Przeżywam ostatnio fascynację kuchnią meksykańską. Wszystko to przez wspomnianego już wcześniej Anthony'ego Bourdaina, który miał w zwyczaju zatrudnianie Meksykanów w swojej nowojorskiej restauracji. Anthony wybrał się kilka razy do miasteczka, skąd pochodzili jego kucharze. Opowieść ta otworzyła mi oczy na bogactwo tamtejszej kuchni. Meksykanie to dla mnie Włosi Ameryki Północnej. Świetne produkty praktycznie rosną i żyją przy ulicy. Będzie to dla mnie teraz kolejne miejsce warte odwiedzenia.
Pozwólcie, że zacznę skromnie, bez nadęcia. Guacamole, czyli pastę z miękkiego avocado robię od dawna. Jest to dla mnie trochę ciekawsza alternatywa dla hummusu, o którym pisałem ostatnio. Ciekawsza o tyle, że pozwala na połączenia słone - słodkie - kwaśne, które uwielbiam, bo jest pobudzające. Dodaj do tego drobno posiekane chilli i mamy gotową przekąskę na nudny mecz albo imprezę 😉
Wykonanie:
1. Kup dojrzałe, miękkie avocado. Jeśli jednak jest tylko twarde, daj mu kilka dni w temperaturze pokojowej. Uważaj jednak, by nie trzymać avocado zbyt długo, bo ma tendencję do psucia się. Jeśli zostanie ci połowa, to dłużej utrzyma świeżość z pestką niż bez.
2. Weź avocado. Wydrąż miąższ do miski i od razu wyciśnij sok z limonki, by avocado nie sczerniało. Dodaj oliwę, sól pieprz i skórkę z limonki. Rozdrobnij widelcem na gładką masę. Spróbuj i dopraw do smaku. Można dodać też czosnku, ale w tym przepisie nie będzie do końca pasował. Dodaj posiekaną drobno czerwoną cebulę. Wymieszaj wszystko i odstaw.
3. Mango umyj i osusz. Obierz i potnij w drobną kostkę według tego sposobu na Allrecipes. Posiekaj chilli i dodaj do mango. Polej wszystko sokiem z limonki. Dodaj kolendrę lub bazylię i posól - tak, użyj soli dla smaku 🙂 Wymieszaj wszystko dokładnie. Salsa powinna mieć zbalansowany smak, pomiędzy kwaśnym i słonym, z rozgrzewającą nutą chilli i odświeżającą kolendry.
4. Podawaj na talerzu najpierw rozsmarowując guacamole, a na górę wysyp salsę z mango. By dodać słodkiego smaku, można posypać wszystko ziarnami granatu. Można jeść palcami używając kukurydzianych nachos jako łyżeczek.