Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Sos aioli z kozim serem i świeżym tymiankiem

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Za majonezem samym w sobie nie przepadam. Inaczej sprawa się ma z sosem aioli, który de facto jest rodzajem majonezu. Teraz od kiedy nauczyłem się, że zrobienie tego sosu jest bajecznie proste i szybkie, robię go bardzo często. Jeśli nawet nie posiadasz miksera, a zwykłą trzepaczkę, wiedz, że smak aioli z mojego przepisu wynagrodzi obolały nadgarstek. Wyraźny smak czosnku i octu łagodzi kremowy kozi ser i aromat tymianku. Przepis ten wykorzystałem już przy sesji do chipsów z jarmużu, ale będzie świetnie pasował do grillowanych krewetek czy zamiast masła do kanapek.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie
1. Do miski dodaj dwa żółtka, drobno posiekany czosnek (najlepiej utarty na puree), ser, sok z cytryny oraz ocet. Połącz wszystko w jednolitą masę trzepaczką lub mikserem.
2. Powoli dodawaj po ok. 2 łyżki oliwy i mieszaj energicznie do pełnego połączenia. Dodawaj tak kolejne porcje tłuszczu. W międzyczasie posól i popieprz. Zawsze możesz doprawić więcej i wymieszać cały sos. Pod koniec przewidzianej w przepisie ilości oleju aioli będzie się zamieniało w gęstą emulsję. W innych przepisach podają więcej oleju, ale ja z powodzeniem ukręciłem sos z tej ilości. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, dolej jeszcze trochę oleju. Tajemnica tkwi w energicznym ucieraniu, które łączy razem cząsteczki wody z tłuszczem (emulgowanie).



Koniecznie spróbuj

2 comments on “Sos aioli z kozim serem i świeżym tymiankiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab