powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Sos aioli z kozim serem i świeżym tymiankiem

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Za majonezem samym w sobie nie przepadam. Inaczej sprawa się ma z sosem aioli, który de facto jest rodzajem majonezu. Teraz od kiedy nauczyłem się, że zrobienie tego sosu jest bajecznie proste i szybkie, robię go bardzo często. Jeśli nawet nie posiadasz miksera, a zwykłą trzepaczkę, wiedz, że smak aioli z mojego przepisu wynagrodzi obolały nadgarstek. Wyraźny smak czosnku i octu łagodzi kremowy kozi ser i aromat tymianku. Przepis ten wykorzystałem już przy sesji do chipsów z jarmużu, ale będzie świetnie pasował do grillowanych krewetek czy zamiast masła do kanapek.

Składniki

Składniki

  • 2 żółtka
  • ok. pół szklanki oleju (może być oliwa)
  • 2 łyżeczki sera koziego (takiego do kanapek)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki białego octu (ja dodaję z białego wina)
  • łyżka świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Wykonanie
1. Do miski dodaj dwa żółtka, drobno posiekany czosnek (najlepiej utarty na puree), ser, sok z cytryny oraz ocet. Połącz wszystko w jednolitą masę trzepaczką lub mikserem.
2. Powoli dodawaj po ok. 2 łyżki oliwy i mieszaj energicznie do pełnego połączenia. Dodawaj tak kolejne porcje tłuszczu. W międzyczasie posól i popieprz. Zawsze możesz doprawić więcej i wymieszać cały sos. Pod koniec przewidzianej w przepisie ilości oleju aioli będzie się zamieniało w gęstą emulsję. W innych przepisach podają więcej oleju, ale ja z powodzeniem ukręciłem sos z tej ilości. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, dolej jeszcze trochę oleju. Tajemnica tkwi w energicznym ucieraniu, które łączy razem cząsteczki wody z tłuszczem (emulgowanie).

2 comments on “Sos aioli z kozim serem i świeżym tymiankiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab