powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Aromatyczny chłodnik z ziołami i szparagami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
20
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

To jest dla mnie danie ikoniczne jeśli chodzi o polskie lato. Lubię przyjeżdżać do siebie "na wieś", gdzie w lecie jest prawdziwe bogactwo warzyw i ziół na chłodnik. Może to być hiszpańskie gazpacho, a może być litewski chłodnik. Ja jednak lubię namieszać. Dla mnie chłodnik to przede wszystkim jogurt, botwinka i świeże zioła takie jak: koperek, pietruszka, mięta, pokrzywa, lubczyk, szczypior, kwiaty czosnku. Może być też ogórek, który dodaje świeżego powiewu. Zapraszam jednak na moją aktualną inspirację ziołowym ogrodem i szparagami.

Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

To jest dla mnie danie ikoniczne jeśli chodzi o polskie lato. Lubię przyjeżdżać do siebie "na wieś", gdzie w lecie jest prawdziwe bogactwo warzyw i ziół na chłodnik. Może to być hiszpańskie gazpacho, a może być litewski chłodnik. Ja jednak lubię namieszać. Dla mnie chłodnik to przede wszystkim jogurt, botwinka i świeże zioła takie jak: koperek, pietruszka, mięta, pokrzywa, lubczyk, szczypior, kwiaty czosnku. Może być też ogórek, który dodaje świeżego powiewu. Zapraszam jednak na moją aktualną inspirację ziołowym ogrodem i szparagami.

 

 

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


Składniki

4 litry chłodnika

  • 2-3 pęczki ładnej botwinki z korzeniami
  • 4 kubki 400ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
  • 2 młode cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek białych i zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • pęczek rzodkiewki
  • sok z jednej cytryny
  • zioła: koperek, pietruszka, mięta, pokrzywa, lubczyk, szczypior, kwiaty czosnku

Wykonanie

  1. Na sporej patelni przesmaż drobno pokrojoną cebulę. Na koniec dodaj ząbek czosnku i smaż przez minutę. Następnie dodaj drobno pokrojoną botwinę bez liści (przyda się na zupę  botwinkę). Ze szparagów odkrój zdrewniałe końcówki, białe obierz i pokrój białe i zielone szparagi w krążki. Skrój tylko dolną połowę szparagów, resztę zostaw. Dodaj do botwinki i smaż przez 10 minut. Następnie wlej 500 ml wody i gotuj kolejne 15 minut.
  2. Białe i zielone szparagi ugotuj w osolonej wodzie dosłownie 5 minut. Zielone możesz jeszcze krócej. Przełóż po gotowaniu do zimnej wody, żeby je schłodzić. W gotującej wodzie zanurz też gałązki młodej pokrzywy. Chodzi o to, żeby pozbawić jej tych ostrych palących włosków. Po minucie dwóch będzie się nadawała do konsumpcji. Po ostudzeniu szparagi skrój w 5mm krążki.
  3. Botwinkę ze szparagami przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę. Warto też przetrzeć wszystko przez sito. W sporej misce wymieszaj jogurt, zblendowane warzywa, pokrojone gotowane szparagi i posiekane drobno zioła. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
  4. Podawaj schłodzone ze szparagami, posiekaną rzodkiewką i ziołami. Smacznego!

To jest dla mnie danie ikoniczne jeśli chodzi o polskie lato. Lubię przyjeżdżać do siebie "na wieś", gdzie w lecie jest prawdziwe bogactwo warzyw i ziół na chłodnik. Może to być hiszpańskie gazpacho, a może być litewski chłodnik. Ja jednak lubię namieszać. Dla mnie chłodnik to przede wszystkim jogurt, botwinka i świeże zioła takie jak: koperek, pietruszka, mięta, pokrzywa, lubczyk, szczypior, kwiaty czosnku. Może być też ogórek, który dodaje świeżego powiewu. Zapraszam jednak na moją aktualną inspirację ziołowym ogrodem i szparagami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab