promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Kontekst

Powiedziało się A, trzeba powiedzieć B. Marynowane cytryny, fotografowane na Sycylii z Sandrą, trafiły do marokańskiego dania, które zrobiliśmy na powitanie, kiedy odwiedziła nas w Warszawie. Minął akurat miesiąc od zamknięcia cytryn w słoiku, co oznaczało,  że są już gotowe. Postanowiłem zrobić prosty, ale aromatyczny tagine z kurczakiem (mam nadzieję, że zagrodowym), marynowanymi cytrynami i figami. Do tego przygotowałem sałatkę z bulguru (rodzaj kaszy), kopru włoskiego i pomarańczy. Zrobiliśmy sobie prawdziwą marokańską ucztę. Lubię takie szczere gotowanie, kiedy danie jest smaczne i kolorowe, ale nie muszę przykładać uwagi do estetyki. Stawiam naczynia na stole, a goście sami się obsługują.
Smaki mojego kurczaka są głębokie. Wszystko to dzięki magicznej, marokańskiej marynacie Chermoula, którą najczęściej dodaje się do drobiu. Robi się ją blendując świeżą kolendrę, cebulę, czosnek, chilli, kurkumę, kumin, nasiona kolendry, cynamon, sól i pieprz oraz oliwę. Wychodzi z tego taka pasta, którą naciera się mięso i zostawia na noc, żeby nabrało smaku wszystkich przypraw. Chermoula jest też dostępna gotowa w sklepach z egzotyczną żywnością.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
0. Dzień przed (lub przynajmniej na kilka godzin) posiłkiem zamarynuj mięso. Zmiksuj wszystkie składniki chermouli i natrzyj kurczaka, także pod skórą. Przełóż do miski i zawiń folią. Wstaw do lodówki.
1. Na godzinę przed gotowaniem wyciągnij mięso, żeby się ociepliło. Usuń nadmiar marynaty i usmaż kurczaka na złoto na patelni. Nie wyrzucaj marynaty, posłuży później jako przyprawa. Przełóż do tagine lub do innego naczynia żaroodpornego. Pokrój cebulę w piórka i dodaj do mięsa. Dodaj passatę pomidorową i tyle wody, żeby prawie przykryła mięso. Wstaw do rozgrzewającego się do 180 stopni piekarnika.
2. Po godzinie dodaj 2 łyżki chermouli, pokrojone w kostkę cytryny i figi. Przemieszaj wszystko i gotuj jeszcze godzinę.
3. W tym czasie przygotuj sałatkę. Ugotuj kaszę bulgur jak podaje producent. W moim przypadku było tak. Koper włoski pokrój na cienkie plastry, najlepiej używając do tego mandoliny. Dodaj puszkę ciecierzycy (bez wody), pokrojone pomidorki, pietruszkę i kolendrę. Dodaj oliwę, sok z cytryny sól i pieprz i przemieszaj wszystko. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomarańcze.
4. Po godzinie wyciągnij naczynie i dopraw do smaku chermoulą, solą i pieprzem. Przemieszaj i wstaw jeszcze na 15 minut. Podawaj danie posypane świeżą kolendrą i sałatką.



Koniecznie spróbuj

2 comments on “Marokański tagine z kurczakiem i marynowanymi cytrynami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab