powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na pieczone morele z ricottą i migdałami
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Spring rolls z karpiem na parze i selerem naciowym (GIF)

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Ten przepis to moja druga próba oswojenia tej specyficznej ryby. Wcześniej skupiłem się na smacznej skądinąd galarecie z karpia z białym winem i karpiu smażonym z gruszką. Jedynym problemem z tym drugim przepisem było to, że proces rozpuszczania ości jest żmudny i czasochłonny, a efekt jaki osiągamy to takie karpiowe cevice. Gotując karpia na parze chciałem zachować jego soczystość i ułatwić sobie pozbycie się ości. Nie ma lepszego sposobu niż po prostu zakasać rękawy i przeczesać każdy kawałek wyciągając pojedyncze ości. Zajmie to kilka minut, a danie będzie idealne. Warto się poświęcić. Moje spring rollsy były pomyślane jako danie świąteczne, ale jest na tyle proste i smaczne, że można robić je na co dzień, także z inną rybą. Tajemnicą jest połączenie smaku karpia z lekko przesmażonym selerem naciowym. Jadłem coś podobnego w chińskiej pierogarni, ale tam seler połączony był z krewetkami. Od tamtej pory marzyłem, żeby przemycić ten smak do mojej kuchni.
Springrolls z karpiem na parze i selerem naciowym-9
Ciekaw jestem, kto odważy się postawić takie danie na świątecznym stole? 🙂

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Karpia bez skóry gotuj na parze przez ok. 10 minut.
2. W tym czasie pokrój cebulę i seler w drobną kostkę i przesmaż. Seler powinien być lekko chrupiący.
3. Kiedy karp trochę przestygnie, rozdrobnij jego mięso palcami i powyciągaj wszystkie, nawet najmniejsze ości. Mi się udało.
4. Rybę połącz z warzywami, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
5. Papier ryżowy namocz w wodzie i przełóż na osobny talerz. Papier powinien być miękki, ale nie rozmokły. Najlepiej uchwycić moment na chwilę po przejściu ze stanu kruchego do miękkiego. Nałóż 2 łyżki farszu i zawiń na krokiety. Mam nadzieję, że poniższy GIF będzie pomocny.
Jak zrobić spring rolls

3 comments on “Spring rolls z karpiem na parze i selerem naciowym (GIF)”

  1. Doskonałe połączenie - seler i ryba na parze. Próbowałem Twojego przepisu, ale trochę go podkręciłem, bo zamiast karpia użyłem dorsza, a do gotującej się wody dodałem odrobinę herbaty miętowej (wiem, oszalałem). Mimo to efekt jest obłędny, polecam. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab