informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Przepisy na przetwory ze szparagów. Wydłuż szparagowy sezon na cały rok!

Czas
przygotowania
To zależy
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Zwykle miałem taki pomysł, by korzystając z pełni sezonu szparagowego, zostawić je sobie jakoś na później. Wszystkie jednak zjadałem. Tym razem nie dałem za wygraną i zakupiłem ogromne ilości szparagów w celu przechowania ich na później. Pamiętajcie, że cena szparagów obniża się do 5-6 zł za pęczek w środku sezonu i to wtedy najlepiej kupić ich większą ilość. Później znowu zaczyna wzrastać do kilkunastu zł i taka cena utrzymuje się przez cały rok, kiedy przypływają do nas szparagi z całego świata.

Ciężko jest mi rozstać się z moim ulubionym warzywem na tak długo, dlatego ciągle kombinuję, jak sobie ten sezon przedłużyć. Poniżej opisuję moje najpopularniejsze sposoby na przechowywanie szparagów w różnej formie, tak żeby nic się nie zmarnowało.
Wszystkie przepisy niejednokrotnie przetestowałem i zaświadczam, że to działa.

Sprawdź mój eBook z mnóstwem przepisów na przetwory i przepisy ze szparagami.

 

Składniki

Wykonanie

1. Szparagi białe marynowane w zalewie octowej

Przepis: Do tego celu najlepiej nadają się białe szparagi, ze względu na swoją bardziej zwartą strukturę, ale zielone też mogą być. Białe trudniej rozgotować w procesie pasteryzacji. Szparagi (białe) obierz i przytnij na 2-3 cm niżej niż krawędź słoika. Odciętych końcówek nie wyrzucaj. Odstaw na bok, przydadzą się jeszcze. Szparagi włóż do wymytego słoika. W rondlu podgrzej 500 ml wody i dodaj 10 gramów soli morskiej, 70 ml octu jabłkowego lub 40 ml spirytusowego. Dodaj też 10 gramów cukru oraz łyżeczkę gorczycy. Podgrzej do rozpuszczenia składników i wlej do szparagów w słoiku. Główki powinny być w całości zakryte zalewą. Pasteryzuj minimum 30 minut w temperaturze 80 stopni. Tak zabezpieczony słoik powinien być zdatny do spożycia przez wiele miesięcy.
Szparagi: białe i zielone
Ilość szparagów: 1 pęczek (ok. 0,5 kg)
Techniki: marynowanie, pasteryzowanie
Sprzęt: obieraczka, garnek, waga
Czas: 45 minut
Przechowywanie: w szklanych słoikach
Zastosowanie: do bezpośredniego spożycia, do sałatek, do tatara

2. Szparagi marynowane w solance

Przepis: W ten sposób zwykle marynuję szparagi zielone, żeby zachować ich naturalny smak. Białe też będą ok. Szparagi przytnij na 2-3 cm niżej niż krawędź słoika. Odciętych końcówek nie wyrzucaj, przydadzą się jeszcze. Szparagi włóż do wymytego słoika. W rondlu podgrzej 500 ml wody i dodaj 10 gramów soli morskiej. Podgrzej do rozpuszczenia się soli i wlej do szparagów w słoiku. Główki powinny być w całości zakryte zalewą. Pasteryzuj minimum 30 minut w temperaturze 80 stopni. Tak zabezpieczony słoik powinien być zdatny do spożycia przez wiele miesięcy.
Szparagi: zielone i białe
Ilość szparagów: 1 pęczek (ok. 0,5 kg)
Techniki: marynowanie, pasteryzowanie
Sprzęt: obieraczka, garnek, waga
Czas: 45 minut
Przechowywanie: w szklanych słoikach
Zastosowanie: do bezpośredniego spożycia, do sałatek, do tatara

3. Mrożenie szparagów w całości

Przepis: Mrożenie szparagów to kwestia kontrowersyjna, bo trzeba zrobić to umiejętnie, żeby ich nie zepsuć. Nadają się do mrożenia głównie zielone szparagi, ponieważ zawierają trochę mniej wody od białych. Polecam do tego celu użyć pakowarki próżniowej, dzięki której dookoła warzyw znajdzie się mniej wilgotnego powietrza i nie będzie się osadzał na nich szron. Przepis jest bardzo prosty!
Umyj szparagi, odkrój końcówki. Możesz też obrać ostatnie kilka centymetrów obieraczką. Bardzo ważne jest dokładne osuszenie szparagów. Zrób to za pomocą ręczników papierowych oraz dodatkowo daj im wyschnąć 2-3 godziny w przewiewnym miejscu. Układaj je w worku, najlepiej w jednej warstwie.
Myk polega na tym, żeby szparagi zamrozić jak najszybciej, dlatego kilka godzin przed mrożeniem nastaw lodówkę i zamrażarkę na minimalną temperaturę (u mnie jest to -25 stopni Celsjusza). Szparagi wstaw najpierw na dolną półkę w lodówce na 2-3 godziny, żeby maksymalnie się schłodziły przed mrożeniem. Po tym czasie od razu przełóż szparagi do zamrażalnika. Trzeba pamiętać, że rozmrożone szparagi nigdy nie będą tak jędrne jak świeże. Można dodatkowo temu przeciwdziałać poprzez zblanszowanie szparagów w gorącej wodzie z octem. Dosłownie 20 sekund po czym przekładamy do lodowatej wody i suszymy 2-3 godziny.
Szparagi: zielone
Ilość szparagów: 1 pęczek na 2 osobne torebki próżniowe (ok. 0,5 kg)
Techniki: mrożenie, blanszowanie
Sprzęt: pakowarka próżniowa, zamrażalnik
Czas: 6 godzin
Przechowywanie: w torebkach próżniowych lub strunowych
Zastosowanie: do ogólnego użytku


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


2 comments on “Przepisy na przetwory ze szparagów. Wydłuż szparagowy sezon na cały rok!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab