Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Prawilny SMASHBURGER

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Kiedy przyszedł trend na SMASHBURGERY, zwiastował zawał serca u wszystkich, którzy przez lata prześcigali się w smażeniu półsurowych kotletów z wołowiny. Bo czym jest smash burger? Jak nazwa wskazuje, to rozgnieciony, usmażony na gorącej płycie burger. Cienka warstwa mięsa jest wysmażona w środku i chrupiąca na zewnątrz. Może się wydawać, że taki burger będzie przesuszony, ale nie, ponieważ soczystość burgera nie powinna brać się tylko z "wody", ale przede wszystkim tłuszczu. Dlatego mięso na tego typu kotlety mieli się z tłustszych kawałków, a nawet dorzuca się jeszcze zmielony łój wołowy.  Niektórzy dodają też szpik kostny.

Skąd pomysł na SMASHBURGERA? Hamburgery były kiedyś pożywieniem robotników w USA. Przed wojną taki burger składał się tylko z mięsa oraz bułki, wszystko musiało zostać wydane momentalnie. Tak więc burger meister robił po prostu kulę z mięsa i łopatką przyciskał je do rozgrzanej płyty.
Dzięki temu danie było usmażone i gotowe w 2 minuty.

Dzisiaj w USA, na świecie oraz w Polsce trend na SMASHBURGERY ma się dobrze (choć w sumie w USA nigdy nie przeminął). W samej Warszawie można zjeść świetne burgery w tym stylu w Pogromcach Meatów oraz w lokalu im dedykowanym Smashny Burger. Dobra, mięciutka buła, 2-3 płaskie burgery, chamski, amerykański ser, smażona cebula, jakiś sos na bazie majonezu i tyle. PYSZNE!
Właśnie dlatego postanowiłem zrobić przepis na prawilny SMASHBURGER, bez udziwnień, skupiając się na technice. Zapraszam do wypróbowania.


Składniki

Smashburgery










Wykonanie

  1. Sprawa jest banalnie prosta. Bułeczki przekrajamy i tostujemy chwilkę na dużej, suchej patelni lub planchy. Mięso wyciągamy godzinę przez smażeniem z lodówki i dzielimy na 8 lub 12 kulek. Na tej samej rozgrzanej patelni kładziemy kulkę mięsa i przyciskamy mocno łopatką. Łopatkę można posmarować też tłuszczem żeby się nie przyklejała lub posiłkujemy się papierem do pieczenia. Burgery powinny być płaskie na 5-7 mm. Nie przejmujcie się, że się trochę rozpadną. solimy i pieprzymy z każdej strony. Kiedy się przyrumienią, odwracamy na drugą stronę i kładziemy plasterek lub dwa sera. W międzyczasie kroimy cebulę na grubą kostkę lub pół piórka i smażymy na wytopionym tłuszczu. Po usmażeniu układamy burger na burgerze i odkładamy na chwilę, żeby zrobić miejsce dla kolejnych kotletów i smażonej cebuli.
  2. Bułkę smarujemy majonezem i ketchupem, układamy na dole listek jakiejś sałaty, dodajemy mięso z serem, na to smażoną cebulę i zamykamy górą bułki z majonezem i ketchupem. Gotowe. Można się bawić dodatkami, ale w zamierzeniu nie powinno być ich wiele i nie powinny podwyższać burgera. Po ściśnięciu powinien dać się zjeść bez przekrajania.

Kiedy przyszedł trend na SMASHBURGERY, zwiastował zawał serca u wszystkich, którzy przez lata prześcigali się w smażeniu półsurowych kotletów z wołowiny. Bo czym jest smash burger? Jak nazwa wskazuje, to rozgnieciony, usmażony na gorącej płycie burger. Cienka warstwa mięsa jest wysmażona w środku i chrupiąca na zewnątrz. Może się wydawać, że taki burger będzie przesuszony, ale nie, ponieważ soczystość burgera nie powinna brać się tylko z "wody", ale przede wszystkim tłuszczu. Dlatego mięso na tego typu kotlety mieli się z tłustszych kawałków, a nawet dorzuca się jeszcze zmielony łój wołowy.  Niektórzy dodają też szpik kostny.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab