Mega jagodzianki z kruszonką

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
15
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Kiedy w lipcu zupełnie znikąd pojawiają się jagody masa znawców i foodies biega po mieście donosząc, gdzie spożyć najlepsze bułki drożdżowe z jagodami w mieście. Dowiedzieć się możecie, że ilu znawców, tyle polecanych miejsc. Postanowiłem skończyć z tym procederem i zamknąć raz na zawsze usta jagodowym bułkożercom. Zrobiłem przepis na najlepsze jagodzianki. Wystarczy przeczytać tekst poniżej, kupić produkty i upiec samemu. Mówisz, że nie chcesz lub nie potrafisz piec? Ja mówię ci, że musisz wyjść spoza strefy bezglutenowego komfortu, podwinąć rękawy, stopić masło, ugnieść ciasto i wymieszać jagody z cukrem. Jeśli to cię przeraża, znajdź miłą osobę, która zrobi to za ciebie.

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z glutenu mógłbyś nadmuchać balona. Jagód w bułce jest tak dużo jak zawsze chcieliście, ale wasza cukiernia oszczędzała. Dodatkowo jagody muskam delikatnie cynamonem. Cynamon jest też magicznym składnikiem razem z odrobiną soli mojej kruszonki, której jest tak dużo, że na bank upaskudzisz moją jagodzianką siebie i swoich bliskich.
Jagodzianki najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe wyjęte z pieca. Nie ufaj ludziom, którzy mówią, że nie można jeść ciepłych jagodzianek. To smutni ludzie, którzy chcą pozbawić bliźnich chwil przyjemności, albo próbują zjeść więcej jagodzianek od ciebie, kiedy stracisz czujność.

 


Składniki

Ciasto

  • 550 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów świeżych drożdży lub saszetka suchych
  • 200 ml płynnej śmietany kremówki
  • 100 ml wody
  • 1 jajko + 1 do posmarowania bułek
  • 50 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • pół łyżeczki soli

Jagodowy wsad

  • 500 gramów jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Kruszonka

  • 100 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki soli





Wykonanie

  1. Ciasto na jagodzianki można zrobić w robocie lub ręcznie. Ja wstępnie wyrabiałem w robocie, po czym przeniosłem ciasto na stolnicę i wyrabiałem ręcznie. Czynności zacznij od podgrzania kremówki z cukrem i masłem w rondlu. Mieszaj od czasu do czasu w celu rozpuszczenia cukru i masła. Ciecz nie powinna być jednak gorąca tylko ciepła (nie powinna parzyć palców). Po rozpuszczeniu cukru dodaj jajko i roztrzep w rondlu z kremówką i cukrem.
  2. Do kubka wlej wodę i pokrusz lub dosyp drożdży. Dodaj łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszaj widelcem. Poczekaj ok. 10 minut aż ciecz zamieni się w piankę (drożdże zaczną się namnażać).
  3. Do miski lub dzieży przesiej 550 gramów mąki i pół łyżeczki soli. Dolej obu mikstur i wymieszaj robotem na 2 prędkości lub łyżką. Wyrabiaj wstępnie kilka minut, po czym przenieś ciasto na stolnicę (nie podsypuj już mąką). Wyrabiaj ok. 10 minut do czasu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni ani do stolnicy. Przełóż kulkę ciasta do dużej miski i przykryj folią. Ciasto powinno urosnąć 3 krotnie w ciagu ok. 60-90 minut.
  4. W międzyczasie zrobimy jagody i kruszonkę. Jagody umyj i oczyść. Odsączone przełóż do miski. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną (sprawi, że sok z jagód nie będzie tak ciekł, tylko stworzy się taka konfitura) i cynamon. Delikatnie wymieszaj.
  5. Kruszonkę robię tak. Wsyp do miski mąkę, cukier i cynamon. Wymieszaj. Dodaj zimne, pokrojone w cienkie plastry lub kostkę masło. Za pomocą dłoni połącz produkty do uzyskania sypkiej kruszonki bez większych grudek. Trzymaj na balacie.
  6. Z podanej ilości składników powinno wyjść 15-20 w zależności ile ciasta odważysz na każdą bułeczkę. Ciasto na jedną bułeczkę powinno ważyć 50-70 gramów. Z odważonego ciasta uformuj kulkę i rozwałkuj na okręgi lub elipsy o średnicy 10-15 cm. Rozwałkuj wszystkie i rozłóż na stolnicy. Teraz na środek każdego placka nałóż równą ilość jagód tak żeby wystarczyło na każdą bułeczkę. Następnie złap ciasto i zalep oba końce jak pierogi. Upewnij się, że ciasto jest dobrze zlepione. Trzeba dosyć mocno szczypać. Następnie uformuj delikatnie z ciasta w miarę możliwości kulki lub takie wrzeciona. Gotową bułeczkę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostaw odstęp ok. 4-5 cm, ponieważ cisto jeszcze urośnie. Przykryj bułeczki kuchenną ścierką i pozwój wyrastać jagodziankom minimum 30 minut do godziny.
  7. Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Jedz ciepłe 😉

Kiedy w lipcu zupełnie znikąd pojawiają się jagody masa znawców i foodies biega po mieście donosząc, gdzie spożyć najlepsze bułki drożdżowe z jagodami w mieście. Dowiedzieć się możecie, że ilu znawców, tyle polecanych miejsc. Postanowiłem skończyć z tym procederem i zamknąć raz na zawsze usta jagodowym bułkożercom. Zrobiłem przepis na najlepsze jagodzianki. Wystarczy przeczytać tekst poniżej, kupić produkty i upiec samemu. Mówisz, że nie chcesz lub nie potrafisz piec? Ja mówię ci, że musisz wyjść spoza strefy bezglutenowego komfortu, podwinąć rękawy, stopić masło, ugnieść ciasto i wymieszać jagody z cukrem. Jeśli to cię przeraża, znajdź miłą osobę, która zrobi to za ciebie.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab