promocja produktowa
4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis - było 172 zł, teraz tylko 137 zł
sprawdź zamknij informację

Sezon na Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Desery / Rabarbar

Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru

Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Czas
przygotowania
5 minut
Liczba
porcji
Kilka
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty sos szczypiorkowy tak bardzo, że stosuję go "praktycznie" do wszystkiego. Przede wszystkim też dlatego, że jest on bajecznie prosty. Jest to roztarty szczypiorek lub zielona część dymki z olejem, sokiem z cytryny i przyprawami.

Szczypiorek ma naturalny śluz, który uwalnia się podczas rozdrabniania, co dodatkowo wzbogaca tę miksturę. Najczęściej stosuję go do dosmaczenia warzyw, np. pomidorów, fasolki szparagowej czy kalafiora, ale ostatnio spróbowałem ze smażonymi kurkami i także świetnie się sprawdził. Sos szczypiorkowy także pasuje ryby, takiej pieczonej lub nawet smażonej w panierce. Jestem ciekawy co sądzicie o tym prostym przepisie i co dodalibyście od siebie, żeby zrobić jakąś bardziej zwariowaną wersję?

Składniki

Sos szczypiorkowy

  • 100 g szczypiorku lub dymki (tylko zielona część)
  • 200 ml oleju
  • sok z połowy cytryny
  • płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie

Sos najlepiej wychodzi w dużym moździerzu, ale jest też w tym urządzeniu najbardziej problematyczny do wykonania. Jeśli nie mam akurat zbyt dużo czasu i chęci, to robię go w małym malakserze lub kocówce do siekania mojego blendera ręcznego. Ma on idealne obroty, żeby połączyć składniki, ale nie zrobić z sosu koktajlu szczypiorkowego, tylko żeby kawałki szczypiorku były widoczne i odczuwalne.

Szczypiorek kroimy w mniejsze części, dodajemy olej, sok z cytryny, sól i pieprz i ucieramy w moździerzu lub w malakserze. Olej powinien zabarwić się na zielono. Można też dodać skórki z cytryny do dodatkowego, świeżego kopniaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab