informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Surf & Turf: T-Bone z krewetami, sałatką z ośmiornicy i sosem berneńskim

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Zawsze kiedy wyjeżdżam w jakieś ciekawe miejsce, staram się przywieźć głowę pełną inspiracji. Dla mnie to oznacza nowe pomysły co ugotować, które przenoszę na przepisy dla was. Podczas mojej ostatniej podróży do Australii ciężko było mi jednak znaleźć coś ciekawego i unikatowego. W sumie jeśli ktoś był choć chwilę w Wielkiej Brytanii, zna ten miks kultur i potraw aż za dobrze. Oczywiście różnic jest wiele, ponieważ klimat i dostęp do produktów są inne. Mogę na własnym przykładzie powiedzieć, że jakość i różnorodność produktów jest o niebo lepsza niż w UK. Świetne warzywa i owoce. Ogromny wybór mięs, a w szczególności świetnej jakości australijskiej wołowiny. Do tego bardziej dla nas egzotyczne mięsa jak emu czy kangur. To jednak co zrobiło na mnie największe wrażenie to Fish Market w Sydney. Zawsze staram się odwiedzać lokalny market rybny, ten z Sydney zrobił na mnie jednak największe wrażenie. Przeogromny wybór wszystkiego co można z morza wyłowić. Żywe, surowe, gotowe i jako danie w wielu lokalach na hali. Jak dla mnie raj.
Byłem już w podróży prawie miesiąc i nic jeszcze nie ugotowałem, co dałoby się umieścić na blogu. Po prostu, większość czasu spędziłem eksplorując bogactwo plaż Sydney i miejscowej oferty gastronomicznej. Nie w głowie było mi gotowanie. Został mi jednak ostatni dzień w Australii, co ciekawe były to moje urodziny, więc moja siostra z narzeczonym Edem, zabrali mnie w ramach prezentu na Fish Market i do sklepu ze stekami. Zapakowali cały sprzęt do BBQ do auta i wywieźli mnie w nieznanym kierunku. Kiedy wyszedłem z auta, zobaczyłem widok jak na zdjęciach - Shark Point. Takie warunki to dla mnie nic nowego (w sensie grillowanie w outdoorze). Już od dawna chodziło za mną zrobienie typowego dania Sydney, czyli Surf & Turf. To nic innego jak danie złożone z wołowiny i owoców morza. Kupiłem kilka steków T-Bone, ogromne krewety i ośmiornicę. W domu zgrillowałem ośmiornicę i zrobiłem z niej sałatkę. Zamarynowałem na szybko krewety w oliwie, soku z limonki, chilli i pieprzu syczuańskim. Zrobiłem też super cytrynowy sos berneński i zabrałem to wszystko do auta. Poza tym, że jak zwykle to ja musiałem gotować, to był jeden z najlepszych prezentów jaki dostałem.
Oczywiście wszystkie produkty można dostać w Polsce, więc tylko miejscówka jest egzotyczna. Polecam ten przepis. Wszystko było pyszne!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Pracę w kuchni zacznij kilka godzin przed grillowaniem. Zacznijmy od zamarynowania owoców morza. Opłucz dokładnie krewetki i ośmiornicę. Odsączone z wody krewetki przełóż do miski. Ośmiornicę najlepiej wcześniej zamrozić i rozmrozić, żeby mięso było miękkie. Ośmiornicę spraw odcinając głowę i odcinając nogi. Przełóż do miski. Zamarynuj w oliwie, i posiekanej papryczce  chilli, posiekanych z grubsza 5 ząbkach czosnku i jednej cebuli, skórce i soku z cytryny, pieprzu łyżeczce pieprzu syczuańskiego i czarnego i soli morskiej. Wymieszaj wszystko dokładnie ale delikatnie i odstaw na kilka godzin do lodówki.
  2. Godzinę przed grillowaniem wyciągnij ośmiornicę. Oczyść z nadmiaru marynaty i grilluj kilka minut z każdej strony. Po ostudzeniu pokrój w półcentymetrowe plastry i połącz z kilkoma łyżkami oliwy, sokiem z pół cytryny, posiekanym pęczkiem pietruszki, posiekaną papryczką chilli, solą i pieprzem. Możesz też doprawić pieprzem syczuańskim.
  3. Godzinę przed grillowaniem wyciągnij też z lodówki steki i posmaruj je oliwą. Pół godziny przed grillowaniem zajmij się sosem berneńskim. Włóż do rondla kostkę masła i na delikatnym ogniu sklaruj je wyrzucając powstającą pianę. Nie musi być bardzo dokładnie. Odstaw do ostudzenia. Do małego rondelka wlej ocet i drobno posiekaną szalotkę, 2-3 łyżki posiekanego estragonu i 1/3 łyżeczki soli morskiej. Zredukuj płyn o połowę i odstaw do ostygnięcia.
  4. Do metalowej miski przełóż 4 żółtka, 2 łyżki soku z cytryny i skórkę z połowy cytryny. Dodaj szalotki z octem. Za pomocą rózgi rozbij żółtka na gładką masę. W trzecim rondlu podgrzej trochę wody, żeby delikatnie parowała. Połóż na tym rondlu metalową miskę i ciągle mieszając doprowadź do zgęstnienia masy jajecznej do konsystencji lekkiego jogurtu. Ściągnij z pary, żeby nie ugotować jajecznicy. Przenieś masę do miksera lub za pomocą rózgi ubijaj jajka dolewając po łyżce roztopionego masła aż do uzyskania emulsji o konsystencji gęstej śmietany. Na koniec można doprawić solą i pieprzem i wymieszać jeszcze chwilę.
  5. Rozgrzej mocno grilla i połóż na nim steki i krewetki. Stekom o grubości 2,5 cm powinno wystarczyć 2-3 minuty z każdej strony, żeby były medium rare w środku. Chwilę przed położeniem na grilla posól mięso. Po grillowaniu odstaw na kilka minut, żeby odpoczęły i dopraw je świeżym pieprzem. Krewetki grilluj chwilę dłużej, aż będą całe pomarańczowe. Na talerz nałóż kilka łyżek sałatki, steka, 3 krewety i 2-3 łyżki sosu. Dodaj cząstkę cytryny.

Surf and turf steak wołowy tbone krewetki ośmiornica kalmary-6
Surf and turf steak wołowy tbone krewetki ośmiornica kalmary-23

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab