powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na pieczone morele z ricottą i migdałami
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Czas
przygotowania
3 dni
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy ma swoje wyobrażenie jak to danie powinno być przygotowane i jak smakować. Każdy też robi je trochę inaczej. Bigos jest dla mnie od zawsze Królem Polskiego Comfort Foodu. Po pierwsze przypomina mi miłe chwile spędzone z rodziną, a po drugie przygotowuję go powoli z kieliszkiem wina w dłoni, czyli prawidłowo ;-)

Miałem jednak z bigosem pewien problem natury estetycznej. No, nie wygląda on jakoś zachęcająco na talerzu i ciężko zrobić mu dobre zdjęcia. Kombinowałem jak koń pod górę z formą podania. Zapiekałem go np. w pieczywie, żeby go ukryć. Stwierdziłem jednak, że mam to gdzieś jak wygląda. Zrobię najlepszy bigos jaki jestem w stanie i po prostu sfotografuję go na talerzu z chlebem. Nie ma co się wstydzić tego symbolu jesieno-zimowej polskiej kuchni.
Mój przygotowałem z dużą ilością grzybów, dodałem też golonkę, wołowinę i kiełbasę jałowcową. Wszystko podlane dobrym winem, które sami też pijamy przez 3 dni. Czy może być lepiej?

Składniki

Bigos

  • 3 kilogramy kapusty kiszonej
  • kilogram białej kapusty
  • kilogram golonki
  • 1oo gramów tłustego boczku lub słoniny
  • pół kilograma wołowego szponderu
  • pęto kiełbasy jałowcowej
  • 2-3 garści suszonych podgrzybków
  • 3 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 5 liści laurowych
  • łyżka ziela angielskiego
  • łyżka owoców jałowca
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • puszka dobrych pomidorów
  • 2 kory cynamonu
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka kminku w ziarnach
  • kilogram włoszczyzny do wywaru
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Proces powstawania bigosu jest długotrwały, więc zarezerwuj sobie minimum 2-3 dni przed podaniem. Przygotowywanie bigosu zacznij od nastawienia 3 litrów wody z włoszczyzną i szponderem wołowym. Gotuj na wolnym ogniu 4-5 godzin. Powstały bulion posłuży do podlewania bigosu, a mięso wzbogaci smak. Grzyby przełóż do garnka i zalej pół litra wody.
  2. Weź duży garnek (5-7 litrów) z grubym dnem. Rozgrzej i wrzuć pokrojony w kostkę boczek lub słoninę oraz pokrojoną w grubą kostkę golonkę ze skórą. Wytop tłuszcz i zrumień golonkę. Dodaj dwie posiekane cebule. Zrumień i dodaj 5-6 posiekanych ząbków czosnku. Przesmaż chwilę i dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Smaż 10 minut i dodaj kiszoną kapustę, którą możesz posiekać na mniejsze kawałki. Dodaj przyprawy takie jak liść laurowy, kminek, ziele angielskie, jałowiec i cynamon. Dodaj też pokrojoną drobno białą kapustę i wszystko wymieszaj dolewając litr wywaru. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny, następnie dodaj zmiksowane pomidory i gotuj kolejną godzinę. Odstaw do wystygnięcia najlepiej na balkon lub na okno do następnego dnia.
  3. Drugiego dnia podgrzej bigos i dodaj grzyby razem z zalewą oraz pokrojone w słupki jabłka. Gotuj przez godzinę i dolej wino. Gotuj kolejne 2 godziny mieszając od czasu do czasu. Odstaw na kolejny dzień.
  4. Trzeciego dnia zacznij podgrzewanie od dolania szklanki, dwóch wywaru. Dodaj porwane mięso ze szponderu, wędzoną paprykę, majeranek, konfiturę, sól i pieprz. Gotuj godzinę i próbuj czy czegoś nie brakuje. Na koniec można wykończyć świeżą pietruszką, cynamonem i wędzoną papryką, żeby aromaty nie uleciały zbyt szybko. Podawaj z ulubionym chlebem.

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy ma swoje wyobrażenie jak to danie powinno być przygotowane i jak smakować. Każdy też robi je trochę inaczej. Bigos jest dla mnie od zawsze Królem Polskiego Comfort Foodu. Po pierwsze przypomina mi miłe chwile spędzone z rodziną, a po drugie przygotowuję go powoli z kieliszkiem wina w dłoni, czyli prawidłowo ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab