Dorada pieczona z topinamburem i gremolatą

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Nie wiem czy pamiętacie, jak rok temu pisałem, że moją ulubioną rybą jest pieczony halibut? Ta płastuga dalej jest na szczycie moich rybnych marzeń, ale ostatnio mocno przyblakła w konfrontacji z doradą królewską właśnie. Ta niepozorna ryba, żyjąca (hodowana) w śródziemnomorskich wodach przypomina nieco piranię. Co mnie najbardziej zaskoczyło, jest w niej mnóstwo mięsa i zakup jej po prostu się opłaca. Ja kupiłem 2 sztuki na Hali Mirowskiej za ok. 30 zł. Oczywiście ryba była w całości, co gwarantuje najwyższą świeżość.
Rybkę wypatroszyłem z nieukrywaną odrazą, ale idzie mi to coraz lepiej, choć fanem nie jestem. Porządnie wypłukałem i osuszyłem. Do środka ryby włożyłem to, co najbardziej pasuje, czyli czosnek, rozmaryn i plasterki cytryny. Wystarczy posolić i popieprzyć, 45 minut w piecu i gotowe. To będzie od teraz wasza ulubiona ryba. Jako przystawkę kupiłem trochę modnego ostatnio topinamburu, który porównywany jest do ziemniaka lub karczocha. Topinambur upiekłem starym, sprawdzonym sposobem na pieczone ziemniaki. Smacznego!
 


Składniki











Wykonanie

 
Wykonanie:
1. Pracę rozpocznij od wymycia, wypatroszenia i wysuszenia  ryby. Wypłucz też topinambur (mogą być ziemniaki) i pokrój w skorupkach na ćwiartki.
2. Rybę natrzyj solidnie solą i pieprzem. Do środka ryby włóż pokrojony w połówki czosnek, plasterki cytryny i rozmaryn. Ułóż rybę na papierze do pieczenia. Włącz piekarnik na 180 stopni.
3. Topinambur dopraw, polej oliwą i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warzywo powinno piec się ok. godziny.
4. Po 15 minutach włóż do pieca rybę i piecz ją przez 45 minut.
5. Podczas pieczenia zrób sos “gremolatę”. Możesz ją zrobić albo w moździerzu albo w blenderze. Posiekaj drobno czosnek i zioła, zetrzyj  skórkę z cytryny. Dodaj morskiej soli i pieprzu. Utrzyj w moździerzu i dodaj oliwy lub włóż wszystko do blendera i utrzyj z oliwą od razu.
6. Do tego dania polecam wytrawne, musujące wino.
Dorada pieczona z cytryną i rozmarynem 6Dorada pieczona z cytryną i rozmarynem 5



Koniecznie spróbuj

3 comments on “Dorada pieczona z topinamburem i gremolatą”

  1. no proszę! a myślałam, że moim ulubionym sposobem na doradę jest dorada al sal 🙂 to też może być ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab