informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Kurczak cytrynowo-rozmarynowy pieczony na płasko

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Pieczenie drobiu na płasko przejąłem z telewizji, od razu się przyznam. Nie jest to żadna nowość i wiem, że wielu blogerów stosuje tę metodę. Ponoć skraca ona czas pieczenia. Dal mnie nie jest to jednak czynnik decydujący. Zazwyczaj, kiedy zamierzam piec kurczaka, czy inny drób, mam czasu pod dostatkiem i 2 godziny nie robią na mnie zupełnie żadnego wrażenia. Wybrałem tę technikę, gdyż jestem ostatnio wielkim fanem wszelakich mięsnych, chrupiących skórek. Kur pieczony na płasko dawał nadzieję, że praktycznie cała skórka będzie idealnie przyrumieniona i chrupiąca, a mięso pod spodem doprawione i soczyste jak lubię. Kurczaka kupiłem dobrego, od rolnika. Postanowiłem natrzeć go skórką cytrynową, rozmarynem i chilli. Mięso nacieram zawsze na skórce, jak i pod. Zostawiam na 24 godziny w lodówce i gotowy na ruszt.

Składniki

Składniki

  • 1 spory kurczak zagrodowy
  • skórka z 3 cytryn
  • 3 łyżki liści rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka sosu ostrego typu tabasco lub łyżeczka sproszkowanego chilli
  • łyżeczka posiekanego czosnku
  • łyżka uprażonych i zmielonych ziaren kolendry i kuminu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki grubej soli morskiej
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • sok z 1 cytryny
  • pół łyżeczki kurkumy

Wykonanie

1. Zetrzyj skórkę z 3 cytryn i w wyciśnij sok z jednej z nich. Posiekaj rozmaryn i czosnek. Połącz z resztą przypraw w gęstą pastę.
2. Nożycami kuchennymi przetnij kurczaka wzdłuż piersi wycinając mostek. Natrzyj mięso dokładnie pastą na skórze i pod nią. Odstaw na 24 godziny do lodówki.
3. Oczyść z nadmiaru marynaty i nabij kurczaka na stalowe druty do szaszłyków. Piecz pierwsze 15 minut w temp. 230 stopni i kolejne 45 minut w temp. 180 stopni. Danie będzie gotowe, kiedy skórka stanie się chrupiąca. Podawaj z kuskusem i warzywami sezonowymi.

One comment on “Kurczak cytrynowo-rozmarynowy pieczony na płasko”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab