powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Czas
przygotowania
3 dni
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy ma swoje wyobrażenie jak to danie powinno być przygotowane i jak smakować. Każdy też robi je trochę inaczej. Bigos jest dla mnie od zawsze Królem Polskiego Comfort Foodu. Po pierwsze przypomina mi miłe chwile spędzone z rodziną, a po drugie przygotowuję go powoli z kieliszkiem wina w dłoni, czyli prawidłowo ;-)

Miałem jednak z bigosem pewien problem natury estetycznej. No, nie wygląda on jakoś zachęcająco na talerzu i ciężko zrobić mu dobre zdjęcia. Kombinowałem jak koń pod górę z formą podania. Zapiekałem go np. w pieczywie, żeby go ukryć. Stwierdziłem jednak, że mam to gdzieś jak wygląda. Zrobię najlepszy bigos jaki jestem w stanie i po prostu sfotografuję go na talerzu z chlebem. Nie ma co się wstydzić tego symbolu jesieno-zimowej polskiej kuchni.
Mój przygotowałem z dużą ilością grzybów, dodałem też golonkę, wołowinę i kiełbasę jałowcową. Wszystko podlane dobrym winem, które sami też pijamy przez 3 dni. Czy może być lepiej?

Składniki

Bigos

  • 3 kilogramy kapusty kiszonej
  • kilogram białej kapusty
  • kilogram golonki
  • 1oo gramów tłustego boczku lub słoniny
  • pół kilograma wołowego szponderu
  • pęto kiełbasy jałowcowej
  • 2-3 garści suszonych podgrzybków
  • 3 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 5 liści laurowych
  • łyżka ziela angielskiego
  • łyżka owoców jałowca
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • puszka dobrych pomidorów
  • 2 kory cynamonu
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka kminku w ziarnach
  • kilogram włoszczyzny do wywaru
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Proces powstawania bigosu jest długotrwały, więc zarezerwuj sobie minimum 2-3 dni przed podaniem. Przygotowywanie bigosu zacznij od nastawienia 3 litrów wody z włoszczyzną i szponderem wołowym. Gotuj na wolnym ogniu 4-5 godzin. Powstały bulion posłuży do podlewania bigosu, a mięso wzbogaci smak. Grzyby przełóż do garnka i zalej pół litra wody.
  2. Weź duży garnek (5-7 litrów) z grubym dnem. Rozgrzej i wrzuć pokrojony w kostkę boczek lub słoninę oraz pokrojoną w grubą kostkę golonkę ze skórą. Wytop tłuszcz i zrumień golonkę. Dodaj dwie posiekane cebule. Zrumień i dodaj 5-6 posiekanych ząbków czosnku. Przesmaż chwilę i dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Smaż 10 minut i dodaj kiszoną kapustę, którą możesz posiekać na mniejsze kawałki. Dodaj przyprawy takie jak liść laurowy, kminek, ziele angielskie, jałowiec i cynamon. Dodaj też pokrojoną drobno białą kapustę i wszystko wymieszaj dolewając litr wywaru. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny, następnie dodaj zmiksowane pomidory i gotuj kolejną godzinę. Odstaw do wystygnięcia najlepiej na balkon lub na okno do następnego dnia.
  3. Drugiego dnia podgrzej bigos i dodaj grzyby razem z zalewą oraz pokrojone w słupki jabłka. Gotuj przez godzinę i dolej wino. Gotuj kolejne 2 godziny mieszając od czasu do czasu. Odstaw na kolejny dzień.
  4. Trzeciego dnia zacznij podgrzewanie od dolania szklanki, dwóch wywaru. Dodaj porwane mięso ze szponderu, wędzoną paprykę, majeranek, konfiturę, sól i pieprz. Gotuj godzinę i próbuj czy czegoś nie brakuje. Na koniec można wykończyć świeżą pietruszką, cynamonem i wędzoną papryką, żeby aromaty nie uleciały zbyt szybko. Podawaj z ulubionym chlebem.

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy ma swoje wyobrażenie jak to danie powinno być przygotowane i jak smakować. Każdy też robi je trochę inaczej. Bigos jest dla mnie od zawsze Królem Polskiego Comfort Foodu. Po pierwsze przypomina mi miłe chwile spędzone z rodziną, a po drugie przygotowuję go powoli z kieliszkiem wina w dłoni, czyli prawidłowo ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab