Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Gruzińskie roladki z bakłażana i orzechów (nigvziani badrijani)

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
20
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Będąc w Gruzji, nie sposób przejść obojętnie obok ich wersji tapasów, czyli przekąsek do wina i do czaczy (bimbru). Zabierałem się do tego przepisu od roku. Robiłem te roladki już kilka razy na różne imprezy, ale zawsze brakowało mi zdjęć. Ostatnio jednak zawziąłem się i zrobiłem kilka. Tylko tyle udało mi się cyknąć, zanim goście ostatecznie rozprawili się z przekąskami.
Przepis jest prosty, a efekt końcowy wyrafinowany i aromatyczny. Dodałem trochę migdałów, przez co pasta jest bardziej kremowa i jasna. W oryginalnym przepisie nie dodaje się też oliwy, ale uważam, że oliwa świetnie sprawdza się jako baza emulsji, jaka powstaje z i tak tłustych orzechów oraz wody.


Składniki

Nigvziani badrijani

  • 2 średnie, zwarte bakłażany
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich, 1/3 szklanki blanszowanych migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej kolendry i pietruszki
  • po pół łyżeczki mielonej kolendry, kuminu i czarnego pieprzu
  • kilka łyżek wody
  • kilka łyżek oliwy lub oleju
  • sól do smaku
  • olej i pędzelek
  • pestki granatu do posypania









Wykonanie

  1. Bakłażana pokrój na 3-4 milimetrowe plastry. Możesz to zrobić za pomocą ostrej mandoliny z ukośnymi ostrzami, za pomocą krajalnicy do wędlin lub ostrego szerokiego noża. Posmaruj olejem za pomocą pędzelka i usmaż do miękkości na patelni grillowej lub zwykłej.
  2. Do blendera przełóż orzechy, migdały, starty czosnek i przyprawy. Zblenduj na drobno, po czym dodaj wodę oraz oliwę. Zblenduj jeszcze raz na gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej wody i oliwy.Przełóż do miski, dodaj posiekana zieleninę i dopraw do smaku jeśli potrzeba.
  3. Plastry bakłażana posmaruj cienką warstwą pasty i zawijaj w małe ruloniki. Podawaj w towarzystwie nasion granatu i gruzińskiego wina.


Koniecznie spróbuj

One comment on “Gruzińskie roladki z bakłażana i orzechów (nigvziani badrijani)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab