powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na pieczone morele z ricottą i migdałami
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Prawilny SMASHBURGER

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Kiedy przyszedł trend na SMASHBURGERY, zwiastował zawał serca u wszystkich, którzy przez lata prześcigali się w smażeniu półsurowych kotletów z wołowiny. Bo czym jest smash burger? Jak nazwa wskazuje, to rozgnieciony, usmażony na gorącej płycie burger. Cienka warstwa mięsa jest wysmażona w środku i chrupiąca na zewnątrz. Może się wydawać, że taki burger będzie przesuszony, ale nie, ponieważ soczystość burgera nie powinna brać się tylko z "wody", ale przede wszystkim tłuszczu. Dlatego mięso na tego typu kotlety mieli się z tłustszych kawałków, a nawet dorzuca się jeszcze zmielony łój wołowy.  Niektórzy dodają też szpik kostny.

Skąd pomysł na SMASHBURGERA? Hamburgery były kiedyś pożywieniem robotników w USA. Przed wojną taki burger składał się tylko z mięsa oraz bułki, wszystko musiało zostać wydane momentalnie. Tak więc burger meister robił po prostu kulę z mięsa i łopatką przyciskał je do rozgrzanej płyty.
Dzięki temu danie było usmażone i gotowe w 2 minuty.

Dzisiaj w USA, na świecie oraz w Polsce trend na SMASHBURGERY ma się dobrze (choć w sumie w USA nigdy nie przeminął). W samej Warszawie można zjeść świetne burgery w tym stylu w Pogromcach Meatów oraz w lokalu im dedykowanym Smashny Burger. Dobra, mięciutka buła, 2-3 płaskie burgery, chamski, amerykański ser, smażona cebula, jakiś sos na bazie majonezu i tyle. PYSZNE!
Właśnie dlatego postanowiłem zrobić przepis na prawilny SMASHBURGER, bez udziwnień, skupiając się na technice. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki

Smashburgery

Wykonanie

  1. Sprawa jest banalnie prosta. Bułeczki przekrajamy i tostujemy chwilkę na dużej, suchej patelni lub planchy. Mięso wyciągamy godzinę przez smażeniem z lodówki i dzielimy na 8 lub 12 kulek. Na tej samej rozgrzanej patelni kładziemy kulkę mięsa i przyciskamy mocno łopatką. Łopatkę można posmarować też tłuszczem żeby się nie przyklejała lub posiłkujemy się papierem do pieczenia. Burgery powinny być płaskie na 5-7 mm. Nie przejmujcie się, że się trochę rozpadną. solimy i pieprzymy z każdej strony. Kiedy się przyrumienią, odwracamy na drugą stronę i kładziemy plasterek lub dwa sera. W międzyczasie kroimy cebulę na grubą kostkę lub pół piórka i smażymy na wytopionym tłuszczu. Po usmażeniu układamy burger na burgerze i odkładamy na chwilę, żeby zrobić miejsce dla kolejnych kotletów i smażonej cebuli.
  2. Bułkę smarujemy majonezem i ketchupem, układamy na dole listek jakiejś sałaty, dodajemy mięso z serem, na to smażoną cebulę i zamykamy górą bułki z majonezem i ketchupem. Gotowe. Można się bawić dodatkami, ale w zamierzeniu nie powinno być ich wiele i nie powinny podwyższać burgera. Po ściśnięciu powinien dać się zjeść bez przekrajania.

Kiedy przyszedł trend na SMASHBURGERY, zwiastował zawał serca u wszystkich, którzy przez lata prześcigali się w smażeniu półsurowych kotletów z wołowiny. Bo czym jest smash burger? Jak nazwa wskazuje, to rozgnieciony, usmażony na gorącej płycie burger. Cienka warstwa mięsa jest wysmażona w środku i chrupiąca na zewnątrz. Może się wydawać, że taki burger będzie przesuszony, ale nie, ponieważ soczystość burgera nie powinna brać się tylko z "wody", ale przede wszystkim tłuszczu. Dlatego mięso na tego typu kotlety mieli się z tłustszych kawałków, a nawet dorzuca się jeszcze zmielony łój wołowy.  Niektórzy dodają też szpik kostny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab