informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Zupa Drwala czyli zupa fasolowa na wędzonym boczku

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
8
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Zupę tę nazywam zupą drwala albo kwintesencją jesieni albo idealnym comfort foodem albo grzybową z wkładką albo fasolową z grzybkiem. Jak to się ładnie mówi - You Name It! Tak czy inaczej już sam proces sprawia, że się uśmiecham do garnka, z do którego ze sporą regularnością trafiają kolejne aromatyczne składniki. Wszystko ma swoje miejsce i swoje logiczne wytłumaczenie w tej zupie. Dlaczego są w niej ziemniaki? Bo cudownie łączą się z wędzonką i rozgotowując się zagęszczają na aksamitno zupę. Po co jest fasola? Po to żeby po zjedzeniu iść z siekierą do lasu i narąbać drzewa na opał, albo przynajmniej, żeby mieć energię w ogóle wyjść z domu w zimny, jesienno-zimowy dzień. Zapraszam do warzenia tego cudownego eliksiru!

Składniki

Zupa drwala

  • 2 litry bulionu lub 2 litry wody
  • 50 g suszonych grzybów leśnych + 500ml wrzącej wody
  • 500 gramów świeżych grzybów leśnych lub mrożonych (substytut w postaci boczniaków lub brązowych pieczarek)
  • 500 gramów drobnej fasoli Jaś
  • 500 g ziemniaków uniwersalnych
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe + 6 ziaren ziela angielskiego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • sól do smaku

Wykonanie

  1. Dzień przed gotowaniem zupy namocz fasolę w sporej ilości wody. Suszone grzyby zalej wrzątkiem w rondlu i przykryj pokrywką.
  2. Następnego dnia w dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło i dodaj boczek pokrojony w kostkę. Podsmaż do zarumienienia następnie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż cebulę 5 minut po czym dodaj posiekane suszone grzyby, odsączone z zalewy (zalewę zachować). smaż kolejne 5 minut, po czym dodaj pokrojone w mniejsze części świeże grzyby. Smaż 5 minut po czym dodaj pokrojoną w 5-7 mm kostkę marchewkę, dolej zalewy z grzybów i bulionu (lub wody). Dodaj też fasolę i ziemniaki i zagotuj. Gotuj pół godziny po czym dopraw listkiem laurowym, zielem angielskim, pieprzem, papryką i majerankiem. Gotuj jeszcze 15 minut mieszając od czasu do czasu lub do ugotowania się na miękko fasoli. Na koniec dodaj kremówki i dopraw solą do smaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab