informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Kontekst

Tatar to właściwie jedna z niewielu perwersyjnych przyjemności kulinarnych Polaków. W sensie ogólnym. Jakkolwiek dziwne może wydawać się jedzenie surowego mięsa, jest to dosyć powszechne na świecie. Dajmy na to ryby czy owoce morza. Najlepiej smakują w ekstremalnie świeżej postaci, czyli jeszcze żyjące. Nikt nie każe ci jeść żywej krowy, ale zjedzenie świeżej polędwicy wołowej równa się z duchowym, rytualnym przeżyciem. Rytuał ten potęguje sposób spożywania tatara. Niepisana zasada stanowi, by surowiznę popić wysokoprocentowym trunkiem. Oczywiście, żeby ubić ewentualne bakterie czyhające w wołowinie. Nie będę zasady tej obalał, bo sam jej hołduję, dlatego do tatara zalecam mocno zakropić. W tym tkwi magia i rytuał spożywania tatara.
Czym różni się mój tatar od pozostałych? Sprawdźcie!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Surową polędwicę pokrój na cienkie paski. Jeśli masz blender, posiekaj w nim drobno mięso. Jeśli nie masz blendera, posiekaj ostrym nożem najdrobniej jak się da. W zupełnej ostateczności mięso zmiel w młynku do mięsa..
2. Mięso posól, popieprz, dodaj sok i skórkę z cytryny. Dodaj oliwę i pomieszaj ręką. Spróbuj i dopraw do smaku.
3. Posiekaj wszystkie dodatki, poza kiełkami.
4. Jajka sparz we wrzątku do pól minuty.
5. Wszystkie składniki układaj w szklance (lub ringu) warstwami przekładając mięsem.
6. Są 2 warianty. Możesz dodać żółtko w szklance i goście będą mieszali danie w naczyniu, albo odwróć szklankę na talerz do góry nogami, robiąc wgłębienie w mięsie i dodając żółtko.
7. Możesz zostawić na stole resztę dodatków tak, by każdy mógł przyprawić według własnego uznania.
8. Koniecznie popij tatara wódką lub innym mocnym alkoholem.
Wołowina duszona w porterze
Tatar wołowy z kiełkami słonecznika 2Tatar wołowy z kiełkami słonecznika 1 Tatar wołowy z kiełkami słonecznika 4 Tatar wołowy z kiełkami słonecznika 3

9 comments on “Tatar w szklance z kiełkami słonecznika”

    1. Hej! Jajko nie jest obligatoryjne. Kilka dni temu nie miałem jajek, ale dodałęm starty chrzan i było przepysznie. Tylko wódki brak...

    1. Daje radę widelcem. Kilka ruchów. Można zjeść ze szklanki lub przełożyć na talerz. Takie podanie ma głownie funkcję estetyczną jednak.

  1. Świetna propozycja, fajny pomysł na przystawkę i podane w nowoczesny sposób, ja jednak podaję bardziej klasycznego tatara, ale z dodatkiem wyrazistej musztardy oraz suszonej papryki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab