Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Czas
przygotowania
5 minut
Liczba
porcji
Kilka
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty sos szczypiorkowy tak bardzo, że stosuję go “praktycznie” do wszystkiego. Przede wszystkim też dlatego, że jest on bajecznie prosty. Jest to roztarty szczypiorek lub zielona część dymki z olejem, sokiem z cytryny i przyprawami.

Szczypiorek ma naturalny śluz, który uwalnia się podczas rozdrabniania, co dodatkowo wzbogaca tę miksturę. Najczęściej stosuję go do dosmaczenia warzyw, np. pomidorów, fasolki szparagowej czy kalafiora, ale ostatnio spróbowałem ze smażonymi kurkami i także świetnie się sprawdził. Sos szczypiorkowy także pasuje ryby, takiej pieczonej lub nawet smażonej w panierce. Jestem ciekawy co sądzicie o tym prostym przepisie i co dodalibyście od siebie, żeby zrobić jakąś bardziej zwariowaną wersję?


Składniki

Sos szczypiorkowy

  • 100 g szczypiorku lub dymki (tylko zielona część)
  • 200 ml oleju
  • sok z połowy cytryny
  • płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu









Wykonanie

Sos najlepiej wychodzi w dużym moździerzu, ale jest też w tym urządzeniu najbardziej problematyczny do wykonania. Jeśli nie mam akurat zbyt dużo czasu i chęci, to robię go w małym malakserze lub kocówce do siekania mojego blendera ręcznego. Ma on idealne obroty, żeby połączyć składniki, ale nie zrobić z sosu koktajlu szczypiorkowego, tylko żeby kawałki szczypiorku były widoczne i odczuwalne.

Szczypiorek kroimy w mniejsze części, dodajemy olej, sok z cytryny, sól i pieprz i ucieramy w moździerzu lub w malakserze. Olej powinien zabarwić się na zielono. Można też dodać skórki z cytryny do dodatkowego, świeżego kopniaka.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab