Aromatyczny chłodnik z ziołami i szparagami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
20
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

To jest dla mnie danie ikoniczne jeśli chodzi o polskie lato. Lubię przyjeżdżać do siebie "na wieś", gdzie w lecie jest prawdziwe bogactwo warzyw i ziół na chłodnik. Może to być hiszpańskie gazpacho, a może być litewski chłodnik. Ja jednak lubię namieszać. Dla mnie chłodnik to przede wszystkim jogurt, botwinka i świeże zioła takie jak: koperek, pietruszka, mięta, pokrzywa, lubczyk, szczypior, kwiaty czosnku. Może być też ogórek, który dodaje świeżego powiewu. Zapraszam jednak na moją aktualną inspirację ziołowym ogrodem i szparagami.

Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

To jest dla mnie danie ikoniczne jeśli chodzi o polskie lato. Lubię przyjeżdżać do siebie “na wieś”, gdzie w lecie jest prawdziwe bogactwo warzyw i ziół na chłodnik. Może to być hiszpańskie gazpacho, a może być litewski chłodnik. Ja jednak lubię namieszać. Dla mnie chłodnik to przede wszystkim jogurt, botwinka i świeże zioła takie jak: koperek, pietruszka, mięta, pokrzywa, lubczyk, szczypior, kwiaty czosnku. Może być też ogórek, który dodaje świeżego powiewu. Zapraszam jednak na moją aktualną inspirację ziołowym ogrodem i szparagami.

 

 

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >



Składniki

4 litry chłodnika

  • 2-3 pęczki ładnej botwinki z korzeniami
  • 4 kubki 400ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
  • 2 młode cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek białych i zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • pęczek rzodkiewki
  • sok z jednej cytryny
  • zioła: koperek, pietruszka, mięta, pokrzywa, lubczyk, szczypior, kwiaty czosnku









Wykonanie

  1. Na sporej patelni przesmaż drobno pokrojoną cebulę. Na koniec dodaj ząbek czosnku i smaż przez minutę. Następnie dodaj drobno pokrojoną botwinę bez liści (przyda się na zupę  botwinkę). Ze szparagów odkrój zdrewniałe końcówki, białe obierz i pokrój białe i zielone szparagi w krążki. Skrój tylko dolną połowę szparagów, resztę zostaw. Dodaj do botwinki i smaż przez 10 minut. Następnie wlej 500 ml wody i gotuj kolejne 15 minut.
  2. Białe i zielone szparagi ugotuj w osolonej wodzie dosłownie 5 minut. Zielone możesz jeszcze krócej. Przełóż po gotowaniu do zimnej wody, żeby je schłodzić. W gotującej wodzie zanurz też gałązki młodej pokrzywy. Chodzi o to, żeby pozbawić jej tych ostrych palących włosków. Po minucie dwóch będzie się nadawała do konsumpcji. Po ostudzeniu szparagi skrój w 5mm krążki.
  3. Botwinkę ze szparagami przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę. Warto też przetrzeć wszystko przez sito. W sporej misce wymieszaj jogurt, zblendowane warzywa, pokrojone gotowane szparagi i posiekane drobno zioła. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
  4. Podawaj schłodzone ze szparagami, posiekaną rzodkiewką i ziołami. Smacznego!

To jest dla mnie danie ikoniczne jeśli chodzi o polskie lato. Lubię przyjeżdżać do siebie "na wieś", gdzie w lecie jest prawdziwe bogactwo warzyw i ziół na chłodnik. Może to być hiszpańskie gazpacho, a może być litewski chłodnik. Ja jednak lubię namieszać. Dla mnie chłodnik to przede wszystkim jogurt, botwinka i świeże zioła takie jak: koperek, pietruszka, mięta, pokrzywa, lubczyk, szczypior, kwiaty czosnku. Może być też ogórek, który dodaje świeżego powiewu. Zapraszam jednak na moją aktualną inspirację ziołowym ogrodem i szparagami.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab