informacja
Nowy przepis: Jak smażyć frytki? Zobacz test odmian ziemniaków i technik smażenia
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Czas
przygotowania
5 minut
Liczba
porcji
Kilka
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty sos szczypiorkowy tak bardzo, że stosuję go "praktycznie" do wszystkiego. Przede wszystkim też dlatego, że jest on bajecznie prosty. Jest to roztarty szczypiorek lub zielona część dymki z olejem, sokiem z cytryny i przyprawami.

Szczypiorek ma naturalny śluz, który uwalnia się podczas rozdrabniania, co dodatkowo wzbogaca tę miksturę. Najczęściej stosuję go do dosmaczenia warzyw, np. pomidorów, fasolki szparagowej czy kalafiora, ale ostatnio spróbowałem ze smażonymi kurkami i także świetnie się sprawdził. Sos szczypiorkowy także pasuje ryby, takiej pieczonej lub nawet smażonej w panierce. Jestem ciekawy co sądzicie o tym prostym przepisie i co dodalibyście od siebie, żeby zrobić jakąś bardziej zwariowaną wersję?

Składniki

Sos szczypiorkowy

  • 100 g szczypiorku lub dymki (tylko zielona część)
  • 200 ml oleju
  • sok z połowy cytryny
  • płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie

Sos najlepiej wychodzi w dużym moździerzu, ale jest też w tym urządzeniu najbardziej problematyczny do wykonania. Jeśli nie mam akurat zbyt dużo czasu i chęci, to robię go w małym malakserze lub kocówce do siekania mojego blendera ręcznego. Ma on idealne obroty, żeby połączyć składniki, ale nie zrobić z sosu koktajlu szczypiorkowego, tylko żeby kawałki szczypiorku były widoczne i odczuwalne.

Szczypiorek kroimy w mniejsze części, dodajemy olej, sok z cytryny, sól i pieprz i ucieramy w moździerzu lub w malakserze. Olej powinien zabarwić się na zielono. Można też dodać skórki z cytryny do dodatkowego, świeżego kopniaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab