promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Prawilny SMASHBURGER

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Kiedy przyszedł trend na SMASHBURGERY, zwiastował zawał serca u wszystkich, którzy przez lata prześcigali się w smażeniu półsurowych kotletów z wołowiny. Bo czym jest smash burger? Jak nazwa wskazuje, to rozgnieciony, usmażony na gorącej płycie burger. Cienka warstwa mięsa jest wysmażona w środku i chrupiąca na zewnątrz. Może się wydawać, że taki burger będzie przesuszony, ale nie, ponieważ soczystość burgera nie powinna brać się tylko z "wody", ale przede wszystkim tłuszczu. Dlatego mięso na tego typu kotlety mieli się z tłustszych kawałków, a nawet dorzuca się jeszcze zmielony łój wołowy.  Niektórzy dodają też szpik kostny.

Skąd pomysł na SMASHBURGERA? Hamburgery były kiedyś pożywieniem robotników w USA. Przed wojną taki burger składał się tylko z mięsa oraz bułki, wszystko musiało zostać wydane momentalnie. Tak więc burger meister robił po prostu kulę z mięsa i łopatką przyciskał je do rozgrzanej płyty.
Dzięki temu danie było usmażone i gotowe w 2 minuty.

Dzisiaj w USA, na świecie oraz w Polsce trend na SMASHBURGERY ma się dobrze (choć w sumie w USA nigdy nie przeminął). W samej Warszawie można zjeść świetne burgery w tym stylu w Pogromcach Meatów oraz w lokalu im dedykowanym Smashny Burger. Dobra, mięciutka buła, 2-3 płaskie burgery, chamski, amerykański ser, smażona cebula, jakiś sos na bazie majonezu i tyle. PYSZNE!
Właśnie dlatego postanowiłem zrobić przepis na prawilny SMASHBURGER, bez udziwnień, skupiając się na technice. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki

Smashburgery

Wykonanie

  1. Sprawa jest banalnie prosta. Bułeczki przekrajamy i tostujemy chwilkę na dużej, suchej patelni lub planchy. Mięso wyciągamy godzinę przez smażeniem z lodówki i dzielimy na 8 lub 12 kulek. Na tej samej rozgrzanej patelni kładziemy kulkę mięsa i przyciskamy mocno łopatką. Łopatkę można posmarować też tłuszczem żeby się nie przyklejała lub posiłkujemy się papierem do pieczenia. Burgery powinny być płaskie na 5-7 mm. Nie przejmujcie się, że się trochę rozpadną. solimy i pieprzymy z każdej strony. Kiedy się przyrumienią, odwracamy na drugą stronę i kładziemy plasterek lub dwa sera. W międzyczasie kroimy cebulę na grubą kostkę lub pół piórka i smażymy na wytopionym tłuszczu. Po usmażeniu układamy burger na burgerze i odkładamy na chwilę, żeby zrobić miejsce dla kolejnych kotletów i smażonej cebuli.
  2. Bułkę smarujemy majonezem i ketchupem, układamy na dole listek jakiejś sałaty, dodajemy mięso z serem, na to smażoną cebulę i zamykamy górą bułki z majonezem i ketchupem. Gotowe. Można się bawić dodatkami, ale w zamierzeniu nie powinno być ich wiele i nie powinny podwyższać burgera. Po ściśnięciu powinien dać się zjeść bez przekrajania.

Kiedy przyszedł trend na SMASHBURGERY, zwiastował zawał serca u wszystkich, którzy przez lata prześcigali się w smażeniu półsurowych kotletów z wołowiny. Bo czym jest smash burger? Jak nazwa wskazuje, to rozgnieciony, usmażony na gorącej płycie burger. Cienka warstwa mięsa jest wysmażona w środku i chrupiąca na zewnątrz. Może się wydawać, że taki burger będzie przesuszony, ale nie, ponieważ soczystość burgera nie powinna brać się tylko z "wody", ale przede wszystkim tłuszczu. Dlatego mięso na tego typu kotlety mieli się z tłustszych kawałków, a nawet dorzuca się jeszcze zmielony łój wołowy.  Niektórzy dodają też szpik kostny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab