Nie wiem czy pamiętacie, jak rok temu pisałem, że moją ulubioną rybą jest pieczony halibut? Ta płastuga dalej jest na szczycie moich rybnych marzeń, ale ostatnio mocno przyblakła w konfrontacji z doradą królewską właśnie. Ta niepozorna ryba, żyjąca (hodowana) w śródziemnomorskich wodach przypomina nieco piranię. Co mnie najbardziej zaskoczyło, jest w niej mnóstwo mięsa i zakup jej po prostu się opłaca. Ja kupiłem 2 sztuki na Hali Mirowskiej za ok. 30 zł. Oczywiście ryba była w całości, co gwarantuje najwyższą świeżość.
Rybkę wypatroszyłem z nieukrywaną odrazą, ale idzie mi to coraz lepiej, choć fanem nie jestem. Porządnie wypłukałem i osuszyłem. Do środka ryby włożyłem to, co najbardziej pasuje, czyli czosnek, rozmaryn i plasterki cytryny. Wystarczy posolić i popieprzyć, 45 minut w piecu i gotowe. To będzie od teraz wasza ulubiona ryba. Jako przystawkę kupiłem trochę modnego ostatnio topinamburu, który porównywany jest do ziemniaka lub karczocha. Topinambur upiekłem starym, sprawdzonym sposobem na pieczone ziemniaki. Smacznego!
Wykonanie:
1. Pracę rozpocznij od wymycia, wypatroszenia i wysuszenia ryby. Wypłucz też topinambur (mogą być ziemniaki) i pokrój w skorupkach na ćwiartki.
2. Rybę natrzyj solidnie solą i pieprzem. Do środka ryby włóż pokrojony w połówki czosnek, plasterki cytryny i rozmaryn. Ułóż rybę na papierze do pieczenia. Włącz piekarnik na 180 stopni.
3. Topinambur dopraw, polej oliwą i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warzywo powinno piec się ok. godziny.
4. Po 15 minutach włóż do pieca rybę i piecz ją przez 45 minut.
5. Podczas pieczenia zrób sos “gremolatę”. Możesz ją zrobić albo w moździerzu albo w blenderze. Posiekaj drobno czosnek i zioła, zetrzyj skórkę z cytryny. Dodaj morskiej soli i pieprzu. Utrzyj w moździerzu i dodaj oliwy lub włóż wszystko do blendera i utrzyj z oliwą od razu.
6. Do tego dania polecam wytrawne, musujące wino.
no proszę! a myślałam, że moim ulubionym sposobem na doradę jest dorada al sal 🙂 to też może być ciekawe
Masz trochę racji, ale ten przepis wymaga trochę mniej zachodu 😉
[…] przekonał mnie przepis na doradę z topinamburem autorstwa Tomka, autora Magicznego Składnika (Dorada pieczona z topinamburem i gremolatą). Tomek topinambur piecze tak, jak ziemniaki – a na nie ma swój własny sposób – […]