promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z przetworami i przepisami w specjalnej cenie
tylko 29 zł zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Zupa miso, tylko lepsza! Dwa rodzaje
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…

Kurczak cytrynowo-rozmarynowy pieczony na płasko

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Pieczenie drobiu na płasko przejąłem z telewizji, od razu się przyznam. Nie jest to żadna nowość i wiem, że wielu blogerów stosuje tę metodę. Ponoć skraca ona czas pieczenia. Dal mnie nie jest to jednak czynnik decydujący. Zazwyczaj, kiedy zamierzam piec kurczaka, czy inny drób, mam czasu pod dostatkiem i 2 godziny nie robią na mnie zupełnie żadnego wrażenia. Wybrałem tę technikę, gdyż jestem ostatnio wielkim fanem wszelakich mięsnych, chrupiących skórek. Kur pieczony na płasko dawał nadzieję, że praktycznie cała skórka będzie idealnie przyrumieniona i chrupiąca, a mięso pod spodem doprawione i soczyste jak lubię. Kurczaka kupiłem dobrego, od rolnika. Postanowiłem natrzeć go skórką cytrynową, rozmarynem i chilli. Mięso nacieram zawsze na skórce, jak i pod. Zostawiam na 24 godziny w lodówce i gotowy na ruszt.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Zetrzyj skórkę z 3 cytryn i w wyciśnij sok z jednej z nich. Posiekaj rozmaryn i czosnek. Połącz z resztą przypraw w gęstą pastę.
2. Nożycami kuchennymi przetnij kurczaka wzdłuż piersi wycinając mostek. Natrzyj mięso dokładnie pastą na skórze i pod nią. Odstaw na 24 godziny do lodówki.
3. Oczyść z nadmiaru marynaty i nabij kurczaka na stalowe druty do szaszłyków. Piecz pierwsze 15 minut w temp. 230 stopni i kolejne 45 minut w temp. 180 stopni. Danie będzie gotowe, kiedy skórka stanie się chrupiąca. Podawaj z kuskusem i warzywami sezonowymi.



Koniecznie spróbuj

One comment on “Kurczak cytrynowo-rozmarynowy pieczony na płasko”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab