promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Gruzińskie roladki z bakłażana i orzechów (nigvziani badrijani)

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
20
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Będąc w Gruzji, nie sposób przejść obojętnie obok ich wersji tapasów, czyli przekąsek do wina i do czaczy (bimbru). Zabierałem się do tego przepisu od roku. Robiłem te roladki już kilka razy na różne imprezy, ale zawsze brakowało mi zdjęć. Ostatnio jednak zawziąłem się i zrobiłem kilka. Tylko tyle udało mi się cyknąć, zanim goście ostatecznie rozprawili się z przekąskami.
Przepis jest prosty, a efekt końcowy wyrafinowany i aromatyczny. Dodałem trochę migdałów, przez co pasta jest bardziej kremowa i jasna. W oryginalnym przepisie nie dodaje się też oliwy, ale uważam, że oliwa świetnie sprawdza się jako baza emulsji, jaka powstaje z i tak tłustych orzechów oraz wody.

Składniki

Nigvziani badrijani

  • 2 średnie, zwarte bakłażany
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich, 1/3 szklanki blanszowanych migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej kolendry i pietruszki
  • po pół łyżeczki mielonej kolendry, kuminu i czarnego pieprzu
  • kilka łyżek wody
  • kilka łyżek oliwy lub oleju
  • sól do smaku
  • olej i pędzelek
  • pestki granatu do posypania

Wykonanie

  1. Bakłażana pokrój na 3-4 milimetrowe plastry. Możesz to zrobić za pomocą ostrej mandoliny z ukośnymi ostrzami, za pomocą krajalnicy do wędlin lub ostrego szerokiego noża. Posmaruj olejem za pomocą pędzelka i usmaż do miękkości na patelni grillowej lub zwykłej.
  2. Do blendera przełóż orzechy, migdały, starty czosnek i przyprawy. Zblenduj na drobno, po czym dodaj wodę oraz oliwę. Zblenduj jeszcze raz na gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej wody i oliwy.Przełóż do miski, dodaj posiekana zieleninę i dopraw do smaku jeśli potrzeba.
  3. Plastry bakłażana posmaruj cienką warstwą pasty i zawijaj w małe ruloniki. Podawaj w towarzystwie nasion granatu i gruzińskiego wina.

One comment on “Gruzińskie roladki z bakłażana i orzechów (nigvziani badrijani)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab