powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Spring rolls z karpiem na parze i selerem naciowym (GIF)

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Ten przepis to moja druga próba oswojenia tej specyficznej ryby. Wcześniej skupiłem się na smacznej skądinąd galarecie z karpia z białym winem i karpiu smażonym z gruszką. Jedynym problemem z tym drugim przepisem było to, że proces rozpuszczania ości jest żmudny i czasochłonny, a efekt jaki osiągamy to takie karpiowe cevice. Gotując karpia na parze chciałem zachować jego soczystość i ułatwić sobie pozbycie się ości. Nie ma lepszego sposobu niż po prostu zakasać rękawy i przeczesać każdy kawałek wyciągając pojedyncze ości. Zajmie to kilka minut, a danie będzie idealne. Warto się poświęcić. Moje spring rollsy były pomyślane jako danie świąteczne, ale jest na tyle proste i smaczne, że można robić je na co dzień, także z inną rybą. Tajemnicą jest połączenie smaku karpia z lekko przesmażonym selerem naciowym. Jadłem coś podobnego w chińskiej pierogarni, ale tam seler połączony był z krewetkami. Od tamtej pory marzyłem, żeby przemycić ten smak do mojej kuchni.
Springrolls z karpiem na parze i selerem naciowym-9
Ciekaw jestem, kto odważy się postawić takie danie na świątecznym stole? 🙂

Składniki

Składniki

  • 20 okrągłych płatków papieru ryżowego
  • pół kilograma mięsa z karpia, bez ości
  • 3 łodygi selera naciowego
  • jedna średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • sos sojowy z czosnkiem jako dodatek

Wykonanie

Wykonanie:
1. Karpia bez skóry gotuj na parze przez ok. 10 minut.
2. W tym czasie pokrój cebulę i seler w drobną kostkę i przesmaż. Seler powinien być lekko chrupiący.
3. Kiedy karp trochę przestygnie, rozdrobnij jego mięso palcami i powyciągaj wszystkie, nawet najmniejsze ości. Mi się udało.
4. Rybę połącz z warzywami, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
5. Papier ryżowy namocz w wodzie i przełóż na osobny talerz. Papier powinien być miękki, ale nie rozmokły. Najlepiej uchwycić moment na chwilę po przejściu ze stanu kruchego do miękkiego. Nałóż 2 łyżki farszu i zawiń na krokiety. Mam nadzieję, że poniższy GIF będzie pomocny.
Jak zrobić spring rolls

3 comments on “Spring rolls z karpiem na parze i selerem naciowym (GIF)”

  1. Doskonałe połączenie - seler i ryba na parze. Próbowałem Twojego przepisu, ale trochę go podkręciłem, bo zamiast karpia użyłem dorsza, a do gotującej się wody dodałem odrobinę herbaty miętowej (wiem, oszalałem). Mimo to efekt jest obłędny, polecam. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab