Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Spring rolls z karpiem na parze i selerem naciowym (GIF)

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Ten przepis to moja druga próba oswojenia tej specyficznej ryby. Wcześniej skupiłem się na smacznej skądinąd galarecie z karpia z białym winem i karpiu smażonym z gruszką. Jedynym problemem z tym drugim przepisem było to, że proces rozpuszczania ości jest żmudny i czasochłonny, a efekt jaki osiągamy to takie karpiowe cevice. Gotując karpia na parze chciałem zachować jego soczystość i ułatwić sobie pozbycie się ości. Nie ma lepszego sposobu niż po prostu zakasać rękawy i przeczesać każdy kawałek wyciągając pojedyncze ości. Zajmie to kilka minut, a danie będzie idealne. Warto się poświęcić. Moje spring rollsy były pomyślane jako danie świąteczne, ale jest na tyle proste i smaczne, że można robić je na co dzień, także z inną rybą. Tajemnicą jest połączenie smaku karpia z lekko przesmażonym selerem naciowym. Jadłem coś podobnego w chińskiej pierogarni, ale tam seler połączony był z krewetkami. Od tamtej pory marzyłem, żeby przemycić ten smak do mojej kuchni.
Springrolls z karpiem na parze i selerem naciowym-9
Ciekaw jestem, kto odważy się postawić takie danie na świątecznym stole? 🙂


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Karpia bez skóry gotuj na parze przez ok. 10 minut.
2. W tym czasie pokrój cebulę i seler w drobną kostkę i przesmaż. Seler powinien być lekko chrupiący.
3. Kiedy karp trochę przestygnie, rozdrobnij jego mięso palcami i powyciągaj wszystkie, nawet najmniejsze ości. Mi się udało.
4. Rybę połącz z warzywami, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
5. Papier ryżowy namocz w wodzie i przełóż na osobny talerz. Papier powinien być miękki, ale nie rozmokły. Najlepiej uchwycić moment na chwilę po przejściu ze stanu kruchego do miękkiego. Nałóż 2 łyżki farszu i zawiń na krokiety. Mam nadzieję, że poniższy GIF będzie pomocny.
Jak zrobić spring rolls



Koniecznie spróbuj

3 comments on “Spring rolls z karpiem na parze i selerem naciowym (GIF)”

  1. Doskonałe połączenie – seler i ryba na parze. Próbowałem Twojego przepisu, ale trochę go podkręciłem, bo zamiast karpia użyłem dorsza, a do gotującej się wody dodałem odrobinę herbaty miętowej (wiem, oszalałem). Mimo to efekt jest obłędny, polecam. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab