powiadomienie
Piernik dojrzewający - najwyższy czas już nastawić - sprawdź ten przepis
lista składników zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Kurczak

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Kremowe risotto podwójnie borowikowe

Kremowe risotto podwójnie borowikowe z winem i mascarpone, pełne umami, aromatyczne i aksamitne. Idealne na…

Przepisy na przetwory ze szparagów. Wydłuż szparagowy sezon na cały rok!

Czas
przygotowania
To zależy
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Zwykle miałem taki pomysł, by korzystając z pełni sezonu szparagowego, zostawić je sobie jakoś na później. Wszystkie jednak zjadałem. Tym razem nie dałem za wygraną i zakupiłem ogromne ilości szparagów w celu przechowania ich na później. Pamiętajcie, że cena szparagów obniża się do 5-6 zł za pęczek w środku sezonu i to wtedy najlepiej kupić ich większą ilość. Później znowu zaczyna wzrastać do kilkunastu zł i taka cena utrzymuje się przez cały rok, kiedy przypływają do nas szparagi z całego świata.

Ciężko jest mi rozstać się z moim ulubionym warzywem na tak długo, dlatego ciągle kombinuję, jak sobie ten sezon przedłużyć. Poniżej opisuję moje najpopularniejsze sposoby na przechowywanie szparagów w różnej formie, tak żeby nic się nie zmarnowało.
Wszystkie przepisy niejednokrotnie przetestowałem i zaświadczam, że to działa.

Sprawdź mój eBook z mnóstwem przepisów na przetwory i przepisy ze szparagami.

 

Składniki

Wykonanie

1. Szparagi białe marynowane w zalewie octowej

Przepis: Do tego celu najlepiej nadają się białe szparagi, ze względu na swoją bardziej zwartą strukturę, ale zielone też mogą być. Białe trudniej rozgotować w procesie pasteryzacji. Szparagi (białe) obierz i przytnij na 2-3 cm niżej niż krawędź słoika. Odciętych końcówek nie wyrzucaj. Odstaw na bok, przydadzą się jeszcze. Szparagi włóż do wymytego słoika. W rondlu podgrzej 500 ml wody i dodaj 10 gramów soli morskiej, 70 ml octu jabłkowego lub 40 ml spirytusowego. Dodaj też 10 gramów cukru oraz łyżeczkę gorczycy. Podgrzej do rozpuszczenia składników i wlej do szparagów w słoiku. Główki powinny być w całości zakryte zalewą. Pasteryzuj minimum 30 minut w temperaturze 80 stopni. Tak zabezpieczony słoik powinien być zdatny do spożycia przez wiele miesięcy.
Szparagi: białe i zielone
Ilość szparagów: 1 pęczek (ok. 0,5 kg)
Techniki: marynowanie, pasteryzowanie
Sprzęt: obieraczka, garnek, waga
Czas: 45 minut
Przechowywanie: w szklanych słoikach
Zastosowanie: do bezpośredniego spożycia, do sałatek, do tatara

2. Szparagi marynowane w solance

Przepis: W ten sposób zwykle marynuję szparagi zielone, żeby zachować ich naturalny smak. Białe też będą ok. Szparagi przytnij na 2-3 cm niżej niż krawędź słoika. Odciętych końcówek nie wyrzucaj, przydadzą się jeszcze. Szparagi włóż do wymytego słoika. W rondlu podgrzej 500 ml wody i dodaj 10 gramów soli morskiej. Podgrzej do rozpuszczenia się soli i wlej do szparagów w słoiku. Główki powinny być w całości zakryte zalewą. Pasteryzuj minimum 30 minut w temperaturze 80 stopni. Tak zabezpieczony słoik powinien być zdatny do spożycia przez wiele miesięcy.
Szparagi: zielone i białe
Ilość szparagów: 1 pęczek (ok. 0,5 kg)
Techniki: marynowanie, pasteryzowanie
Sprzęt: obieraczka, garnek, waga
Czas: 45 minut
Przechowywanie: w szklanych słoikach
Zastosowanie: do bezpośredniego spożycia, do sałatek, do tatara

3. Mrożenie szparagów w całości

Przepis: Mrożenie szparagów to kwestia kontrowersyjna, bo trzeba zrobić to umiejętnie, żeby ich nie zepsuć. Nadają się do mrożenia głównie zielone szparagi, ponieważ zawierają trochę mniej wody od białych. Polecam do tego celu użyć pakowarki próżniowej, dzięki której dookoła warzyw znajdzie się mniej wilgotnego powietrza i nie będzie się osadzał na nich szron. Przepis jest bardzo prosty!
Umyj szparagi, odkrój końcówki. Możesz też obrać ostatnie kilka centymetrów obieraczką. Bardzo ważne jest dokładne osuszenie szparagów. Zrób to za pomocą ręczników papierowych oraz dodatkowo daj im wyschnąć 2-3 godziny w przewiewnym miejscu. Układaj je w worku, najlepiej w jednej warstwie.
Myk polega na tym, żeby szparagi zamrozić jak najszybciej, dlatego kilka godzin przed mrożeniem nastaw lodówkę i zamrażarkę na minimalną temperaturę (u mnie jest to -25 stopni Celsjusza). Szparagi wstaw najpierw na dolną półkę w lodówce na 2-3 godziny, żeby maksymalnie się schłodziły przed mrożeniem. Po tym czasie od razu przełóż szparagi do zamrażalnika. Trzeba pamiętać, że rozmrożone szparagi nigdy nie będą tak jędrne jak świeże. Można dodatkowo temu przeciwdziałać poprzez zblanszowanie szparagów w gorącej wodzie z octem. Dosłownie 20 sekund po czym przekładamy do lodowatej wody i suszymy 2-3 godziny.
Szparagi: zielone
Ilość szparagów: 1 pęczek na 2 osobne torebki próżniowe (ok. 0,5 kg)
Techniki: mrożenie, blanszowanie
Sprzęt: pakowarka próżniowa, zamrażalnik
Czas: 6 godzin
Przechowywanie: w torebkach próżniowych lub strunowych
Zastosowanie: do ogólnego użytku


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


2 comments on “Przepisy na przetwory ze szparagów. Wydłuż szparagowy sezon na cały rok!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab