Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Czas
przygotowania
3 dni
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy ma swoje wyobrażenie jak to danie powinno być przygotowane i jak smakować. Każdy też robi je trochę inaczej. Bigos jest dla mnie od zawsze Królem Polskiego Comfort Foodu. Po pierwsze przypomina mi miłe chwile spędzone z rodziną, a po drugie przygotowuję go powoli z kieliszkiem wina w dłoni, czyli prawidłowo ;-)

Miałem jednak z bigosem pewien problem natury estetycznej. No, nie wygląda on jakoś zachęcająco na talerzu i ciężko zrobić mu dobre zdjęcia. Kombinowałem jak koń pod górę z formą podania. Zapiekałem go np. w pieczywie, żeby go ukryć. Stwierdziłem jednak, że mam to gdzieś jak wygląda. Zrobię najlepszy bigos jaki jestem w stanie i po prostu sfotografuję go na talerzu z chlebem. Nie ma co się wstydzić tego symbolu jesieno-zimowej polskiej kuchni.
Mój przygotowałem z dużą ilością grzybów, dodałem też golonkę, wołowinę i kiełbasę jałowcową. Wszystko podlane dobrym winem, które sami też pijamy przez 3 dni. Czy może być lepiej?


Składniki

Bigos

  • 3 kilogramy kapusty kiszonej
  • kilogram białej kapusty
  • kilogram golonki
  • 1oo gramów tłustego boczku lub słoniny
  • pół kilograma wołowego szponderu
  • pęto kiełbasy jałowcowej
  • 2-3 garści suszonych podgrzybków
  • 3 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 5 liści laurowych
  • łyżka ziela angielskiego
  • łyżka owoców jałowca
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • puszka dobrych pomidorów
  • 2 kory cynamonu
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka kminku w ziarnach
  • kilogram włoszczyzny do wywaru
  • sól i pieprz do smaku









Wykonanie

  1. Proces powstawania bigosu jest długotrwały, więc zarezerwuj sobie minimum 2-3 dni przed podaniem. Przygotowywanie bigosu zacznij od nastawienia 3 litrów wody z włoszczyzną i szponderem wołowym. Gotuj na wolnym ogniu 4-5 godzin. Powstały bulion posłuży do podlewania bigosu, a mięso wzbogaci smak. Grzyby przełóż do garnka i zalej pół litra wody.
  2. Weź duży garnek (5-7 litrów) z grubym dnem. Rozgrzej i wrzuć pokrojony w kostkę boczek lub słoninę oraz pokrojoną w grubą kostkę golonkę ze skórą. Wytop tłuszcz i zrumień golonkę. Dodaj dwie posiekane cebule. Zrumień i dodaj 5-6 posiekanych ząbków czosnku. Przesmaż chwilę i dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Smaż 10 minut i dodaj kiszoną kapustę, którą możesz posiekać na mniejsze kawałki. Dodaj przyprawy takie jak liść laurowy, kminek, ziele angielskie, jałowiec i cynamon. Dodaj też pokrojoną drobno białą kapustę i wszystko wymieszaj dolewając litr wywaru. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny, następnie dodaj zmiksowane pomidory i gotuj kolejną godzinę. Odstaw do wystygnięcia najlepiej na balkon lub na okno do następnego dnia.
  3. Drugiego dnia podgrzej bigos i dodaj grzyby razem z zalewą oraz pokrojone w słupki jabłka. Gotuj przez godzinę i dolej wino. Gotuj kolejne 2 godziny mieszając od czasu do czasu. Odstaw na kolejny dzień.
  4. Trzeciego dnia zacznij podgrzewanie od dolania szklanki, dwóch wywaru. Dodaj porwane mięso ze szponderu, wędzoną paprykę, majeranek, konfiturę, sól i pieprz. Gotuj godzinę i próbuj czy czegoś nie brakuje. Na koniec można wykończyć świeżą pietruszką, cynamonem i wędzoną papryką, żeby aromaty nie uleciały zbyt szybko. Podawaj z ulubionym chlebem.

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy ma swoje wyobrażenie jak to danie powinno być przygotowane i jak smakować. Każdy też robi je trochę inaczej. Bigos jest dla mnie od zawsze Królem Polskiego Comfort Foodu. Po pierwsze przypomina mi miłe chwile spędzone z rodziną, a po drugie przygotowuję go powoli z kieliszkiem wina w dłoni, czyli prawidłowo ;-)

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab