spożywania tatara.
Czym różni się mój tatar od pozostałych? Sprawdźcie!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Surową polędwicę pokrój na cienkie paski. Jeśli masz blender, posiekaj w nim drobno mięso. Jeśli nie masz blendera, posiekaj ostrym nożem najdrobniej jak się da. W zupełnej ostateczności mięso zmiel w młynku do mięsa..
2. Mięso posól, popieprz, dodaj sok i skórkę z cytryny. Dodaj oliwę i pomieszaj ręką. Spróbuj i dopraw do smaku.
3. Posiekaj wszystkie dodatki, poza kiełkami.
4. Jajka sparz we wrzątku do pól minuty.
5. Wszystkie składniki układaj w szklance (lub ringu) warstwami przekładając mięsem.
6. Są 2 warianty. Możesz dodać żółtko w szklance i goście będą mieszali danie w naczyniu, albo odwróć szklankę na talerz do góry nogami, robiąc wgłębienie w mięsie i dodając żółtko.
7. Możesz zostawić na stole resztę dodatków tak, by każdy mógł przyprawić według własnego uznania.
8. Koniecznie popij tatara wódką lub innym mocnym alkoholem.
Wołowina duszona w porterze
Tatar wołowy z kiełkami słonecznika 2Tatar wołowy z kiełkami słonecznika 1 Tatar wołowy z kiełkami słonecznika 4 Tatar wołowy z kiełkami słonecznika 3

9 comments on “Tatar w szklance z kiełkami słonecznika”

    1. Hej! Jajko nie jest obligatoryjne. Kilka dni temu nie miałem jajek, ale dodałęm starty chrzan i było przepysznie. Tylko wódki brak...

    1. Daje radę widelcem. Kilka ruchów. Można zjeść ze szklanki lub przełożyć na talerz. Takie podanie ma głownie funkcję estetyczną jednak.

  1. Świetna propozycja, fajny pomysł na przystawkę i podane w nowoczesny sposób, ja jednak podaję bardziej klasycznego tatara, ale z dodatkiem wyrazistej musztardy oraz suszonej papryki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab