promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Jajko po kaszocku
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku, szparagi z patelni i olej…
Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Guacamole z pikantną salsą z mango (GIF)

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Przeżywam ostatnio fascynację kuchnią meksykańską. Wszystko to przez wspomnianego już wcześniej Anthony'ego Bourdaina, który miał w zwyczaju zatrudnianie Meksykanów w swojej nowojorskiej restauracji. Anthony wybrał się kilka razy do miasteczka, skąd pochodzili jego kucharze. Opowieść ta otworzyła mi oczy na bogactwo tamtejszej kuchni. Meksykanie to dla mnie Włosi Ameryki Północnej. Świetne produkty praktycznie rosną i żyją przy ulicy. Będzie to dla mnie teraz kolejne miejsce warte odwiedzenia.
Pozwólcie, że zacznę skromnie, bez nadęcia. Guacamole, czyli pastę z miękkiego avocado robię od dawna. Jest to dla mnie trochę ciekawsza alternatywa dla hummusu, o którym pisałem ostatnio. Ciekawsza o tyle, że pozwala na połączenia słone - słodkie - kwaśne, które uwielbiam, bo jest pobudzające. Dodaj do tego drobno posiekane chilli i mamy gotową przekąskę na nudny mecz albo imprezę 😉

Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Kup dojrzałe, miękkie avocado. Jeśli jednak jest tylko twarde, daj mu kilka dni w temperaturze pokojowej. Uważaj jednak, by nie trzymać avocado zbyt długo, bo ma tendencję do psucia się. Jeśli zostanie ci połowa, to dłużej utrzyma świeżość z pestką niż bez.
2. Weź avocado. Wydrąż miąższ do miski i od razu wyciśnij sok z limonki, by avocado nie sczerniało. Dodaj oliwę, sól pieprz i skórkę z limonki. Rozdrobnij widelcem na gładką masę. Spróbuj i dopraw do smaku. Można dodać też czosnku, ale w tym przepisie nie będzie do końca pasował. Dodaj posiekaną drobno czerwoną cebulę. Wymieszaj wszystko i odstaw.
3. Mango umyj i osusz. Obierz i potnij w drobną kostkę według tego sposobu na Allrecipes. Posiekaj chilli i dodaj do mango. Polej wszystko sokiem z limonki. Dodaj kolendrę lub bazylię i posól - tak, użyj soli dla smaku 🙂 Wymieszaj wszystko dokładnie. Salsa powinna mieć zbalansowany smak, pomiędzy kwaśnym i słonym, z rozgrzewającą nutą chilli i odświeżającą kolendry.
4. Podawaj na talerzu najpierw rozsmarowując guacamole, a na górę wysyp salsę z mango. By dodać słodkiego smaku, można posypać wszystko ziarnami granatu. Można jeść palcami używając kukurydzianych nachos jako łyżeczek.
Jak zrobić guacamole

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab