Jak ugotować perfekcyjne białe szparagi?

Czas
przygotowania
To zależy
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Długo przymierzałem się do kupna specjalnego garnka do gotowania szparagów. Nabycie takiego naczynia uważałem za zbytek. Jednak szparagi, czy to białe czy zielone (oraz fioletowe) to jeden z moich ulubionych magicznych składników. Czego się nie robi dla miłości? Naczynie kupiłem na Allegro. Dodatkowym atutem jest możliwość ugotowania w nim makaronu oraz wykorzystanie jako frytownicy. Wypróbowałem na makaronie i sprawdza się idealnie.

Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Odkąd uprawia się w Polsce te podłużne rośliny, jedzenie szparagów przestało być luksusem z posmakiem niewolniczego wykorzystywania rodaków przez niemieckich obszarników. Pochodzę z Dolnego Śląska, a tam, jadąc z Brzegu do Wrocławia, rozpościerają się aż po horyzont, przykryte czarną folią, pola szparagów. Maj i czerwiec, kiedy jest na nie sezon, uważam za najlepsze miesiące w roku. Nie ma nic lepszego niż szparagi z wody z kieliszkiem białego, schłodzonego wina. Zastosowania szparagów jest mnóstwo. Zobacz przepisy z wykorzystaniem szparagów.

Korzystając z okazji do przetestowania naczynia, ugotowałem dla Was “Szparagi po polsku”. Ten prosty przepis podpatrzyłem w warszawskiej restauracji “Warszawa Wschodnia“, założonej przez Mateusza Gesslera. Sam lokal stoi na bardzo wysokim poziomie. Świetne wnętrza. Obsługa nad wyraz uprzejma, jednak widoczny był pewien chaos i brak koordynacji, a także zaniedbywanie niektórych gości. Ale dam szansę temu lokalowi i wybiorę się tam jeszcze nie raz, ponieważ odpowiada mi ich menu. Wracając do tematu, zamówiłem tam po prostu szparagi. Na rachunku widniała nazwa “Szparagi po polsku”, więc postanowiłem powtórzyć to w domu. Przepis ten to nic innego jak szparagi polane bułką tartą smażoną na maśle. Jednak nie byłbym sobą, jeśli nic bym w nim nie namieszał. Kiedy topiłem masło dodałem małą garść liści szałwii, którą wykorzystałem później do szparagowego risotto.

 

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >



Składniki

Szparagi białe

  • Białe szparagi: pęczek
  • Masło: 4 łyżki
  • Bułka tarta: kilka łyżeczek
  • Szałwia: 10 listków
  • Ocet: 2 łyżki do gotowania
  • Sól: do gotowania









Wykonanie

  1. Do ugotowania szparagów możesz użyć takiego garnka jaki kupiłem, ale jeśli nie posiadasz, to nie przejmuj się. Przez kilka lat gotowałem szparagi w zwykłym garnku. Szparagi trzeba najpierw obrać. Najlepiej nadają się do tego grubsze sztuki. Przytrzymaj szparaga przy główce kciukiem i palcem wskazującym, tak żeby układał się na twoim nadgarstku. Obieraj w ten sposób obieraczką do warzyw. Możesz też kupić specjalną obieraczkę do szparagów. Na koniec ułóż wszystkie szparagi na desce i odkrój jakieś 3 cm od dołu. Jest to zazwyczaj niejadalna, zdrewniała część. Możesz też odłamać zdrewniałą część.
  2. Ułóż szparagi w pęczek i zwiąż nitką. Zagotuj wodę w garnku z solą i 2 łyżkami octu (ja wlałem jabłkowy). Wody powinno być tyle, by główki szparagów wystawały ponad powierzchnię. Pic polega na tym, by gotująca się woda tylko muskała je, zachowując ich smaczne wnętrze. Szparagi powinny być gotowe po ok. 5  minut. Ja gotuję je nawet krócej. Nie dłużej jednak niż 7 minut.
  3. W rondelku stop masło i wrzuć szałwię. Szałwię wyciągnij, kiedy liście będą chrupiące. Następnie dosypuj powoli bułkę, uważając, by zachować półpłynną konsystencję. Kiedy zbrązowieje, polej ugotowane wcześniej szparagi.
    Großartig. Klicken Sie!

Długo przymierzałem się do kupna specjalnego garnka do gotowania szparagów. Nabycie takiego naczynia uważałem za zbytek. Jednak szparagi, czy to białe czy zielone (oraz fioletowe) to jeden z moich ulubionych magicznych składników. Czego się nie robi dla miłości? Naczynie kupiłem na Allegro. Dodatkowym atutem jest możliwość ugotowania w nim makaronu oraz wykorzystanie jako frytownicy. Wypróbowałem na makaronie i sprawdza się idealnie.

Koniecznie spróbuj

One comment on “Jak ugotować perfekcyjne białe szparagi?”

  1. Podanie warzyw “po polsku” oznacza właśnie serwowanie ich z bułką tartą przesmażoną na masle. Określenie to stosuje sie w kuchni francuskiej, gdzie taki sposób nazywa się właśnie “a la polonaise” 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab